5 ονειρεμένα σπίτια στην Ελλάδα

Κυριακή, 01/10/2017

 

Έλληνες φωτογράφοι που έχουν απαθανατίσει τα ωραιότερα σπίτια της χώρας επιλέγουν εκείνο στο οποίο θα ήθελαν να περάσουν το καλοκαίρι και μας το συστήνουν μέσα από μία εικόνα.

photographers01

Photo: Κώστας Πηγαδάς, www.costaspicadasphotography.com


ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΓΑΔΑΣ

«Το location που έχει σου κόβει την ανάσα –  είναι μοναδικό. Σκαρφαλωμένο σε μια κορυφή στην Κεφαλονιά, το κτίσμα δεν είναι ορατό από πουθενά. Σε μια στροφή του δρόμου εμφανίζεται εμπρός σου σε ένα τοπίο απρόσμενο. Βρίσκεσαι στο χείλος ενός γκρεμού και το σπίτι –με αυτήν τη συγκλονιστική πισίνα που αιωρείται επάνω από το μπλε του Ιονίου–  είναι στη μέση, έχοντας στη μία πλευρά μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, τον Μύρτο», μου λέει ο Κώστας Πηγαδάς από τη Νέα Υόρκη, όπου ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Το portfolio του στο www.dluximages.com περιλαμβάνει 1.200 κατοικίες, μία μόνο επιλογή από όσες έχει φωτογραφίσει σε όλο τον κόσμο, με δημοσιεύσεις σε περισσότερους από 160 διαφορετικούς τίτλους περιοδικών και βιβλίων. H ιδιαίτερη ματιά του και το ταλέντο του να αποτυπώνει  την ψυχή ενός χώρου σχετίζονται με την επαφή του με την τέχνη, που αποτέλεσε αντικείμενο των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, και συνέχισαν να εξελίσσονται παράλληλα με conceptual φωτογραφικά έργα. «Αυτό που με ενδιαφέρει, που καθιστά έναν χώρο ξεχωριστό, είναι η τέχνη», τονίζει. «Το συγκεκριμένο σπίτι δένει εξαιρετικά με το τοπίο, φτιαγμένο με πολύ ωραία αισθητική, που ενώνει το interior design και την τέχνη, αντικείμενα με τα οποία ασχολείται το ζευγάρι των ιδιοκτητών».  

 

photographers02

Erosantorini, www.erosantorini.com / Interior Design: Paola Navone, Architect: x2 architecture / Photo: Λουίζα Νικολαΐδου, www.louisanikolaidou.com

 

ΛΟΥΙΖΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

«Μου αρέσει το κυκλαδίτικο στυλ και το λευκό, τα φυσικά υλικά που τα νιώθεις ωραία στην αφή ή κάτω από τα πόδια σου», λέει η Λουίζα Νικολαΐδου. «Και στο Erosantorini αισθάνεσαι πραγματικά όμορφα. Μυρίζει Αιγαίο! Η μεσογειακή καταγωγή της Paola Navone και το εκλεκτικό στυλ που εκφράζει σε ό,τι σχεδιάζει, σε συνδυασμό με την τοποθεσία στο μαγικό νησί της Σαντορίνης, καθιστούν αυτή την κατοικία μοναδική. Είναι τα ελληνικά στοιχεία δοσμένα με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, όπως το ανάποδο πιθάρι, τα ζωγραφισμένα χαλιά στις αυλές, που παραπέμπουν στην ελληνική φιλοξενία, τα αέρινα υφάσματα, οι γήινες επιφάνειες από υλικά όπως ακατέργαστη πέτρα και ξύλο που η Ιταλίδα σχεδιάστρια χρησιμοποιεί με μαεστρία... Στο συγκεκριμένο σημείο το daybed και το υπαίθριο ντους, κομμάτια στο παζλ της θερινής ραστώνης, βλέπουν από άλλη πλευρά την πισίνα και τον ανοιχτό ορίζοντα της Καλντέρας. Ο χώρος έχει πολύ ωραίες σκιές και προσκαλεί να μισοκλείσεις τα μάτια κάτω από το “ριγέ” φως, αγναντεύοντας τη θέα». Με μαθηματικές σπουδές, η φωτογράφος έλκεται από την καθαρότητα και τη γεωμετρία, εφόδια που πήρε μαζί της αφήνοντας μια καριέρα στο management consulting για να ακολουθήσει το πάθος της και να σπουδάσει στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης. Φωτογραφίζοντας από το 2006 για τη White Key Villas, έχει δει τις πιο exclusive εξοχικές κατοικίες, ενώ σε κάθε σπίτι αφιερώνει, όπως λέει, τουλάχιστον 24 ώρες. «Θέλω να ακολουθώ το φως και τον τρόπο που συνυπάρχει με την αρχιτεκτονική, να βιώσω την ατμόσφαιρα, για να αποδώσω την αύρα του στην εικόνα».

 

PhotographersRoufopoulou

Photo: Ιωάννα Ρουφοπούλου, www.ioannaroufopoulou.gr

 

ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι ο ανοιχτός ορίζοντας του Αιγαίου που γαληνεύει το πνεύμα, το φως της Μεσογείου που όμοιό του δεν βρίσκεις στον κόσμο, η λιτότητα της αρχιτεκτονικής που κάνει το κτίσμα ένα με το τοπίο, σαν φυσική συνέχεια της ασύλληπτης ομορφιάς του. «Με εμπνέει για την ηρεμία που αναδίδει και την ήσυχη πολυτέλεια. Για τη θέση του και τη θέα που είναι μαγική. Για τα υλικά που έχουν επιλεγεί, από τους τοίχους και τα πατώματα μέχρι τα σερβίτσια και τις πετσέτες», λέει η Ιωάννα Ρουφοπούλου, ξεχωρίζοντας τη συγκεκριμένη κατοικία στην Πλαγιά της Σύρου ανάμεσα από τα πολλά σπίτια που έχει φωτογραφίσει στην Ελλάδα και την Τουρκία την τελευταία δεκαετία, όλα με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα όσον αφορά το interior design. Η φωτογραφική της προσέγγιση σχετίζεται απόλυτα με το φως. «Υπερασπίζομαι το φυσικό φως και την ατμόσφαιρα που αποδίδει την κάθε ώρα της ημέρας. Καθετί μέσα σε έναν χώρο –οι επιφάνειες, τα υλικά, οι φόρμες, τα αντικείμενα– αποκτά υπόσταση και αναδεικνύεται μέσα από τον τρόπο που το φως αντανακλάται πάνω του. Η αισθητική μου είναι όσο γίνεται πιο λιτή, με το λευκό να κυριαρχεί. Είμαι οπαδός του design, αλλά στο επίπεδο που υπηρετεί ταυτόχρονα και τη λειτουργικότητα. Μου αρέσει η επιλογή των υλικών που διευκολύνουν ώστε να ζεις το χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για εξοχική κατοικία, όπως αυτή».

 

photographers04

Photo: Γιώργος Κορδάκης, www.yiorgoskordakis.com

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΚΗΣ

«Έχει μια συναρπαστική ελευθερία, που απορρέει από την απουσία τεχνολογίας, τον ανοιχτό ορίζοντα, ένα με το νερό, το χώμα, τον αέρα», λέει ο Γιώργος Κορδάκης για το σπίτι που ξεχωρίζει, κάπου στις Κυκλάδες. «Απομονωμένο από τον έξω κόσμο, σαν ένα ησυχαστήριο μέσα στη φύση, φτιαγμένο από οργανικά υλικά, σμίγει φυσικά το μέσα και το έξω, απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο, μοντέρνο και μαζί ανθρώπινο, εκλεπτυσμένο, αλλά χωρίς καμία επιτήδευση». Όταν δεν φωτογραφίζει για την τέχνη του, ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική, τα interiors, τα πορτρέτα και τη μόδα, με δημοσιεύσεις και εξώφυλλα σε περιοδικά-βίβλους, όπως το Γαλλικό AD και το CN Traveller. Με τη ματιά του καλλιτέχνη και μια έμφυτη καλαισθησία που έχει θρέψει με τα ταξίδια του στον κόσμο, έχει εκθέσει σε σημαντικές γκαλερί, όπως η Karsten Greve στο Παρίσι και η M+B Gallery στο Λος Άντζελες, έχει βραβευτεί και έχει εκδώσει τρία βιβλία. «Αυτό που με συγκινεί σε ένα σπίτι είναι η ψυχή του», τονίζει. «Δεν με κερδίζουν τα ακριβά υλικά ή τα αντικείμενα με ονοματεπώνυμο, αν δεν υποστηρίζονται από την πατίνα του χρόνου και της ζωής. Με ενδιαφέρουν οι χώροι με μεράκι, που έχουν ταυτότητα, με έργα τέχνης, αλλά και τη δουλειά του τεχνίτη».

 

photographers03

Photo: Ιωάννα Νικολαρεΐζη, www.inophotography.com

 

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΡΕΪΖΗ

Η κατοικία στην οποία θα ήθελε να ζει η Ιωάννα Νικολαρεΐζη μοιάζει να αναδύεται μέσα από το πράσινο, αγναντεύοντας από ψηλά τη θάλασσα – και την επέλεξε για το εξώφυλλο του δεύτερου βιβλίου της, με τίτλο Αίγινα, Σπίτια και Άνθρωποι, το οποίο συνυπογράφει με την Αθηνά Γκιόκα. «Ένα σπίτι χτισμένο διακριτικά μέσα στο τοπίο. Η θέα του είναι καταπληκτική, χωρίς κανένα άσχημο κτήριο να παρεμβαίνει σε αυτήν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια, το να μη βλέπεις πουθενά τίποτα ακαλαίσθητο, ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου». Ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας στην Torino Fotografia Biennale Internazionale το ’89. Όταν φωτογραφίζει έναν χώρο αναδεικνύει τις λεπτομέρειες, σαν να βουτάει σε έναν μικρόκοσμο υλικών, χρωμάτων και φωτός που αποτελούν την ψυχή του, ενώ στα γενικά πλάνα την ενδιαφέρει η περιοχή γύρω από το θέμα. Αυτός ο «αέρας» είναι που τελικά κάνει μία εικόνα «κομψή». «Φωτογραφίζω πάνω απ’ όλα με αγάπη», επισημαίνει. «Αν αγαπάς, παρατηρείς, έλκεσαι από το φως, που είναι το παν, και το αποδίδεις στην εικόνα σου. Αν αγαπάς την αρχιτεκτονική και τους εσωτερικούς χώρους, παρατηρείς τις γραμμές, τους όγκους, τα υλικά και καταλήγεις σε μία ωραία σύνθεση».

Κείμενο: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: