Η Cate Blanchett είναι η νέα μούσα της avant-garde

Παρασκευή, 01/12/2017

 

H Cate Blanchett πρωταγωνιστεί στο Manifesto του Julian Rosefeldt που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η Cate Blanchett πρωταγωνιστεί στο «Μανιφέστο», το avant-garde αριστούργημα του Julian Rosefeldt που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις τους. Από τους φουτουριστές και τους ντανταιστές και την Pop Art μέχρι το Lars Von Trier, η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δηλώσεις του 20ου αιώνα με την Cate Blanchett να ερμηνεύει 13 ρόλους που την αναδεικνύουν αναμφισβήτητα τη νέα μούσα της avant-garde.

 

Σε ένα εντυπωσιακό one-woman show, η Blanchett ενσαρκώνει μεταξύ άλλων μια τηλεοπτική παρουσιάστρια, μια δασκάλα, έναν άστεγο, μια νοικοκυρά, μια εργάτρια, μία ναρκομανή ξεκινώντας ένα κινηματογραφικό διάλογο για τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Manifesto01

 

Όταν αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Rosefeldt, τον σκηνοθέτη και σημαντικό εικαστικό με παρουσία στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης και στη Saatchi Gallery του Λονδίνου, δεν ήξερε πόσους ρόλους θα έπρεπε να υποδυθεί. Όπως δήλωσε στη βρετανική Vogue «αρχικά νόμιζα ότι ήταν 4 χαρακτήρες, αλλά έχω πολύ κακή μνήμη κι όταν έφτασα στο Βερολίνο για να ξεκινήσω τα γυρίσματα ήμουν σίγουρη ότι οι χαρακτήρες ήταν 9, ενώ τελικά ήταν 13», θα πει αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ξόδεψε πολύ χρόνο στην προετοιμασία του project. «Η πραγματικότητα της υποκριτικής είναι ότι μπορείς να κάνεις μεγάλη προετοιμασία για ένα ρόλο, αλλά η δική μου σχέση με την ηθοποιία μοιάζει περισσότερο με τσίρκο. Πρέπει να πέσω στα χέρια κάποιου κι εκείνος πρέπει να με πιάσει την κατάλληλη στιγμή. Αλλιώς δεν θα υπάρξει η trapeze act (προσγείωση από την εναέρια ακροβατική κούνια)».

 

Το «Μανιφέστο» αρχικά είχε παρουσιαστεί ως βίντεο-εγκατάσταση και γκαλερί ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το περασμένο καλοκαίρι, και πλέον είναι διαθέσιμο ως ταινία διάρκειας 90 λεπτών. Ο Rosefeldt και η Blanchett είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν από το 2010 όταν είχαν γνωριστεί σε μια γκαλερί του Βερολίνου και τελικά το 2014 ο καλλιτέχνης βρήκε το concept για την ταινία. Όπως έχει δηλώσει ο Rosefeldt «είχα διαβάσει πολλά καλλιτεχνικά και πολιτικά μανιφέστο όταν σπούδαζα αλλά τα είχα ξεχάσει μέχρι που συνάντησα τη δουλειά του φουτουριστή ποιητή και χορογράφου Valentine de Saint-Point. Τότε ξεκίνησα να εξερευνώ και άλλα, τον Σουρεαλισμό, τον Δημιουργισμό, τον Βορτισισμό, τον Ντανταϊσμό, τον Μινιμαλισμό, πάντα έβλεπα όλα αυτά σαν έργα της ιστορίας, αλλά το να βλέπω την Cate να υποδύεται τους ρόλους ξαφνικά τους έφερε στη ζωή». Η Cate Blanchett, εξάλλου, παραδέχεται ότι  «πίεσα τον εαυτό μου μέχρι τα άκρα» για αυτή την ταινία, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανακάνει. Όπως θα πει χαρακτηριστικά «ποτέ δεν φοβόμουν την αποτυχία». Ίσως για αυτό είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

 

 manifesto

 

 

*Το  «Μανιφέστο» του Julian RosefeldtΜε την Cate Blanchett προβάλλεται στις 2/12 στη Μικρή Σκηνή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στις κινηματογραφικές αίθουσες