Η πιο καλή κακή Μητριά που θα δείτε φέτος!

Παρασκευή, 17/11/2017

 

H Κατερίνα Μαυρογεώργη γράφει για την εμπειρία του να υποδύεται τη Μητριά στην παράσταση «Χιονάνοι», μια θεατρική διασκευή του κλασικού παραμυθιού της Χιονάτης, που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Την είδαμε και είναι απολαυστική!

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι. Η μαμά της είχε πεθάνει στην γέννα. Ο πατέρας της –που ήταν και βασιλιάς, όπως πάντα στα παραμύθια– ξαναπαντρεύτηκε μια νέα γυναίκα που χρειαζόταν πολλή, μα πολλή προσοχή για να αισθάνεται καλά. Η Μητριά δεν έβλεπε με καλό μάτι τη μικρή κόρη, τη ζήλευε. Της άλλαξε και το όνομα. Αντί για Άννι, τη φώναζε κοροϊδευτικά Χιονάτη, επειδή το δέρμα της ήταν λευκό. Μια μέρα ο βασιλιάς πέθανε και οι δύο γυναίκες έμειναν μόνες τους. Η μία ήθελε να κλάψει γιατί έχασε τον άντρα της. Η άλλη ήθελε να κλάψει γιατί έχασε τον πατέρα της. Τελικά, δεν έκλαψε καμία. Το κλάμα τους έγινε θυμός. Ώσπου η Μητριά δεν άντεξε άλλο και εξόρισε την Άννι για πάντα, την έδιωξε μακριά.

 

xionanoi_kentriki

 

Κάπου εκεί, μακριά μέσα στο δάσος ζούσε από παλιά μια άλλη οικογένεια. Πέντε αδέρφια, αγόρια. Τα αγόρια αυτά είχαν άλλο σύστημα. Και έκλαιγαν –πολύ– και γελούσαν –ακόμα περισσότερο– και θύμωναν – καμιά φορά. Δούλευαν, έτρωγαν, έπαιζαν μουσική, έκαναν εκδρομές στο δάσος, ζούσαν περιπέτειες... Και τα έκαναν όλα αυτά μαζί. Η Άννι, που είχε μάθει να επιβιώνει ολομόναχη, έτυχε να ζητήσει καταφύγιο στο σπίτι τους.

 

xionanoi03

 

Τότε περίπου έτυχε να περνάει κοντά από το παλάτι ένας Μουσικός. Η Μητριά τον άκουσε να παίζει και τον έφερε κοντά της για να μην είναι τελείως μόνη. Τον πλήρωνε αδρά, για να της λέει όσες αλήθειες ήθελε να ακούσει.

 

Κι έγινε τώρα και συναντήθηκαν όλοι αυτοί οι ήρωες στην ίδια ιστορία. Η Μητριά, η πριγκίπισσα Άννι, τα Αδέρφια και ο Μουσικός έγιναν πρωταγωνιστές σε μια ιστορία που θα μπορούσε να λέγεται «Χιονάτη» αλλά τελικά λέγεται «Χιονάνοι».

 

Εμείς οι 11, που συναντηθήκαμε για να φτιάξουμε αυτήν την ιστορία όλοι μαζί, ζήσαμε απίστευτες περιπέτειες. Δεκάδες εκδοχές της ίδιας σκηνής σε μία ημέρα. Διαφωνίες μέχρι το σημείο να γελάμε. Όταν όλοι μαζί είχαμε ταυτόχρονα την ίδια ιδέα. Όταν κανείς μας δεν ήξερε πώς πρέπει να συνεχιστεί η ιστορία. Όταν ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη άρχισαν να εμφανίζονται οι ήρωες, οι σχέσεις μεταξύ τους, οι χώροι, τα τοπία, οι μουσικές, το σκηνικό, τα κοστούμια, ο κοινός ρυθμός που κυνηγάμε κάθε μέρα. Όταν δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, όταν γράφτηκε ένα νέο παραμύθι μέσα στο παλιό.

 

xionanoi02

 

Το παλιό παραμύθι και το παραμύθι το δικό μας έχουν κάτι κοινό: μιλούν και τα δύο για τον φόβο, τη ζήλεια και την αγάπη. Οι άνθρωποι, όταν φοβούνται και ζηλεύουν, σκέφτονται παράξενα πράγματα. Επικίνδυνα. Όταν αγαπούν, νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα.

 

Θέατρο Πόρτα - Παραστάσεις  κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 15.00

 

Πορτρέτο: Ηλίας Αγιοστρατίτης