Γιατί οι ήρεμοι άνθρωποι έχουν καλύτερη μνήμη;

Τετάρτη, 16/09/2015

 

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί ο χαλαρός τρόπος ζωής κάνει καλό στην υγεία μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο στην καθημερινότητά τους για να ‘κλείσουν τον διακόπτη’ και να χαλαρώσουν. Μια καινούρια έρευνα, όμως, υποστηρίζει ότι αν δεν προσπαθήσουμε να απαλλαχτούμε από το καθημερινό άγχος και να χαλαρώσουμε ίσως επηρεάζουμε αρνητικά τη μνήμη μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της ιατρικής σχολής Icahn της Νέας Υόρκης, οι ήρεμοι και χαλαροί άνθρωποι έχουν καλύτερη μνήμη από όσους παρασύρονται από πιο ‘νευρωτικές’ συμπεριφορές. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα νευρωτικής συμπεριφοράς έχουν χειρότερη μνήμη, εξετάζοντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου 40 ενήλικων ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός τεστ μνήμης.

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο νευρωτικοί, ίσως επειδή έχουν την τάση να ανησυχούν περισσότερο, ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Sophie Frangou στο Smithsonian.com. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που επέδειξαν μεγαλύτερη ευσυνειδησία και ήταν και λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το τεστ πιο γρήγορα αλλά και πιο σωστά.