Ανοίγοντας το αρχείο του Gianni Versace

Πέμπτη, 07/12/2017

 

Η Donatella Versace εξηγεί γιατί το 2017 ήταν η χρονιά του οίκου Versace

Οι fashion editors βάφτισαν το 2017 ως χρονιά Versace. Είκοσι χρόνια μετά την δολοφονία του Gianni Versace, η αδερφή του Donatella, σχεδίασε μια κολεξιόν εμπνευσμένη από το αρχείο του μεγάλου σχεδιαστή, ανέβασε στην πασαρέλα τα αγαπημένα του supermodels και η ίδια βραβεύτηκε ως style icon στα βρετανικά Fashion Awards. Στις 6 Δεκεμβρίου, μάλιστα, άνοιξε και νέο κατάστημα του οίκου στην Sloane street του Λονδίνου.

 

Τιμώντας την κληρονομιά που άφησε πίσω ο Gianni, η Donatella πέρασε τη χρονιά κοιτώντας παλιές φωτογραφίες και ψάχνοντας –για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του- το αρχείο του αδερφού της για τις πιο χαρακτηριστικές και σημαντικές δημιουργίες του. Η 62χρονη δεν θέλησε να μελαγχολήσει, όπως δηλώνει στην Guardian, αλλά να θυμηθεί πόσο μεγάλη μεγαλοφυΐα ήταν ο Gianni. Αλλά και πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα όταν ο οίκος Versace έκανε την μόδα διάσημη.

 

 

Τα μοντέλα που ανέβασε στην πασαρέλα, η Carla Bruni, η Naomi Campbell, η Cindy Crawford, η Helena Christensen και η Claudia Schiffer δεν έχουν καμιά σχέση με τα «μοντέλα που δεν χαμογελούν στην πασαρέλα» που ακολούθησαν. Οι φωτογραφίες τους και το look τους ήταν πιο αυθεντικό συγκριτικά με τις πειραγμένες με Photoshop εικόνας που βλέπουμε σήμερα.

 

«Ήταν η εποχή που η μόδα έγινε διάσημη» λέει η Donatella τονίζοντας ότι η δεκαετία του ’90 «ήταν τότε που η μόδα έγινε μέρος της pop κουλτούρας και συσχετίστηκε με τη μουσική και το rock’n’roll». O Gianni έκανε τα μοντέλα «σούπερ» γιατί τα άφησε να αναδείξουν την προσωπικότητά τους: «Ήταν το αντίθετο με ό,τι συμβαίνει σήμερα, αφορούσε στα κορίτσια, στο τι σκέφτονταν, με ποιον τα είχαν. Δεν αφορούσε στα ρούχα αλλά στο ποιος φορούσε τα ρούχα».

 

Ο Gianni Versace, βέβαια, ήταν συγκεντρωμένος μόνο στα ρούχα. Κι αυτό θέλει να δείξει η Donatella με την κολεξιόν που εμπνεύστηκε από το αρχείο του: «Για τη νεότερη γενιά που δεν είχε γεννηθεί όταν ο Gianni ζούσε. Θέλω να ξέρουν γιατί ήταν τόσο σημαντικός αλλά και πόσο επίκαιρος είναι σήμερα».

 

“I am truly honoured to be collecting the Fashion Icon Award at The Fashion Awards 2017. For 40 years my brother and I have done what we love and that is a legacy I am honoured to continue and uphold. We have celebrated empowerment, joy and of course glamour. We have championed a community of people who share our values and together with them have created truly iconic images in the world of fashion. I am truly humbled by how Versace has been embraced across the decades, across the world and across the generations. Thank you to the industry for your support of us, thank you to my team for their loyalty and incredibly hard work, thank you to my family and friends who have supported me more than they can know and thank you to the genius that was my brother Gianni. His incredible spirit is in everything we do and everything we stand for.” @donatella_versace #FashionAwards #London #VersaceTribute #VersaceUnseen

A post shared by VERSACE (@versace_official) onDec 4, 2017 at 11:04pm PST

 

Η ίδια αισθάνεται ότι είναι style icon και έχει αφήσει και το δικό της αποτύπωμα στον ιταλικό οίκο αλλά και στη μόδα. «Μπορώ να εμπνεύσω χάρη στην ιστορία μου που είναι οδυνηρή. Ο αδερφός μου δολοφονήθηκε. Δεν πέθανε από κάτι, αλλά δολοφονήθηκε. Αυτό που πέρασα σαν γυναίκα μόνη που έπρεπε να κρατήσω την εταιρεία και να προσπεράσω όλες τις δυσκολίες- και πάντα να με συγκρίνουν με τον αδερφό μου που ήτα ιδιοφυία ενώ εγώ δεν ήμουν, ήμουν κάτι διαφορετικό», λέει συμπληρώνοντας ότι «δεν θεράπευσα τον καρκίνο» αλλά κατάφερε να φέρει ένα νέο αέρα στην πασαρέλα, όταν συμπεριέλαβε rock star στα shows. Τελικά, η Donatella δεν κατάφερε μόνο να δημιουργήσει ένα νέο ενδιαφέρον για τη μόδα αλλά και για τον οίκο (και τον εαυτό της), κάνοντας το όνομα Versace και πάλι μέρος της pop κουλτούρας.