Μια συνομιλία με τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη

Δευτέρα, 04/12/2017

 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ διερευνά τη φιλοσοφία και τα στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία comfort zones συνομιλώντας με τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη.

Η φιλοσοφiα του είναι το πρώτο που σε κερδίζει συνδέοντας την αρχιτεκτονική με μια κεντρική ιδέα. «Είναι η προσπάθεια δημιουργίας ξεχωριστών συναισθημάτων και εμπειριών μέσα από μία σκηνοθετική ματιά. Το σενάριο γράφουν οι πελάτες-χρήστες και διαδραματίζεται σε ένα δεδομένο χωρικά και χρονικά “σκηνικό”, το οποίο ελέγχεται από τον αρχιτέκτονα-σκηνοθέτη», εξηγεί ο Μηνάς Κοσμίδης. Από την ίδρυση του γραφείου του το 1993 έχει αναλάβει έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό με σειρά διακρίσεων. Υποστηρίζει με πάθος τη δύναμη της λεπτομέρειας και του φωτός, ενώ χρησιμοποιεί σαν εργαλεία για τη δημιουργία μοναδικών έργων τις καθαρές γραμμές, τη συμμετρία, την ισορροπία των όγκων και τα στοιχεία της φύσης.

 


–Το δικό σας comfort zone, η αγαπημένη σας συνήθεια και ώρα της ημέρας.
Το γραφείο μου, ο χώρος όπου αισθάνομαι άνετα και δημιουργικά. Το έχω σχεδιάσει με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί ένα καθαρό, κυρίως λευκό κέλυφος όπου μπορώ να συγκεντρωθώ και να δουλέψω με ηρεμία, απαλλαγμένος από παρεμβολές και οπτικές ενοχλήσεις. Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι να σκιτσάρω κάθε πρωί, μαζί με τον καφέ μου, όσο ακόμα το μυαλό μου είναι καθαρό. Έχω κάνει restart από την προηγούμενη ημέρα και ξεκινώ πάντα με μια λευκή κόλλα χαρτί.

 kosmidis_03


–Τα υλικά που επιλέγετε για να πετύχετε την αρμονία και τη ζεστή ατμόσφαιρα ενός χώρου.
Η αρμονία ενός χώρου είναι μία αξία που επιτυγχάνεται μέσα από την ισορροπημένη σύνθεση ποικίλων στοιχείων και δεν περιορίζεται στα υλικά. Από την άλλη, συνήθως μπορεί να επιτευχθεί μια ζεστή ατμόσφαιρα με θερμά υλικά όπως ξύλο, δέρμα, υφάσματα, κεραμικά και γενικότερα υλικά θερμών αποχρώσεων. Δεν έχει τόση σημασία η πρώτη ύλη όσο η χρωματική παλέτα.

 kosmidis_02


–Η σημασία της λεπτομέρειας στο έργο σας και στη δημιουργία ενός φιλόξενου και αισθητικά άρτιου χώρου.
Η λεπτομέρεια είναι το Α και το Ω στα έργα μου. Τόσο σημαντική, που αν έπρεπε να περιγράψω την κατεύθυνση του γραφείου μου ή τη σχεδιαστική μου φιλοσοφία με μια φράση, θα δανειζόμουν αυτήν του Charles Eames: «The details are not the details. They make the design». Άλλωστε, η έμφαση στη λεπτομέρεια, όχι απαραίτητα κατασκευαστική αλλά και σχεδιαστική, είναι το στοιχείο που προσδίδει σε ένα έργο τη ζητούμενη από τον αρχιτέκτονα προστιθέμενη αξία.

kosmidis_01

Κείμενο: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: