To Λούβρο του Αμπού Ντάμπι εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο

Δευτέρα, 30/10/2017

 

Το κολοσσιαίο έργο κόστισε περίπου 20 δις και επιδιώκει να μετατρέψει την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο μεγαλύτερο κέντρο γραμμάτων και τεχνών της Ανατολής. 

Με πέντε χρόνια καθυστέρηση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 11 Νοεμβρίου. Το μουσείο βρίσκεται στο Saadiyat Island, που στα αραβικά σημαίνει «ευτυχία». Εκτός από την περιοχή που είναι αφιερωμένη στην τέχνη, το νησί διαθέτει επίσης λιμάνι για γιοτ, γήπεδα γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες, και φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου.

 

louvre03

 

Τα εντυπωσιακά του εκθέματα–είτε από τη μόνιμη συλλογή είτε από δανεισμούς– χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Ανάμεσά τους ο πίνακας «La Belle Ferronnière» του Leonardo Da Vinci, ένα αυτοπορτρέτο του Vincent Van Gogh, έργα του Picasso που δεν έχουν εκτεθεί ξανά και ένα άγαλμα από τερακότα, της εποχής του χαλκού. Τη συλλογή θα ολοκληρώνουν αριστοτεχνήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιαπωνία και τη Συρία. Το μουσείο έχει στόχο να παρουσιαστεί ως ένας παγκόσμιος θεσμός με εντελώς καινούργια προσέγγιση, που να μη θυμίζει σε τίποτα το Λούβρο της Γαλλίας.

 

louvre01
                                                                                                                   Leonardo da Vinci«La Belle Ferronnière», π. 1495

Στο οικοδόμημα, που φέρει την υπογραφεί του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Jean Nouvel, δεσπόζει ένας φουτουριστικός θόλος σε μορφή ιστού, που φιλτράρει τον ήλιο, εμπνευσμένος από τα αραβικά τζαμιά. Τα κενά του διαχέουν τις ηλιακές ακτίνες, δημιουργώντας την αίσθηση βροχής φωτός. Η ατμόσφαιρα είναι καθηλωτική και τις βραδινές ώρες, καθώς ο επισκέπτης νιώθει πως βρίσκεται κάτω από ένα «έναστρο» στέγαστρο. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται σας να μια πλωτή κατασκευή, με θέα τη θάλασσα.

 

louvre04

 

Το Λούβρο έχει υπογράψει μία διακυβερνητική συμφωνία αξίας 663 εκατομμυρίων ευρώ, για να δανείσει στο μουσείο του Αμπού Ντάμπι το όνομά του για 30 χρόνια και έξι μήνες, προσωρινές συλλογές για 15 χρόνια και έργα τέχνης για 10 χρόνια. Η συμφωνία ξεσήκωσε αντιδράσεις, βασισμένες κυρίως στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Εμιράτα, καθώς και στις φήμες για κακές συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια ανοικοδόμησης. Στις αντιδράσεις προστέθηκε μία λίστα με υπογραφές από 4.650 εμπειρογνώμονες, αρχαιολόγους και ιστορικούς τέχνης, που διαμαρτύρονται πως «τα μουσεία δεν είναι προς πώληση». Το Λούβρο απάντησε με μια δήλωση μέσω της ιστοσελίδας του, τονίζοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη θέση που έχει η πόλη ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. «Θέλουμε ο πολιτισμός μας να ακτινοβολεί σε όλα τα μέρη του κόσμου που τον εκτιμούν. Είμαστε περήφανοι που το Αμπού Ντάμπι θέλει να φέρει το Λούβρο στην Ανατολή. Δεν μετατρέπουμε την κουλτούρα σε καταναλωτικό προϊόν», είχε δηλώσει το 2007 ο πρώην Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού Renaud Donnedieu de Vabres, ο οποίος είχε υπογράψει την εν λόγω συμφωνία.

 

louvre02                                                                                 Piet Mondrian, «Blue, Red, Yellow and Black», 1922

Από την άλλη πλευρά, το νέο ενδιαφέρον των Αράβων πάνω σε θέματα πολιτιστικής κληρονομίας σίγουρα εξάπτει την περιέργεια. Μία αρκετά κατατοπιστική απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται είναι εκείνη του εστεμμένου πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al‑Nahyan: «Ίσως σε 50 χρόνια να έχουμε το τελευταίο βαρέλι πετρελαίου. Το ερώτημα είναι: θα είμαστε απογοητευμένοι; Αν σήμερα επενδύουμε στους σωστούς τομείς, εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι γιορτή». 

 

louvre05

Φωτογραφίες: www.facebook.com/LouvreAbuDhabi

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: