R-evolution!

Τετάρτη, 06/12/2017

 

Κανόνες τέλος! Αυτή η χρονιά θέλει ελευθερία. Ο Δημήτρης Λέφας εξηγεί πώς μπορεί να κερδίσει μια γυναίκα το στοίχημα της κάθε μέρας, τουλάχιστον όσον αφορά τα μαλλιά της.

Λέγεται ότι οι γυναίκες στο βορρά έχουν φετίχ με τα μαλλιά τους. Ο Δημήτρης Λέφας, ένας από τους πιο γνωστούς κομμωτές της Θεσσαλονίκης, με το κομμωτήριο LEFAS στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, το επιβεβαιώνει γελώντας: «Όλοι οι μύθοι που κυκλοφορούν για τις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη είναι αλήθεια. Φημίζονται για την ομορφιά τους, αλλά πάνω από όλα για την ενέργειά τους». Για τον εαυτό του και την τέχνη του ορίζει έναν και μόνο κανόνα: δεν υπάρχουν κανόνες! «Κάθε γυναίκα είναι μοναδική», επιμένει. «Υπάρχουν τόσο ωραία μεσογειακά χαρακτηριστικά, τόσες μίξεις πολιτισμών, τόσες κουλτούρες, που δίνουν σε κάθε γυναίκα διαφορετικό χαρακτήρα ομορφιάς». Αυτός είναι ο λόγος που, όποτε γίνεται συζήτηση για τις τάσεις της μόδας, έχει αντιρρήσεις. «Δεν υπάρχουν τάσεις. Δεν μπορείς να ακολουθείς μόδα όταν κάτι δεν σου ταιριάζει. Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια προτίμηση προς το κοντό καρέ στους ώμους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλες ούτε ότι αποδίδει το ίδιο καλά σε όλες».

 

lefas


Η περίπτωση της Μάρας Δαρμουσλή είναι χαρακτηριστική. Μια από τις πιο όμορφες Ελληνίδες, με χαρακτηριστική μεσογειακή γοητεία, που δεν θέλει τίποτα άλλο παρά λάμψη. «Στην κουπ προτιμήσαμε λίγο boho, λίγο έθνικ, λίγο ξεχτένιστο. Αυτό δηλαδή που ταιριάζει με το προφίλ της ελευθερίας της Μάρας». Στην ίδια ιδέα βασίστηκε και η βαφή, την οποία ανέλαβε ο colorist, Γιάννης Βασιλόπουλος, εφαρμόζοντας μια τεχνική που τονίζει την ελευθερία της κίνησης και αναδεικνύει τα φυσικά χρώματα. «Καμία γυναίκα δεν έχει σε όλα τα μαλλιά την ίδια απόχρωση», εξηγεί ο Γιάννης. «Με το Color id μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξι ή και περισσότερες αποχρώσεις βάφοντας την κάθε τούφα σε διαφορετικό τόνο της ίδιας βάσης. Στην περίπτωση της Μάρας, επιλέχτηκαν αποχρώσεις της μόκας, που τονίζουν το χρώμα της, συγκεκριμένα οι 8/60, 10/36, 7/43 και 9/7 της Illumina Color. H τεχνική που ακολουθήθηκε έχει μεγάλη σταθερότητα –το χρώμα της μιας τούφας δεν αναμειγνύεται με της άλλης– και μεγάλη διάρκεια, αφού μπορεί να κρατήσει πάνω από 3-4 μήνες. Εννοείται ότι εφαρμόζεται μόνο στο κομμωτήριο και απαραίτητα από έμπειρους colorists, που θα χρησιμοποιήσουν τη σωστή διαβάθμιση χρώματος για κάθε τούφα, ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται φυσικό όπως ακριβώς τα μαλλιά μας. Όταν τελειώσει η βαφή κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά στο ντεγκραντάρισμα, αφού είναι σαν να υπάρχουν λαμπερές αποχρώσεις του ίδιου τόνου».

 

darmousli01

Διαβάστε τη συνέντευξη της Μάρας Δαρμουσλή εδώ

 

Το απόλυτο ζητούμενο για τον Δημήτρη Λέφα είναι απλό: «Καταλαβαίνω ότι πέτυχα στη δουλειά μου όταν κερδίζω το στοίχημα της καθημερινότητας». Πώς θα γίνει αυτό; «Με την ελευθερία», εξηγεί. «Πριν από μερικά χρόνια όλες οι γυναίκες έβγαιναν από ένα κομμωτήριο ίδιες. Μέγα λάθος. Το μαλλί θέλει κίνηση, άνεση, ελαφριές καμπυλωτές γραμμές, ακατέργαστες φόρμες, ατίθασες μπούκλες. Αυτή είναι η πραγματική γοητεία. Όχι copy paste. Όχι το ίδιο ξανθό, όχι η ίδια φόρμα, όχι το ίδιο χτένισμα. Μια γυναίκα θέλει να νιώθει όμορφη για αυτό που είναι και όχι γιατί μοιάζει σε μια άλλη γυναίκα. Αν είσαι 20 χρονών και θέλεις να δοκιμάσεις ένα έντονο κοντράστ απλώς και μόνο για τη χαρά της δοκιμής, είναι θεμιτό, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να προσπαθεί κανείς να αποδείξει κάτι που δεν είναι. Το ίδιο και στη βαφή: είναι προτιμότερο να επιμείνει στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος παρά σε μια βαφή που δεν την αντιπροσωπεύει. Οι τόνοι πολύ κοντά στην απόχρωση της ρίζας είναι αυτοί που δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα». Γιατί κάποιες φορές δεν πετυχαίνει; «Γιατί επενδύουν σε κάτι που δεν υπάρχει. Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Ο στόχος είναι να τις κάνεις να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι και όχι να γίνουν κάτι που δεν τις αντιπροσωπεύει. Αυτό είναι το στοίχημα». Και πολλές φορές είναι πιο εύκολο από ό,τι φαίνεται να το κερδίσεις! Αρκεί να ακούσεις το ένστικτό σου…

 

wella_small ΘΑΥΜΑ ΦΩΤΟΣ

Η βαφή Illumina Color από τη Wella Professionals προσφέρει καθαρό χρώμα για φυσική και νεανική εμφάνιση, με μαλλιά που ακτινοβολούν υπέροχα. Προσφέρει 100% κάλυψη των λευκών, με τα υψηλότερα αποτελέσματα μόνιμης βαφής, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην υγεία και την ποιότητα των μαλλιών.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης (This Is Not Another Agency*)

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: