Fashion rules

Τετάρτη, 06/12/2017

 

Ο Μηνάς Τσουρακάκης εξηγεί γιατί το χρώμα στα μαλλιά είναι πάνω από όλα τέχνη.

Η πρώτη φορά που ο Μηνάς Τσουρακάκης συνάντησε την Άντζελα Ευριπίδη ήταν τη δεκαετία του ’90. Εκείνη ήταν ένα από τα πιο ανερχόμενα μοντέλα σε μια γενιά που γέννησε καλλονές, και ο ίδιος από τα πρώτα ονόματα hair stylists στην τηλεόραση και τα περιοδικά. «Ήταν μεγάλη χαρά όταν βρεθήκαμε ξανά», εξηγεί. «Θυμηθήκαμε τις ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας και φωτογράφισης, το άγχος της τηλεόρασης –μεγάλο σχολείο– τα catwalks της εποχής, που συγκέντρωναν όλα τα μοντέλα. Υπέροχες στιγμές. Ήταν σαν reunion! Το γεγονός, μάλιστα, ότι είχαμε ξαναδουλέψει μαζί έκανε πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία».

 

tsourakakis 

Αυτήν τη φορά ο Μηνάς, που συνεργάζεται πλέον με την ομάδα του Νεκτάριου Σαΐτη στην αλυσίδα κομμωτηρίων Nektarios Saitis, επέλεξε μια διαφορετική τεχνική. Mια βαφή σε καστανό ματ, που συνδέεται με τα χρώματα της Άντζελας Ευριπίδη, με 3D αποχρώσεις για να δώσει μια ψευδαίσθηση όγκου. Τρισδιάστατη τεχνική στη βαφή; «Και όμως ναι, το χρώμα στηρίζεται πολύ στην τεχνική. Είναι σαν τον ζωγράφο που πρέπει να ξέρει καλά τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει για να πετύχει αυτό που θέλει. Μόνο που εδώ έχουμε ένα επιπλέον εμπόδιο, δεν χρησιμοποιούμε τη βαφή πάνω σε λευκό καμβά, αλλά σε μαλλιά που έχουν ήδη συγκεκριμένη βάση. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε τη σωστή διάγνωση για να εντοπίσουμε ποια χρώματα χρειάζονται για να εξισορροπήσει το αποτέλεσμα. Και στη 3D τεχνική μπερδεύουμε δύο μπορεί και τέσσερις αποχρώσεις –στην Άντζελα χρησιμοποιήσαμε τις 5, 6/19, 6/ και 5/81 της Illumina Color– για να πετύχουμε το τελικό χρώμα».

 

euripidi01

 Διαβάστε τη συνέντευξη της Άντζελας Ευριπίδη εδώ


Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλές φορές από το χρώμα που έχουμε στο μυαλό μας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα στα μαλλιά υπάρχει απόσταση. «Μα είναι θέμα colorist», δηλώνει ο Μηνάς. «Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία για να μη βγει σωστή η βαφή, παρά μόνο η έλλειψη γνώσεων. Ο χώρος μας έχει μεγάλη τεχνική, που εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο. Πριν από μια δεκαετία περνούσαμε σε όλα τα μαλλιά ενιαία βαφή. Αυτό θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Κανένα φυσικό χρώμα στα μαλλιά δεν είναι το ίδιο παντού. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος: να πετύχουμε ένα χρώμα με τις διαβαθμίσεις του, το degradation, που να μοιάζει απόλυτα φυσικό. Επιμένω συχνά και στις γυναίκες: αναζητήστε τον κομμωτή που ξέρει από καλό χρώμα. Και σίγουρα από καλή ποιότητα βαφής». Το χρώμα είναι σπουδαία υπόθεση, κυρίως γιατί αλλάζεις την εικόνα σου. Και η επιλογή του δεν είναι ποτέ τυχαία περίπτωση. «Δεν μπορείς να διαλέξεις το σωστό χρώμα για μια γυναίκα αν δεν μελετήσεις αναλυτικά το φυσικό της χρώμα, το χρώμα του δέρματός της, το χρώμα των ματιών και την κουπ της».
Πώς γίνεται, όμως, οι Ελληνίδες που από τη φύση τους είναι καστανές να έχουν τέτοια αδυναμία στο ξανθό; «Έχουν ζεστά, μεσογειακά χρώματα, που για μένα είναι πιο ερωτικά, αν και για πολλά χρόνια τα role models ήταν πάντα ξανθές σταρ. Και αυτό δημιούργησε την τάση. Τελευταία κάτι αλλάζει. Ακόμα και στο Χόλιγουντ πλέον, αλλά και στη μόδα. Το φυσικό είναι το νέο normal. Υπάρχει μια επιστροφή σε αυτό που πραγματικά είναι μια γυναίκα και αυτό που πραγματικά φαίνεται. Και αν έπρεπε να χαρακτηρίσει κανείς με μια φράση την τάση του χειμώνα στα μαλλιά και στη μόδα, θα ήταν χαλαρή πολυτέλεια». Πιο ελεύθερα, ατίθασα χτενίσματα, σαν να σηκώθηκε η γυναίκα μόλις από το κρεβάτι. Όχι ατημέλητα, φυσικά. Μεγάλη διαφορά. Αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες, θα διαπιστώσει ότι αυτό το φυσικό κρύβει μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα.

 

wella_small ΘΑΥΜΑ ΦΩΤΟΣ

Η βαφή Illumina Color από τη Wella Professionals προσφέρει καθαρό χρώμα για φυσική και νεανική εμφάνιση, με μαλλιά που ακτινοβολούν υπέροχα. Προσφέρει 100% κάλυψη των λευκών, με τα υψηλότερα αποτελέσματα μόνιμης βαφής, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην υγεία και την ποιότητα των μαλλιών.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης (This Is Not Another Agency*)

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου