Ιωάννα Τσιλιλή: Η θηλυκή πλευρά του κρασιού

Τρίτη, 02/01/2018

 

Μια συζήτηση με την chief oenologist και master distiller Ιωάννα Τσιλιλή.

Η Ιωάννα Τσιλιλή είναι μια οινοποιός και αποσταγματοποιός με όραμα, που πατάει γερά στα πόδια της. «Βλέπω το κρασί σαν ένα καλαίσθητο κτίριο, το οποίο εκπέμπει μια αισθητική με σωστές ισορροπίες, χρώματα, προοπτική και μεταφέρει ένα συναίσθημα σε αυτόν που θα το γευτεί. Όπως συμβαίνει με μια ταινία ή ένα έργο τέχνης», δηλώνει. Αναλαμβάνοντας σε ηλικία 25 ετών τη δημιουργία των οίνων και των αποσταγμάτων της Οινοποιίας-Αποσταγματοποιίας Τσιλιλή, έχει τιμηθεί με βραβεία όπως το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles για το Theopetra Estate Limniona-Syrah Rosé 2011 και το Χρυσό Μετάλλιο για το Dark Cave 5-Year-Old Tsilili Tsipouro, το οποίο αναδείχθηκε επίσης ως ένα από τα δεκατέσσερα καλύτερα αποστάγματα στον κόσμο. Καθώς την έχω απέναντί μου, διακρίνω μια ήρεμη δύναμη. Ίσως είναι ένα από τα όπλα της για να σταθεί στον ανδροκρατούμενο κόσμο της οινοποιίας.


–Πώς βρέθηκες στη θέση που είσαι σήμερα;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που κινούνταν γύρω από τη λατρεία του σταφυλιού και των αποσταγμάτων του. Η παρουσία του πατέρα μου υπήρξε καθοριστική. Για εκείνον, δεν ήταν ποτέ απλώς ένα επάγγελμα, έδινε την ψυχή του. Σπούδασα Xημικός Mηχανικός στο Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισα στο ENITA de Bordeaux με σπουδές Οινολογίας και Διοίκησης Οινοποιιών και στη Scuola Enologica di Conegliano έγινα Mastro Distillatore. Στη διατριβή μου επικεντρώθηκα στη δημιουργία ενός κρασιού για νεότερο κοινό (25-40 ετών) κι έτσι γεννήθηκαν τα αφρώδη και ήρεμα BiancoNero. Κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2012, δημιουργώντας μια κατηγορία μοντέρων, εκφραστικών και αρωματικών κρασιών, τα οποία βραβεύτηκαν με Red Dot Design Award για τον σχεδιασμό της συσκευασίας τους, ενώ το κοινό σε Ελλάδα, Αμερική, Κίνα και Ευρώπη τα αγκάλιασε αμέσως.

 

tsilili01


–Ποιοι είναι οι σταθμοί στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Από το ’10 επικεντρώθηκα στην ανάδειξη του terroir των Μετεώρων. Στο Κτήμα Θεόπετρα προβάλλουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής και αναβιώνουμε σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, όπως η Λημνιώνα. Με τη βράβευση του Theopetra Estate Rosé ως του καλύτερου ροζέ του κόσμου για το 2012, άνοιξε ο δρόμος για μια κατηγορία ροζέ κρασιών, τα Rosés Gastronomiques, που χαρακτηρίζονται από έντονο ταμπεραμέντο. Δημιουργήσαμε το παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή, Dark Cave, το οποίο ωριμάζει σε προσεκτικά επιλεγμένα δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσίασα την Edenia Rosé 2013, ένα vintage ροζέ αφρώδη οίνο από τη σπάνια θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα. Έχουμε ένα εξαιρετικό terroir, με ιστορία χιλιάδων ετών. Ο τόπος εκπέμπει μια απίστευτη ενέργεια που εκφράζεται στο κρασί. 

 

–Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή μέσα στη μέρα;

Αυτή των χαρμανιών, της δημιουργίας των blends. Είναι έντονη και κουραστική, αλλά ξεχνάς τι υπάρχει γύρω σου. Υπάρχεις μόνο εσύ, οίνοι και αποστάγματα από διαφορετικά βαρέλια και δεξαμενές και το μέλλον. Γιατί το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί σε 10-15 χρόνια.


–Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο χώρος για μια γυναίκα;

Στο Μπορντό αντιλήφθηκα ότι η γαλλική κοινωνία είναι ίσως πιο σεξιστική από την ελληνική. Εκεί τόνιζαν ότι το επάγγελμα που επιλέξαμε είναι σκληρό και καθαρά αντρικό. Οι Έλληνες είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και αποδέχονται πιο εύκολα τις γυναίκες με άποψη και όραμα.

tsilili02

Οι αφρώδεις οίνοι BiancoNero χαρακτηρίζονται από τα αιθέρια αρώματα λουλουδιών και φρούτων, το χαμηλό αλκοόλ και τη βραβευμένη μίνιμαλ συσκευασία τους.

Κείμενο: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: