Οι πρώτες φωτογραφίες από την επίδειξη Gaultier στην Αθήνα

Τρίτη, 28/11/2017

 

Υπέροχα ρούχα υψηλής ραπτικής εμπνευσμένα από τον ελληνικό πολιτισμό πρωταγωνίστησαν στο εντυπωσιακό défilé του Jean Paul Gaultier στο Μουσείο Μπενάκη, με διάσημες παρουσίες σε ρόλους-έκπληξη, από την εγκυμονούσα Βίκυ Καγιά μέχρι την εκρηκτική Κατερίνα Στικούδη.

JPG_01


Η ειδική εκδήλωση που παρουσίασε ο Jean Paul Gaultier στην Αθήνα, με επίδειξη και δείπνο για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη, έφερε δημιουργίες haute couture και ροτόντες στις αίθουσες του Κεντρικού Κτηρίου, που αποδείχτηκε ιδανικό σκηνικό για να αναδείξει ο Γάλλος σχεδιαστής την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως έχει καταγραφεί σε πολλές συλλογές του στο πέρασμα των χρόνων. Ιδίως όσοι έβλεπαν τα μοντέλα να κάνουν «πασαρέλα» με φόντο τις προθήκες με τις παραδοσιακές φορεσιές, διέκριναν τις σαφείς αναφορές σε στοιχεία από αυτές, είτε στη φόρμα καθαυτή –όπως στις φουστανέλες– είτε σε λεπτομέρειες.


JPG_02


Η ανάμνηση της Μελίνας Μερκούρη ήταν εκεί, όπως έχει αποτυπωθεί σε ρούχα εμπνευσμένα από τα «Παιδιά του Πειραιά» και άλλες κινηματογραφικές της επιτυχίες, ενώ η φωνή της ακουγόταν σε κομμάτια από το άλμπουμ «Playing with Melina». Εκεί ήταν επίσης η εικόνα της νεαρής Νάνας Μούσχουρη, με το χαρακτηριστικό της χτένισμα και τα κοκάλινα γυαλιά φορεμένα από κορίτσια που τη θύμιζαν – ενώ η ίδια βρισκόταν  με τον σύζυγό της ανάμεσα στους θεατές.


JPG_03


Από τη βραδιά δεν έλειψε το ιδιαίτερο κέφι του Gaultier, που φάνηκε πρώτ’ απ’ όλα στη σύνθεση των μοντέλων του, καθώς ανάμεσά τους ήταν η εγκυμονούσα Βίκυ Καγιά, η αειθαλής Κατερίνα Λέχου, η αεράτη Ζέτα Δούκα, η προκλητική Κατερίνα Στικούδη, η κομψή Μπέττυ Μαγγίρα, ο άρτι αφιχθείς από το Nomads Μάνος Πίντζης, αλλά και προσωπικοί φίλοι του σχεδιαστή, ο οποίος εμφανίστηκε στο φινάλε με ειδικά σχεδιασμένη μαρινιέρα με την ελληνική σημαία και ναυτικό καπέλο, τρέχοντας σαν μικρό παιδί από τη μία αίθουσα στην άλλη.


JPG_05


Σε μουσεία του εξωτερικού η πρακτική της διοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση πόρων είναι θεσμός, με πιο χαρακτηριστική –και εντυπωσιακή– περίπτωση το ετήσιο γκαλά του Costume Institute στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ήταν ευχάριστο να βλέπεις κάτι –τηρουμένων των αναλογιών– σχετικό στην Αθήνα, με τη σφραγίδα ενός φιλέλληνα που υμνεί τη χώρα μας με τον τρόπο του.


JPG_06


JPG_04

Κείμενο: Πάρης Κορμαρής

Tags: