Η γκαρνταρόμπα της Frida Kahlo στο μουσείο Victoria & Albert

Τετάρτη, 04/10/2017

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ρούχα, κοσμήματα, γράμματα και πίνακες της Kahlo που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ έξω από το Μεξικό. 

Το μουσείο Victoria & Albert ανακοίνωσε πως η βασική του έκθεση μόδας για το 2018 θα είναι αφιερωμένη στην εκκεντρική γκαρνταρόμπα της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo. Η έκθεση θα παρουσιάζει μία εκπληκτική συλλογή προσωπικών αντικειμένων και ενδυμάτων της. Κλειδωμένα για πάνω από 50 χρόνια μετά το θάνατος της, θα εκτεθούν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα του Μεξικού.

 

kahlo_01

 

Η Kahlo υπήρξε ένα αντισυμβατικό style icon, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αίσθησης γούστου και της αγάπη της για τα έντονα χρώματα. Τα σμιχτά φρύδια, το ανδρόγυνο look και η έντονη σεξουαλικότητά της –που ήταν ιδιαίτερα προκλητικά για την εποχή– ύμνησαν τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία. Ενώ οι γυναίκες τότε ντύνονταν με λεπτά και ντελικάτα φορέματα, εκείνη πειραματιζόταν με παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές και υπερμεγέθη κοσμήματα από τον προκολομβιανό πολιτισμό. Έπρεπε να περάσουν εβδομήντα χρονιά για να αρχίσουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας να χρησιμοποιούν το έθνικ στις δημιουργίες τους. Όπως έγραψε και ο Diego Rivera, σύζυγος-δαίμονας της Frida, «ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

 

kahlo_03

 

Η δουλειά και το προσωπικό στυλ της Kahlo συχνά πλέκονταν, κάτι που είναι εμφανές σε έργα της, όπως το My Dress Hangs There (1933) και το The Love Embrace (1943), που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση. Με ζωγραφισμένα στο χέρι φορέματα και κορσέδες, έφερε την τέχνη της κυριολεκτικά μέσα στην ντουλάπα της. «Τα αντικείμενα της έκθεσης ανακαλύφθηκαν στο διάσημο Μπλε Σπίτι της το 2004, όταν ανοίχθηκαν τα ντουλάπια και οι αποθήκες του. Η επαναστατική αυτή έκθεση είναι μια εξερεύνηση στην εξέλιξη του στυλ της Kahlo ως αμάλγαμα των παραδοσιακών φορεσιών και της ευρωπαϊκής μόδας, καταδεικνύοντας πως η γκαρνταρόμπα της είναι ένας τρόπος έκφρασης της σχέσης μεταξύ μεξικάνικης και δυτικής κουλτούρας», δήλωσαν εκπρόσωποι του μουσείου.

 

kahlo_05

 

Ο τίτλος της έκθεσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Θα διαρκέσει από τις 16 Ιουνίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 2018.

www.vam.ac.uk

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: