Η σέξι ιστορία του Calvin Klein

Κυριακή, 07/01/2018

 

Το πρώτο coffee table book του Calvin Klein είναι μία προσωπική εξομολόγηση για τον τρόπο που η δημιουργικότητά του επηρέασε τις στάσεις και τις προσδοκίες μας για τη μόδα.

klein07

Bruce Weber, Nathalie Gabrielle & Rick Arango - Santa Barbara, 1988.

 

Έπρεπε να περάσει μια 15ετία από τότε που ο Calvin Klein πούλησε τον ομώνυμο οίκο, για να αποφασίσει να εκδώσει ένα λεύκωμα στις σελίδες του οποίου ξεδιπλώνεται η μοναδική ιστορία του. Αρκετοί τον είχαν παροτρύνει να το τολμήσει νωρίτερα, ανάμεσά τους η Jackie Kennedy και η διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour. Ο ίδιος πλέον δηλώνει ότι ο μόνος λόγος που πήρε την απόφαση είναι οι σημερινοί φοιτητές: «Αντιλήφθηκα πως γνωρίζανε το όνομά μου, μα δεν είχαν ιδέα τι εικόνες χρησιμοποιούσα. Και ήθελα να μάθουν κάτι από τις επιλογές μου».

 

klein04

Bruce Weber, Tom Hintnaus - Santorini, 1982.

 

Οι διαβόητες καμπάνιες για την προώθηση των ρούχων του έχουν πολλές φορές λογοκριθεί για το προκλητικό τους περιεχόμενο. Ωστόσο, ο ευφυής σχεδιαστής επιμένει ότι το σεξ θα είναι πάντα ένας θεμελιώδης τρόπος να εξασφαλίσει κανείς κέρδη στη βιομηχανία της μόδας: «Έκανα ερευνά αγοράς, κοιτάζοντας καμπάνιες από τους αντιπάλους μου. Παντού έβλεπα όμορφα κορίτσια να τρέχουν σε δάση. Τότε σκέφτηκα πως τα κορίτσια δεν αγοράζουν ένα άρωμα για να πάνε βόλτα στην εξοχή, αλλά για να είναι ελκυστικές στους άντρες και στους εαυτούς τους. Έτσι, πάντα βάζω άντρες και γυναίκες μαζί. Είναι αυτό προκλητικό; Εμένα μου φαίνεται απλώς ρεαλιστικό».

 

klein01 

Bruce Weber, Christy Turlington - Martha’s Vineyard, 1992.

 

Το πάθος του για δημιουργικότητα πολλές φορές τον οδήγησε σε πιο αμφιλεγόμενες επιλογές, με αποκορύφωμα μια καμπάνια του 1995, φωτογραφημένη από τον Steven Meisel, η οποία χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «εφηβική πορνογραφία» – μάλιστα, ο Meisel μέχρι και σήμερα δέχεται επιθέσεις γι’ αυτήν. Ο Calvin Klein τη θεώρησε απλώς διασκεδαστική και δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε. «Νιώθω πως, αν κάθε φορά ανησυχώ για το τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας, στο τέλος δεν θα σχεδιάσω τίποτα», λέει. Για το βιβλίο ανέτρεξε στο πλούσιο αρχείο της σχεδόν 35χρονης καριέρας του, που περιλαμβάνει 40.000 φωτογραφίες. Πώς έκανε την επιλογή; «Με τον ίδιο τρόπο που κάνω πάντα: Ό,τι έκανε την καρδιά μου να χτυπά δυνατά».

 

klein03

Albert Watson, Calvin Klein and Kelly Klein - New York, 1994.

 

klein02

Peter Lindbergh, Tatjana Patitz - New York, 1987.

 

klein08

Mario Sorrenti, Natalia Vodianova - St. Barts, 2003.

 

klein05

David Sims, Kate Moss, 1993.

 

klein06

— Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli.

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: