Πρόσκληση σε γεύμα από την Tatiana Blatnik

Τρίτη, 31/10/2017

 

Στο βιβλίο A Taste of Greece καλεί διάσημους Έλληνες του εξωτερικού και φιλέλληνες από όλο τον κόσμο να «μαγειρέψουν» τις πιο αγαπημένες τους ελληνικές συνταγές, υποστηρίζοντας το κοινωφελές έργο του Μπορούμε.

Με το εξώφυλλο να παραπέμπει στην ελληνική σημαία, το βιβλίο A Taste of Greece – Recipes, Cuisine & Culture (Εκδ. teNeues), της Tatiana Blatnik και της Diana Farr Louis, είναι ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα της γεύσης και του πολιτισμού μέσα από τη ματιά προσωπικοτήτων που έχουν αγαπήσει τη χώρα για τη φυσική της ομορφιά, τις παραδόσεις και, φυσικά, την κουζίνα της.
Η Arianna Huffington, ο Νίκος Αλιάγας, ο Christian Karembeu, oι Dean και Dan Caten των Dsquared2, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, η Cat Cora, η Diane von Furstenberg, η Μαίρη Κατράντζου, η Olympia Dukakis, η Rita Wilson, o Valentino και ο Giancarlo Giammetti, η Victoria Hislop, η Margaret Atwood, η Tatiana Casiraghi, ο Nobu Matsuhisa είναι μερικές από τις διασημότητες που επιλέγουν τις αγαπημένες τους συνταγές από την ελληνική κουζίνα, ενώ μοιράζονται συναισθήματα και αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στη χώρα.

 

blatnik_02

Η Tatiana Blatnik μιλάει με ενθουσιασμό για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και στήριξαν με τη συμμετοχή τους την έκδοση του βιβλίου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για το έργο του ανθρωπιστικού οργανισμού Μπορούμε, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα της κρίσης με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

 

blatnik_03

Η ίδια πιστεύει πως το φαγητό είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας, ενώ οι επιλογές μας ως προς αυτό αντικατοπτρίζουν τη ζωή που θέλουμε να ζούμε. Στην Ελλάδα, το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ντόπιας κουλτούρας και της εθνικής ταυτότητας. Παραδοσιακά, το τραπέζι στρώνεται για να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια γύρω του, τα μέλη της να δεθούν μεταξύ τους, αλλά και να δημιουργηθούν ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις. Από την άλλη, η έλλειψη του φαγητού έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αποξενώνει τους ανθρώπους και τους στερεί την αξιοπρέπειά τους.
Η αγάπη της Tatiana Blatnik για τη δεύτερη πατρίδα της, την Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε το 2013, αλλά και η βαθύτερη ανάγκη της να προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν την ώθησαν να αναλάβει τον συντονισμό του A Taste of Greece.

 

blatnik_01

«Παρόλο που είχα επισκεφθεί μερικές φορές τη χώρα ως παιδί, στην ουσία τη γνώρισα το 2003, όταν ήρθαμε με τον σύζυγό μου για διακοπές, πριν ακόμη παντρευτούμε. Για τον Νικόλαο η Ελλάδα είναι τα πάντα! Στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από τα μάτια του αλλά και από τις δικές μου εμπειρίες την ερωτεύτηκα για τη φυσική της ομορφιά, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, το φαγητό και, φυσικά, τους ανθρώπους και την ενέργειά της – μια ενέργεια που σε τραβάει σαν μαγνήτης πίσω σ’ αυτήν, είτε είσαι ντόπιος είτε είσαι ξένος. Σήμερα, έχοντας ζήσει στην Αθήνα ήδη τρία χρόνια, νιώθω πολύ περήφανη που η Ελλάδα δεν είναι πια για μένα μόνο η πατρίδα του συζύγου μου. Είναι το σπίτι μου, εκεί όπου είμαι ευτυχισμένη, νιώθω οικεία και θέλω πάντα να γυρίσω και, κυρίως, εκεί όπου θέλω να προσφέρω την αγάπη μου και τη συμπαράστασή μου». 

 

blatnik_05Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Γεύσεις Ελλάδας - Συνταγές & Αναμνήσεις» από τις εκδόσεις Μίλητος.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαυρόπουλος. Antonios Mitsopoulos/Copyright A Taste Of Greece-Recipes, Cuisine&Culture By Hrh Princess Tatiana & Diana Farr Louis Published By Teneues

Κείμενο: Στέλλα Παπαδάκη

Tags: