Η ανοδική πορεία μιας Ελληνίδας σεφ

Πέμπτη, 04/01/2018

 

Ένα μυσταγωγικό ταξίδι στον κόσμο της μοναστηριακής κουζίνας, με την υπογραφή της Κωνσταντίνας Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, νικήτριας στον Τοπικό Διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018 για τις Χώρες της Μεσογείου.

Eίναι σχεδόν μαγικό το ότι σε λιγότερο από 36 ώρες μπορείς να αλλάξεις τόσους κόσμους, να δοκιμάσεις και να βιώσεις εμπειρίες που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Αυτή δεν είναι η δύναμη του ταξιδιού; Δεν είχε τύχει να βρεθώ στην Κρήτη άλλη εποχή εκτός καλοκαιριού, και το τοπίο με γοήτευσε. Βλέποντας τη θάλασσα, στη διαδρομή για Ιεράπετρα, αναρωτήθηκα πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου σε ένα νησί – εγώ, ένα παιδί της πόλης, άρχισα να μετρώ την ποιότητα του χρόνου και την επαφή με τη φύση διαφορετικά.

 

Pellegrino_Toplou

 

Δεν θα είχα αφήσει το γραφείο και χίλια άλλα δύο αν δεν ήταν για ένα κορυφαίο στον κόσμο νερό και ένα νέο αστέρι στη γαστρονομία. Συγκεκριμένα, για το S.Pellegrino και τη σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, νικήτρια του Τοπικού Διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef 2018 για τις Χώρες της Μεσογείου, που θα μας μυούσε στη μοναστηριακή κουζίνα σε ένα degustation στα άδυτα της Μονής Τοπλού, ανατολικά της Σητείας. Η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική, με κεριά να φωτίζουν την αγιογραφημένη τραπεζαρία της μονής.

 

Pellegrino_02

 

Η Κωνσταντίνα μάς καλωσόρισε, αποκαλύπτοντας ένα πάθος, μια βαθιά σκέψη και τόλμη μαζί, στοιχεία που σε συνδυασμό με το ταλέντο πιστεύω ότι θα της χαρίσουν λαμπρή πορεία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το τόλμημα να προετοιμάσεις μια σειρά εννέα πιάτων σε μια κουζίνα που δεν είναι δική σου... Δοκιμάσαμε εξαιρετικές γεύσεις, από πατατόψωμο στον ξυλόφουρνο, δαμασκηνοελιές, οσπριάδα, μπισκότο γραβιέρας με χόρτα και αρωματικά, όλα βασισμένα σε τεχνικές που έχουν τις ρίζες τους σε ιερές παραδόσεις αιώνων, συνοδεία του ελαφρώς ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού S.Pellegrino, από τις Ιταλικές Άλπεις, και του βελούδινου φυσικού μεταλλικού νερού της Τοσκάνης, Acqua Panna.

 

Pellegrino_04

 

Στο κλείσιμο, πριν από τα ονειρεμένα γλυκά, γευτήκαμε το «Ελλήνων Γεύσεις», το πιάτο με το οποίο η νεαρή σεφ θα διαγωνιστεί στον Παγκόσμιο Μεγάλο Τελικό S.Pellegrino Young Chef 2018, τον Ιούνιο. Εμπνευσμένο από προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στη διατροφή τους, αποτελεί ωδή στις γαστρονομικές ρίζες της χώρας μας. Δίπλα της, ως chef-mentor στη διαδρομή προς το Μιλάνο, είναι ο Νίκος Ρούσσος, σεφ και συνιδιοκτήτης του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Funky Gourmet. Πιστεύω ότι θα λάμψει.

 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει η Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου αμέσως μετά τη διάκρισή της στον Τοπικό Διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018 για τις Χώρες της Μεσογείου

 

Pellegrino_03

Κείμενο: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: