Η μετάλλαξη της Claudia Schiffer

Δευτέρα, 06/11/2017

 

Πώς από ντροπαλή έφηβη έγινε supermodel; Η έκθεση Claudia Schiffer δίνει την απάντηση, διατρέχοντας τα 30 χρόνια καριέρας της Γερμανίδας καλλονής, μέσα από τη δουλειά των πιο καταξιωμένων φωτογράφων μόδας.

Όταν την ανακaλυψε τυχαία ο επικεφαλής ενός μεγάλου πρακτορείου μοντέλων σε κλαμπ του Düsseldorf και την κάλεσε στο Παρίσι, η 17χρονη Claudia Schiffer ήταν μια παθολογικά ντροπαλή έφηβη. Πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα supermodels, μούσα του Karl Lagerfeld και πρωταγωνίστρια σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών και καμπάνιες οίκων μόδας. Αναπολώντας εκείνα τα χρόνια, η ίδια θυμάται: «Χωρίς το μόντελινγκ θα ήμουν ακόμα ένας πολύ εσωστρεφής άνθρωπος. Ήταν η θεραπεία μου. Μου έμαθε να επικοινωνώ με τους γύρω μου και, φυσικά, μου έδειξε πώς είναι να είσαι επιτυχημένος σε κάτι».
Μεσουράνησε τη χρυσή δεκαετία του ’90, όταν τα μοντέλα απολάμβαναν φήμη αντίστοιχη των σταρ της μεγάλης οθόνης. Σήμερα, βλέπει το παρελθόν με μια ρομαντική νοσταλγία: «Δεν θα μπορούσα να πω ότι παλαιότερα ήταν καλύτερες εποχές, αλλά σίγουρα ήταν διαφορετικές. Πλέον μπορείς να δεις αμέσως τη φωτογραφία, τότε δεν υπήρχε ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι, ο καθένας έπρεπε να εργαστεί περισσότερο, γιατί δεν μπορούσε να ξέρει αν είχε βγει η κατάλληλη λήψη. Δουλεύαμε πιο πολλές ώρες, αλλά είχαμε πιο πολύ χρόνο και μεγαλύτερο budget. Μία φωτογράφιση μπορεί να διαρκούσε και δύο βδομάδες. Τώρα γίνεται σε μια μέρα. Όλα είναι γρηγορότερα και μοιάζουν πιο πολύ σαν επιχείρηση. Τότε, δινόταν έμφαση στη δημιουργικότητα. Η μόδα ήταν πάνω απ’ όλα».

 

claudia_04Ποζάροντας στην Dominique Issermann

 

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την πρώτη φορά που πόζαρε ως μοντέλο μπροστά στον φακό και η CWC Gallery στο Βερολίνο γιορτάζει την επέτειο με μια μεγάλη έκθεση. Εκατό φωτογραφίες της, από τα τέλη του 1980 μέχρι το 2011, αναδεικνύουν την κομψότητα, το μεγαλείο και τη μοναδική καλλιτεχνική αντίληψη της Schiffer, όπως τα αποτύπωσαν μερικοί από τους μεγαλύτερους φωτογράφους μόδας. Ανάμεσα τους η Ellen von Unwerth, που υπογραμμίζει το sex appeal της, ο Miles Aldridge, που παίζει με την ευελιξία της, ο Herb Ritts, που επαινεί την κλασική της ομορφιά, και η Camilla Akrans, που συνθέτει μια ωδή στην ιστορία της τέχνης.

 claudia_03
Καμπάνια του Valentino από τον Arthur Elgort, 1995. 


Κεντρική Φωτογραφία: Στον φακό της Camilla Akrans, Λονδίνο, 2010


—Έως 11/11, www.camerawork.de 

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: