Μια έκθεση φωτογραφίας στην Πόλη διεκδικεί το ρεκόρ Guinness

Παρασκευή, 06/10/2017

 

Ο επιχειρηματίας και φωτογράφος Serdar Bilgili αναδεικνύει τη δημιουργική πλευρά της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας το βασικό συστατικό της, τους ανθρώπους της. 

Από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, o 54χρονος Serdar Bilgili είναι ιδιοκτήτης μερικών από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας, έχει υπάρξει πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Besiktas J.K. και βρίσκεται πίσω από το έργο Galataport, ένα φιλόδοξο project στην περιοχή του Βοσπόρου, που θα λειτουργήσει ως λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, εμπορικό κέντρο και χώρος μουσείων. Πέρα από τις επιτυχείς επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Bilgili ασχολείται και με την τέχνη της φωτογραφίας, έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός του φημισμένου φωτογράφου Ansel Adams, όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Redlands στην Καλιφόρνια.

 

photo02

 

Ο πολυπρόσωπος επιχειρηματίας αυτή την περίοδο ανοικοδομεί το VK108, ένα κτήριο ύψους 67 μέτρων στη συνοικία Nişantaşi της Κωνσταντινούπολης. Όταν έφτασε η στιγμή να αποφασίσουν για την προσωρινή πρόσοψη, ο Bilgili και η ομάδα του σκέφτηκαν δημιουργικά: «Βλέπεις αυτό το κτήριο από παντού και δεν θα ήταν ωραίο να προσπαθήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως διαφημιστικό εργαλείο», δηλώνει. «Έτσι, σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσουμε σαν μια παλέτα για καλλιτέχνες, ώστε να μπορεί να γίνει ένας χώρος εκθέσεων». Για να τιμήσει την περιοχή και τους ανθρώπους που την συνθέτουν, αποφάσισε να αποτελέσουν αυτοί το θέμα της έκθεσης. «Είπα, γιατί δεν κάνω μια φωτογράφιση για να τιμήσω τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτήν την περιοχή, που ζουν, δουλεύουν και διασκεδάζουν σε αυτήν ή ταυτίζονται με αυτήν», θυμάται ο Bilgili, ο οποίος τιτλοφόρησε την έκθεση που λαμβάνει χώρα πάνω στους τοίχους του κτηρίου Πορτρέτα της συνοικίας Nişantaşi.

 

photo03

 

«Φέρτε μαζί σας απλώς τον εαυτό σας» είπε στα μοντέλα, όταν έφτασαν στο στούντιο για το πορτρέτο τους. Μεταξύ των 35 μαύρων και λευκών προσώπων που μπορεί να δει κανείς είναι ο λιτός Feridun Ügümü, ο οποίος διαχειρίζεται το ιστορικό εστιατόριο Hünkar, που λειτουργεί εδώ και 67 χρόνια και αποτελεί αγαπημένο προορισμό τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες ή τις διασημότητες που επισκέπτονται την περιοχή. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η φωτογραφία του Levent Erden, ενός διανοούμενου, οικοδεσπότη μιας τηλεοπτικής εκπομπής που ερευνά μια διαφορετική όψη της Κωνσταντινούπολης κάθε εβδομάδα. Στην άλλη πλευρά του κτηρίου, το χαμόγελο της γνωστής Τουρκάλας τραγουδίστριας Nil Karaibrahimgil λάμπει, ενώ ακριβώς αριστερά της μια νεαρή φοιτήτρια, η Alara Akdogu, κοιτάει ντροπαλά στην κάμερα.

Η έκθεση είναι τόσο μεγάλη σε κλίμακα –καλύπτει 4.910 τετραγωνικά μέτρα– που ο δημιουργός της έθεσε υποψηφιότητα για το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τη «Μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας παγκοσμίως πάνω σε κτήριο». «Είναι πολύ απαιτητικό να εκτυπώσεις τόσο μεγάλες φωτογραφίες με υψηλή ποιότητα και να τις βάλεις σε ένα τόσο ψηλό κτήριο», επισημαίνει ο Bilgili. «Είναι ταυτόχρονα πολύ δαπανηρό και δύσκολο».

 

photo01

 

Βασικός στόχος του είναι μέσω της έκθεσης να αναδειχθούν οι νέες εξελισσόμενες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και μία πιο μοντέρνα και θετική πτυχή της, που αγκαλιάζει τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα. Η Πόλη τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ παράλληλα είναι πεδίο πολιτικών αναταραχών, που μειώνουν τον αριθμό του τουρισμού. «Νομίζω ότι η Τουρκία το χρειάζεται αυτό τώρα», εξηγεί ο Bilgili και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη δεν έχει δεχτεί τρομοκρατική επίθεση από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Club Reina. 

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: