Τα βιβλία του χειμώνα

Παρασκευή, 01/12/2017

 

Ήρωες με ματαιωμένες προσδοκίες, στερημένοι από πάθη, κυνικοί και ανυπόμονοι, κάνουν επίδειξη της τόλμης, του χιούμορ και της θέλησης με την οποία αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες της ζωής.

 

ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
books01
«Πέμπτη 21 Μαρτίου: Ζήτω! Έφτασα πάλι στην Άνοιξη!» Ο 83χρονος Χέντρικ Χρουν, ένοικος ενός οίκου ευγηρίας στο βόρειο Άμστερνταμ, καταγράφει σ’ ένα ημερολόγιο την καθημερινότητά του, περιγράφει με τρόπο ξεκαρδιστικό τη συμβίωσή του με τους άλλους γέροντες, μιλά για τις εντάσεις, τις φιλίες, την ανυπακοή στους κανονισμούς, σχολιάζει τον γηρίατρό του, αυτοσαρκάζεται για το «ποτ πουρί» των προβλημάτων υγείας που βασανίζουν το κορμί του, κάνει εύστοχες κρίσεις για την οικονομία, την πολιτική, τις αγεφύρωτες σχέσεις νέων και υπερήλικων. Ο απολαυστικός ήρωας του βιβλίου «Προσπάθειες να κάνω κάτι με τη ζωή». Το μυστικό ημερολόγιο του Χέντρικ Χρουν, ετών 831/4 μας θυμίζει πως η ζωή των ηλικιωμένων αποτελείται από «ποτέ» και «πάντα», από παιδικούς ενθουσιασμούς και απόλυτες αρνήσεις και βεβαιότητες. (Εκδόσεις Πατάκη)

 

ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
books02
«Ήμουν 20 χρονών ένα λεπτό πριν κλείσω τα εβδομήντα και με γέρασαν τα αχάριστα παιδιά, οι ανύπαρκτοι εραστές, η υποταγή ενός αφελούς συζύγου, η καθημερινή γκρίνια σ’ έναν άφαντο αντίπαλο». Στα «Ανατρεπτικά βιβλία» του Πάμπλο Γκουτιέρεθ, η γριά δόνια Ρεμέδιος, χήρα ενός καταθλιπτικού συντρόφου, λαμβάνει απρόσμενα ένα κιβώτιο με βιβλία σταλμένο κατά λάθος στην πόρτα της και αποφασίζει να το κρατήσει. Με πρόφαση το πένθος της, απομονώνεται στο διαμέρισμά της και καταδύεται στους κόσμους που υφαίνουν κλασικοί και σύγχρονοι Ισπανοί λογοτέχνες. Καθώς διατρέχει το περιεχόμενο των μυθιστορημάτων, αντιμάχεται τον χαμένο χρόνο, αφυπνίζεται και ανακαλύπτει τον πραγματικό της εαυτό.
(Εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
books03
«Το παιδί της Τρικυμίας», βασισμένο στη σαιξπηρική Τρικυμία, είναι μια συναρπαστική ιστορία με την υπογραφή της Margaret Atwood. Στη διασκευή της βραβευμένης Καναδής, τον ρόλο του Πρόσπερου κρατά ο Φίλιξ Φίλιπς, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεατρικού φεστιβάλ του Μακεσίγουεγκ. Καθώς ετοιμάζεται να ανεβάσει το εν λόγω σαιξπηρικό δράμα, το διοικητικό συμβούλιο τον παύει από τα καθήκοντά του. Για δώδεκα χρόνια, η ανάμνηση της τρίχρονης κόρης του και η σκέψη της εκδίκησης οριοθετούν το πεδίο δράσης του. Θα κατορθώσει χάρη στη θεατρική μαγεία να αποκαταστήσει τη φήμη του; (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
books04

Οι συναντήσεις του Ερίκ Ντυμπόν με τον αυτιστικό γιο του, Ισαάκ, εκτός του Ινστιτούτου Σαιν-Ρεμεζύ ακυρώνονται με εντολή του θεράποντος ιατρού. Ο πατέρας θα μπορεί να επικοινωνεί με το μικρό αγόρι μόνο στον προαύλιο χώρο της κλινικής όπου νοσηλεύεται. Ο Ερίκ Ντυμπόν συμμορφώνεται, ώσπου σ’ ένα επισκεπτήριο εμφανίζεται με ένα Nτεσεβό του ’73. Ο Manu Causse στο «Πράσινο Nτεσεβό» διηγείται την περιπετειώδη περιπλάνηση του πατέρα με τον γιο του. Το αγόρι που έκρυβε «έναν ωκεανό κάτω από τα μάτια» μοιάζει να απολαμβάνει τη σχέση με τον πατέρα του, την ίδια στιγμή που κι εκείνος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τις αναμνήσεις και τους φόβους του. (Εκδόσεις Utopia)

Κείμενο: Ξένια Γεωργιάδου

Tags: