Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη Σαουδική Αραβία

Τρίτη, 24/10/2017

 

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μόλις κέρδισαν το δικαίωμα να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης. Ωστόσο, έχουν πολλές μάχες να δώσουν ακόμα.

Για πρώτη φορά το συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως οι γυναίκες μπορούν επιτέλους να οδηγούν. Το βασιλικό διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2018. Οι νόμοι, όμως, που ελέγχουν την κηδεμονία των γυναικών συνεχίζουν να τις δυναστεύουν σε πολλές πλευρές της καθημερινής τους ζωής. Ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβανομένης, έχουν δώσει αγώνες για να αποκτήσουν αυτές οι γυναίκες θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που στον δυτικό κόσμο φαίνονται αυτονόητα. Τι έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια και για πόσα ακόμα πρέπει να αγωνιστούν;

 

Πρόσφατα κερδισμένα δικαιώματα:

-Ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές. Το 2015 οι γυναίκες έριξαν ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών. Ωστόσο, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες υποψήφιες να μιλήσουν σε άρρενες ψηφοφόρους. Περίπου 17 γυναίκες εκλέχτηκαν.

-Έχουν δικαίωμα λόγου στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο. Ο βασιλιάς Abdullah έβγαλε διάταγμα το 2011, που πρόσταζε τουλάχιστον το 20% των εδρών του Συμβουλευτικού Συμβουλίου να κατέχεται από γυναίκες.

-Λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το 2015 μία κρατική έρευνα αναφέρει πως υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας από ό,τι άνδρες.   

-Αθλούνται και παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σαουδική Αραβία έστειλε δύο γυναίκες στους Ολυμπιακούς του 2012. Το 2016 έστειλε τέσσερις.

 

Θεωρείται απαγορευμένο:

-Να βγάλουν ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση του άντρα κηδεμόνα τους.

-Να εμφανιστούν σε κοινή θέα χωρίς να φοράνε την ολόσωμη αμπάγια. Αυτή η μαύρη φαρδιά ρόμπα, που τις καλύπτει ολόκληρες, έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει την αγνότητά τους.

-Να παντρευτούν, να ταξιδέψουν, να επιλέξουν επάγγελμα ή να κάνουν μια εγχείρηση χωρίς άδεια από τον άρρενα κηδεμόνα. Σε περίπτωση που ο πατέρας της γυναίκας είναι άρρωστος ή απών, ο σύζυγος, ένας άντρας συγγενής, ο αδελφός ή ακόμα και ο γιος πρέπει να δώσει την έγκρισή του πριν η γυναίκα κάνει βασικές επιλογές που θα καθορίσουν την προσωπική της ζωή.

-Να βρίσκονται σε μέρη όπου υπάρχουν άνθρωποι του αντίθετου φύλου. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως τα νοσοκομεία. Το 2013 οι αρχές διέταξαν τα μαγαζιά να προσλάβουν και άντρες και γυναίκες και να χτίσουν ένα είδος διαχωριστικού τοίχους, για να εφαρμοστούν οι νόμοι που απαγορεύουν τη δημόσια συνύπαρξη των φύλων. Μάλιστα, πολλά μαγαζιά έχουν διαφορετικές εισόδους για τους άντρες και τις γυναίκες, με τις δεύτερες να μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρκα, οι παραλίες, οι πισίνες και οι χώροι διασκέδασης είναι και αυτά χωρισμένα, για να βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους τα δύο φύλα.

-Να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή να κάνουν μια οποιαδήποτε κερδοφόρα οικονομική δραστηριότητα χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση του άντρα κηδεμόνα.

-Να αποκτήσουν την κηδεμονία των παιδιών τους ύστερα από ένα διαζύγιο. Για την ακρίβεια, ο νόμος προστάζει πως μία γυναίκα χάνει το δικαίωμα να μεγαλώνει τα παιδιά της μετά το διαζύγιο από το 7ο έτος της ηλικίας του αγοριού και το 9ο του κοριτσιού.

 

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: