Συνταγές από το «Spetsathlon Cookbook»

Κυριακή, 30/04/2017

 

Η νοστιμιά του αγώνα τριάθλου Spetsathlon, που θα πραγματοποιηθεί για 5η χρονιά στις Σπέτσες, ζωντανεύει σε μια επετειακή έκδοση με συνταγές, την οποία υπογράφει η εμπνεύστρια της διοργάνωσης, Δρ. Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη.

Ένα από τα ταλέντα της είναι η μαγειρική, την οποία μοιράζεται γενναιόδωρα με φίλους – τα χειροποίητα cookies, τα μυρωδάτα κέικ, η σούπα από κολοκύθα, η πάστα με μανιτάρια πορτομπέλο είναι ελάχιστες από τις δημιουργίες που έχουν εντυπωθεί στη γευστική μου μνήμη όσα χρόνια τη γνωρίζω. Απορώ συχνά πού βρίσκει το χρόνο και το κέφι να μαγειρεύει μέσα στο φορτωμένο επαγγελματικό της πρόγραμμα και τις πολυάριθμες δραστηριότητες. «Με ξεκουράζει», απαντά αβίαστα η Δρ. Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, CEO της Communication Lab, ενώ παράλληλα στέλνει email, επιλέγει φωτογραφίες και μιλάει συνεχώς με το γραφείο της συντονίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα τριάθλου Spetsathlon, που πραγματοποιείται 5-7 Μαΐου στις Σπέτσες (spetsathlon.com).

sintages_01

Η Δρ. Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη

 

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 5 χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή του, παρουσιάζει το Spetsathlon Cookbook, μια επετειακή έκδοση η οποία συγκεντρώνει τις εικόνες, τις μνήμες και τις γεύσεις που απολαμβάνει κανείς στο νησί κατά τη διεξαγωγή του. Οι συνταγές που περιλαμβάνει είναι μεσογειακές, παραδοσιακές με ένα twist, υγιεινές αλλά και πολύ νόστιμες, με επίκεντρο τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. «Απολαμβάνω να μαγειρεύω, να ταξιδεύω σε αναζήτηση γεύσεων, να δοκιμάζω διαφορετικές κουζίνες, να ανταλάσσω απόψεις και συνταγές», εξηγεί η ίδια, καθώς αναφέρεται στον κορυφαίο chef patissier Στέλιο Παρλιάρο, ο οποίος τίμησε το εγχείρημα με δύο ξεχωριστές συνταγές του. «Ξεκινώντας πριν από 7 χρόνια με το Spetses mini Marathon –που διακρίθηκε ως National Champion στα European Business Awards ανάμεσα σε 34.000 υποψηφιότητες– δημιουργήσαμε ένα νέο “προϊόν”, τον αθλητικό τουρισμό, και είναι χαρά μας που σήμερα αναπτύσσεται σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Παρότι αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αναγνωρίσιμο τρίαθλο στη χώρα, το Spetsathlon απευθύνεται σε όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρα από τα αθλήματα στα οποία συμμετέχουν ολυμπιονίκες, είναι εξίσου δημοφιλείς οι αγώνες για παιδιά και οικογένειες». Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν στο Σύλλογο Γυναικών Σπετσών – μια χειρονομία με την οποία η επίτιμη δημότης του νησιού απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Σπετσιώτες που συμβάλλουν στην πρωτόγνωρη επιτυχία κάθε διοργάνωσης και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας γιορτής που δεν θες να τελειώσει. «Έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα με “μέλη” από κάθε χώρα του κόσμου, που προπονούνται και δίνουν ραντεβού κάθε Μάιο στις Σπέτσες, μόνο για το Spetsathlon. Δεν είναι τυχαίο, η φιλοσοφία μας από την αρχή ήταν ολιστική, προσφέροντας μια εμπειρία πολύπλευρη, όπου μία από τις διαστάσεις της είναι και οι γεύσεις του νησιού. Το φαγητό, άλλωστε, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τους ενώνει, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, καταγωγή ή κοινωνική τάξη, όπως και ο αθλητισμός!»  

―Οι συνταγές είναι από το «Spetsathlon Cookbook», που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.



 

sintages_glossa

 

Γλώσσα αλά Σπετσιώτα
για 6 άτομα


Υλικά
6 φιλέτα γλώσσας
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
Χυμό από 1 λεμόνι
1?2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες
1?2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Πλένουμε καλά τις γλώσσες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείβουμε
με λίγο από το ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα ψάρια σε ένα πυρέξ και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε από πάνω τις ροδέλες από τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το σκόρδο. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

 

sintages_taboule

 

Ταμπουλέ

 

Υλικά
2 ματσάκια μαϊντανό χονδροκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο χονδροκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αγγούρι με τη φλούδα κομμένο σε κυβάκια
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
8 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1,5 φλιτζάνι πλιγούρι
Χυμό από ένα λεμόνι
150 γρ. σπόρους ροδιού
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το πλιγούρι, το σκεπάζουμε με ζεστό νερό –ίσα που να το καλύπτει– και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε το πλιγούρι να ρουφήξει τα υγρά για περίπου 10 λεπτά και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ρόδι) και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και στο τέλος γαρνίρουμε με το ρόδι. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί και να παγώσει για περίπου 1 ώρα και μετά σερβίρουμε προσθέτοντας ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω.

 

syntages_bares

Μπάρες ενέργειας

16 μπάρες

 

Υλικά
400 γρ. μέλι
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
150 γρ. ξηρούς καρπούς (φιστίκια, αμύγδαλα)
50 γρ. λιναρόσπορο
50 γρ. σουσάμι λευκό
150 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης
200 γρ. βρώμη, 80 γρ. κράνμπερι (χωρίς ζάχαρη)
1 λαδόκολλα

 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, τα δημητριακά, τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα κράνμπερι. Σε ένα ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα προσθέτοντας τέλος το λιναρόσπορο και το σουσάμι. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να σφίξει το μείγμα. Κόβουμε σε ισομερείς μπάρες και σερβίρουμε.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Κείμενο: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: