Botox: Ξεχάστε τον μύθο του παγωμένου προσώπου

Τετάρτη, 04/03/2015

 

Φυσικότητα στην έκφραση χωρίς πόνο και χωρίς ίχνη

Πώς θα αποκτήσετε φυσικότητα στην έκφραση χωρίς ίχνη και πόνο; Ποιες ουσίες και φάρμακα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά ή να μην επιτρέψουν στο botox να δράσει όπως πρέπει; Τι αλλαγές παρατηρούνται στην τεχνική της εφαρμογής αλλά και στις απαιτούμενες δόσεις; Ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς μας λύνει όλες τις απορίες για τη θεραπεία με βοτουλική τοξίνη.

1) Το «παγωμένο πρόσωπο» ανήκει στο παρελθόν - για την επιθυμητή φυσική εικόνα και έκφραση, ζητήστε λιγότερη δόση από το φάρμακο.

2) Ο γιατρός επιβάλλεται να ελέγξει προσεκτικά τη μυϊκή διαμόρφωση του προσώπου σας. Αν ο τύπος του μυϊκού σας τόνου είναι ορθοκινητικός (απόλυτος συγχρονισμός συναισθημάτων και μιμητικών εκφράσεων) είστε ιδανική υποψήφια για Botox, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και 9 μήνες, και η αγωγή να είναι απαραίτητη μια φορά το χρόνο. Ο υπερκινητικός τύπος μυϊκής δομής (δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ μυϊκών συσπάσεων και έκφρασης συναισθημάτων), δεν διατηρεί το αποτέλεσμα πάνω από 6 μήνες, οπότε οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται 2 ή 3 φορές το χρόνο. Τέλος, στον υπερτονικό τύπο (απουσιάζει εντελώς ο συγχρονισμός και ο έλεγχος), το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό: Οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται τελείως , η μυϊκή σύσπαση μπλοκάρεται μόνο για 1 ή 2 μήνες και χρειάζονται 4 με 5 εφαρμογές κάθε χρόνο. Ο στόχος είναι να μετατραπεί ο μυϊκός τόνος σε υπερκινητικό και τελικά σε κινητικό τύπο.

3) Το botox γενικά δεν αντενδείκνυται για κανέναν. Υπάρχουν όμως ορισμένες εξαιρέσεις. Βρείτε αν ανήκετε σε αυτές απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:

α] Έχετε δυναμικές ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο και θέλετε να απαλλαγείτε
Ναι ή Όχι

Β] Δεν είστε έγκυος
Ναι ή Όχι

Γ] Δεν θηλάζετε
Ναι ή Όχι

Αν απαντήσετε όχι έστω και σε μία ερώτηση, καλύτερα να το αποφύγετε προς το παρόν. Το botox δεν προσφέρει τίποτα στις στατικές ρυτίδες. Πρόκειται γι’ αυτές που δεν σχετίζονται με τους μυς, αλλά είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης και της υποχώρησης της δερματικής συγκρότησης και ελαστικότητας. Σε αυτές τις ρυτίδες, πολύ καλά αποτελέσματ έχει το fractional laser για λείανση και ανανέωση του δέρματος ή το fractional χημικό  peeling, σε συνδυασμό με fillers. Όσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, το FDA αναγνώρισε και κατέταξε το botox στην κατηγορία C, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους, ενώ σε πειραματόζωα υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά το έμβρυο, χωρίς όμως να έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα.

4) Υπάρχουν φθηνές ενέσεις botox, όμως είναι κινεζικής προέλευσης, μη αναγνωρισμένες, ληγμένες,  κλεμμένες ή πολύ αραιωμένες.

5) Ο γιατρός σας πρέπει να είναι δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός.

6) Καλό είναι να μην επιλέξετε για την εφαρμογή τις ημέρες της περιόδου και τις αμέσως επόμενες.

7) Πριν υποβληθείτε στη θεραπεία, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση ουσιών που αυξάνουν την πιθανότητα μικρής μελανιάς στα σημεία των μικροτσιμπημάτων. Μπορεί να είναι φάρμακα ή άλλες ουσίες (βότανα, χόρτα κλπ) που έχουν αντιπηκτική δράση, π.χ. αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπληρώματα βιταμίνης Ε, καρυκεύματα όπως το κάρυ, το τζίντζερ, η κανέλα, ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το πιπέρι καγιέν. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη κάποιων αντιβιοτικών, διότι παρεμβαίνουν στις νευρομυϊκές διαβιβάσεις.