City lights

Σάββατο, 21/11/2015

 

Τρεις νέοι χώροι µε διαφορετική φιλοσοφία γίνονται σταθµοί στο χάρτη της πόλης. Η Αθήνα αλλάζει γεύση! 

"

Οινομαγειρείο, ουίσκι µπαρ, πατάρι τέχνης, θέατρο τσέπης, ελεύθερη µουσική σκηνή. Ζωή αληθινή». Με την ποιητική - εικαστική - ανατρεπτική διάθεση που τον χαρακτηρίζει περιγράφει ο Kirios Criton το «Θα σε κάνω Βασίλισσα», το νέο χώρο όπου συναντιέται µε τον Δηµήτρη Λίτινα 16 χρόνια µετά το θρυλικό «Αριστερά Δεξιά». Γιατί «Θα σε κάνω βασίλισσα», αναρωτιέµαι. «Έχει µια ωραία υπόσχεση, ενός ερωτευµένου. Μια ειρωνεία για το χώρο, που θυµίζει “παραγκούπολη”, απαντά χωρίς περιστροφές. Όταν φτάνεις δεν υπάρχει ταµπέλα, παρά µια µεγάλη σιδερένια µαύρη πόρτα, στην οδό Βέροιας. Από την ψηλοτάβανη αποθήκη του 1932 στην Ιερά Οδό κρατήθηκε µόνο ό,τι ήταν αληθινό – το πάτωµα, οι τοίχοι µε άγριο σοβάτισµα, η ξύλινη οροφή. Στον τοίχο δεσπόζει ως φωτεινή επιγραφή ο Μυστικός Δείπνος. «Το “Θα σε Κάνω Βασίλισσα” αναφέρεται σε αυτά που θα γευτείς ή που θα σου συµβούν σε σχέση µε το θέατρο ή την τέχνη», εξηγεί µιλώντας για το «πατάρι τέχνης - θέατρο τσέπης», µια γέφυρα ανάµεσα σε κοινό και καλλιτέχνες. To βλέµµα στρέφεται στην κάβα, «ένα γυάλινο κελί φυλακής».

Στα τραπέζια των τεσσάρων ατόµων η µία καρέκλα είναι διαφορετική και εκείνος που κάθεται σε αυτήν θα τρώει σε πιάτο διαφορετικό από τα άλλα. Λεπτοµέρεια του χώρου σε snapshot και το logo διά χειρός Kirios Criton. Kουτάλια «γευσιγνωσίας - δοκιµασίας». Οι κορόνες της Λιάνας Βουράκη.

Εδώ άλλωστε το φαγητό τάσσεται στην υπηρεσία του κρασιού και των σκούρων ποτών. Υπάρχει µία εκπληκτική συλλογή τυριών (σε µενού), κάποια αλλαντικά και delicatessen, πολλά σε µπρουσκέτες που ετοιµάζονται επιτόπου, ενώ από την κουζίνα βγαίνουν γεύσεις επιλεγµένες. «Έχουµε µόνο µία κάρτα, που ανανεώνεται κάθε µέρα, µε πιάτα στο φούρνο ή την κατσαρόλα. Υπάρχει µια δυναµικότητα στο θέµα του φαγητού», εξηγεί ο Δηµήτρης Λίτινας, αναφέροντας στο concept τη συνεργασία µε τον Ανδρέα Λαγό και τον Βασίλη Αλβανίδη. Η λίστα των κρασιών είναι πολυεθνική, µικρή, απλή στο χειρισµό της και δοµηµένη ώστε να σε κατευθύνει γευστικά. Θα αλλάζει συχνά, ενώ προσφέρεται κρασί σε ποτήρι από €2,5 χωρίς να λείπει η επιλογή από την εξαιρετική συλλογή του Λίτινα «Έτσι θα µπορείς να δοκιµάζεις σε ποτήρι ένα κρασί που κοστίζει µερικές χιλιάδες ευρώ. Θέλουµε να πουλάµε στην αξία, όχι στην υπεραξία». Κόντρα σε όλα, δεν σερβίρονται «συνηθισµένα» ποτά, αλλά παλαιωµένα αποστάγµατα και malts. «Το πιο απλό ουίσκι θα είναι το Glenfiddich, µε €6. Επειδή η γεύση είναι τελικά αυτό που µένει».

Έπειτα από µήνες αναµονής, το City Bistro στο City Link άνοιξε από τους αδελφούς Πανά µε νέα φιλοσοφία: Σικάτο design µιλανέζικου καφέ, ένα µοναστηριακό τραπέζι όπου συγκεντρώνονται όλοι και έργα της Αµαλίας Σωτηροπούλου της σειράς Missing Sister. Την κάρτα επιµελείται ο Νίκος Σκλήρας µε comfort πιάτα γαλλικής επαρχίας –σαλάτα niçoise, burgers αλλά και πάπια µε πουρέ κολοκύθας– και αδυναµία στους ελληνικούς αµπελώνες. Στην ίδια θέση βρίσκεται το City Bar des theatres, που θα λειτουργεί στη λογική pre/post theater για ένα ποτήρι κρασί µετά τις παραστάσεις του Παλλάς (τηλ. 210 3211315).

Το «αναβαπτισµένο» City Bistro, µε ένα µεγάλο µοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο, είναι τέλειο και για brunch µε άπαιχτα scrambled eggs.

Τέσσερα χρόνια µετά το πρώτο Mama Roux στην Αιόλου από τον John Higgins και τη Λενιώ Μυριβήλη, µια σειρά από street parties και multi culti βράδια, ήρθε η σειρά του Mama Roux South στη Γλυφάδα. Εδώ ισχύει ο ίδιος παγκοσµιοποιηµένος προσανατολισµός –µεξικάνικα, γαλλικά και street food αναµεµειγµένα µε µουσικές rhythm & blues– αλλά µε κάτι παραπάνω. Ένα πείραµα που ξεκίνησε ο Βασίλης Σπόρος στην ταράτσα του Mama Roux, µε ένα αυτοσχέδιο καπνιστήριο δικής του έµπνευσης από τα ταξίδια του στον αµερικανικό Nότο, στη φιλοσοφία barbeque low & slow. Τρυφερά spare ribs, µπρίσκετ από black Angus και καραµελωµένο χοιρινό ψήνονται για ώρες σε χαµηλή θερµοκρασία, πετυχαίνοντας ψήσιµο και κάπνισµα ταυτόχρονα. Και όλα αυτά µαζί µε beignets της Νέας Ορλεάνης, cocktails του Τάκη Τσατσούλη και βέβαια το brunch µε αυγά en cocotte και σάντουιτς po’ boy (τηλ. 216 7004459). 

 

Photo: Κωνσταντίνος Καραβατέλλης

 

Το σωστό νερό µπορεί να αναδείξει την επίγευση του κρασιού. Επιλέξτε ένα sauvignon blanc µε το Acqua Panna ή ένα κόκκινο µε σώµα, αλλά και λευκά µε έντονη γεύση για το S. Pellegrino.