Αφοριστικές ατάκες από τον Karl Lagerfeld

Παρασκευή, 27/10/2017

 

Ο Kaiser της μόδας δεν σταματά να εκπλήσσει και εκτός catwalk.

Από το 1983 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Chanel, τον οποίο έσωσε από τη χρεοκοπία με πολύ κόπο, υπομονή και εφευρετικότητα. O Γερμανός σχεδιαστής μόδας, στα 84 του χρόνια πλέον, παραμένει απολαυστικά καυστικός και ενίοτε κυνικός και προσβλητικός. Μερικές ιστορικές ρήσεις του έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «The World According to Karl: The Wit and Wisdom of Karl Lagerfeld» και η ΓΥΝΑΙΚΑ ξεχωρίζει ορισμένες από αυτές.

 

chanel02
Chanel A/W 17-18

 

Κομψότητα
«Η κομψότητα είναι μια φυσική ιδιότητα. Αν μια γυναίκα δεν την έχει όταν είναι γυμνή, δεν θα την έχει ποτέ, ούτε όταν είναι ντυμένη».


Συναισθήματα μετά από ένα fashion show
«Είμαι σαν ένα είδος νυμφομανούς για τη μόδα, που ποτέ δεν φτάνει σε οργασμό». 


Απώλεια κιλών
«Έχασα 42 κιλά μόνο και μόνο για να φορέσω ένα κουστούμι Hedi Slimane».


Πώς μπορείς να παραμείνεις υγιής
«Η ματαιοδοξία είναι το πιο υγιές πράγμα στη ζωή».


Αλαζονική σπατάλη
«Αν πετάξεις χρήματα από το παράθυρο, πρέπει να το κάνεις με χαρά. Μη σκεφτείς πως δεν θα έπρεπε να το κάνεις, είναι τόσο μεσοαστικό».


Εσωτερική διακόσμηση
«Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα σπίτι είναι ο κάδος απορριμμάτων».


Γυαλιά ηλίου
«Είναι η μπούρκα μου… Έχω μυωπία, και οι άνθρωποι που έχουν μυωπία όταν βγάζουν τα γυαλιά τους μοιάζουν σαν μικρά γλυκά σκυλάκια που ψάχνουν κάποιον να τα υιοθετήσει».


chanel05Chanel A/W 17-18


Εθιμοτυπικό συνέντευξης
«Έδινα συνέντευξη σε μία Γερμανίδα δημοσιογράφο, μία τρομερά άσχημη γυναίκα. Φόραγε ένα απαίσιο see-through κίτρινο πουλόβερ. Είχε τεράστιο στήθος και φορούσε έναν μεγάλο μαύρο στηθόδεσμο, που φαινόταν μέσα από την μπλούζα της. Κάποια στιγμή μου είπε: “Βγάλτε τα γυαλιά σας, είναι αγενές”. Και απάντησα: “εγώ σου ζήτησα να βγάλεις τον στηθόδεσμό σου;”».


Φόρμες
«Οι φόρμες είναι σημάδι ήττας. Έχασες τον έλεγχο της ζωής σου, γι’ αυτό αγόρασες φόρμες».


Ναρκωτικά & αλκοόλ
«Ποτέ δεν κάπνιζα, ποτέ δεν έπινα και ποτέ δεν έκανα ναρκωτικά. Το αστείο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από τους ανθρώπους που κάνουν όλα αυτά. Οι περισσότεροι φίλοι μου τουλάχιστον πίνουν και καπνίζουν»


Δόξα
«Δεν μπορείς να την πολεμήσεις. Υπάρχει πάντα μία τιμή που πρέπει να πληρώσεις για τη δόξα και οι άνθρωποι που δεν πληρώνουν, συνήθως βρίσκουν τον μπελά τους. Δέχομαι την ιδέα της δημοσιότητας σαν το γαλλικό ρητό: “Δεν μπορείς να έχεις το βούτυρο και τα λεφτά για το βούτυρο”».


chanel01
Chanel A/W 17-18


Γούνα και δικαιώματα των ζώων

«Σε έναν κόσμο που τρώει κρέας και φοράει δερμάτινα παπούτσια ή ακόμα και ρούχα, οι συζητήσεις περί γούνας μού φαίνονται παιδαριώδεις».


Τατουάζ
«Θεωρώ πως τα τατουάζ είναι απαίσια. Είναι σαν να ζεις σε ένα φόρεμα Pucci όλη την ώρα. Αν είσαι νέος με σφιχτό σώμα, ίσως είναι OK, αλλά…»


Πρότυπα ομορφιάς
«Η ομορφιά επηρεάζεται από την εποχή. Μία όμορφη κοπέλα της Belle Époque δεν είναι ακριβώς το πρότυπο της τέλειας ομορφιάς του σήμερα. Η ομορφιά αλλάζει με τον χρόνο».


Ελλάδα
«Η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει την εικόνα της. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι Έλληνες έχουν τη φήμη πως είναι διεφθαρμένοι».


Μόδα
«Η μόδα είναι μία μορφή επικοινωνίας που δημιουργεί τον εαυτό της μέσα από τα ρούχα, για να ερμηνεύσει την πραγματικότητα».


chanel04
Chanel A/W 17-18

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: