Είναι το hiking η μόδα του φετινού χειμώνα;

Παρασκευή, 05/01/2018

 

Μποτάκια, αντιανεμικό, χάρτη και φύγαμε. 

Κυριακή πρωi, αξημέρωτα σχεδόν, μπροστά σε ένα εκδρομικό πούλμαν, με προορισμό τον Ταΰγετο. Στην παρέα, σχεδόν 100 άνθρωποι. «Αν πριν από έναν χρόνο έλεγαν σε μια 25χρονη ότι θα θυσίαζε τον ύπνο της Κυριακής για να πάρει τα βουνά, θα νόμιζε ότι πρόκειται για αστείο. Σήμερα ανυπομονούν», εξηγεί ο οργανωτής Νίκος Σεμερτζόγλου, από την ομάδα Το Δραστήριο Κατσίκι. Μαζί με τον Γρηγόρη Αποστολίδη, που ειδικεύεται στο ορεινό τρέξιμο, ξεκίνησαν διστακτικά στην αρχή με ανακοινώσεις στο Facebook, το κατεξοχήν δίκτυο του hiking, και πλέον βλέπουν κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρονιά τους πιστούς να αυξάνονται και να πληθύνονται. Εικοσάχρονα κορίτσια και αγόρια που κοιμούνται σαν μωρά νωρίς το σαββατόβραδο, για να έχουν δυνάμεις την επόμενη να αναπνεύσουν καθαρό αέρα στην κορυφή. Πριν από λίγο καιρό, η αμερικανική Vogue παρουσίασε προτάσεις για «chic outdoor outing», επισημαίνοντας ότι τα μποτάκια πεζοπορίας που φόρεσαν οι Bella Hadid και Zoe Kravitz θα είναι η μόδα του χειμώνα, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ιστοσελίδα Hike Like A Woman, με μαρτυρίες γυναικών που μοιράζονται την εμπειρία τους σαν σούπερ ηρωίδες των βουνών. Η αλήθεια είναι ότι το hiking γίνεται μόδα, ιδίως η πεζοπορία του βουνού, διαφορετική από το trekking, που περιλαμβάνει περισσότερες αναβάσεις. Η ανάγκη για υγιεινή ζωή έχει κάτι να κάνει με αυτό. Αλλά δεν αφορά μόνο όσους ζουν με goji berries και ψωμί ζέας. Το hiking είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό, πιο απελευθερωτικό και γι’ αυτό συγκινεί περισσότερους.

 

hiking01

 

Είναι γυναικείο άθλημα;

«Πάντα μου άρεσε το περπάτημα», εξηγεί η Νάγια, «και, παρόλο που πρωτοπήγα τυχαία, ήταν τέτοια η ικανοποίηση, που τώρα περιμένω με ενθουσιασμό. Δεν χρειάζεται να ανεβαίνεις κορφές. Είναι τόσο έντονα και απελευθερωτικά τα συναισθήματα, που σε γεμίζουν χαρά. Αισθάνεσαι την επομένη να πετάς. Γνωρίζεσαι με φίλους, φτιάχνεις παρέες, βλέπεις τη φύση… Πολλή ενέργεια, γεμάτο το μυαλό από εικόνες και, κυρίως, η αυτοπεποίθηση ότι έχεις καταφέρει κάτι». Αν και το hiking, όπως και όλα τα σπορ, δεν έχει φύλο και ο μύθος ότι υπάρχουν γυναικεία και αντρικά αθλήματα λόγω της αντοχής έχει καταρριφθεί, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκδρομέων είναι γυναίκες, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χέλης, υπεύθυνος Τrekking Hellas Πάρνηθας και Ορειβατικού Καταφυγίου Μπάφι. Κυρίως γυναίκες 25-30 χρόνων. Το σαββατοκύριακο, εξηγεί με την αντίστοιχη υπερβολή, το Μπάφι μπορεί να έχει περισσότερο κόσμο και από τα μπαρ στο Κολωνάκι. Η λέξη κλειδί είναι ενθουσιασμός. Το hiking λειτουργεί αντίστροφα από ό,τι το γυμναστήριο. Δεν το εγκαταλείπεις ποτέ. «Στην αρχή μού φαινόταν… βουνό», δηλώνει η Δέσποινα. «Δύο ώρες περπάτημα για έναν άνθρωπο που περνάει δέκα ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Πίστευα ότι, εκτός από την κούραση, θα βαριόμουν αφόρητα. Την πρώτη φορά αποφάσισα ότι ήταν και η τελευταία, αλλά μετά ήθελα κι άλλη κι άλλη, και τώρα πια προκαλώ εγώ τα στοιχήματα για το ποια βουνά θα ανέβουμε».

 

hiking02

 

Τροφή για το σώμα

Τι είναι αυτό που κάνει γυναίκες που εγκαταλείπουν το γυμναστήριο να μη χάνουν ούτε μια μέρα από το περπάτημα; «Το πιο βασικό είναι η χαρά», επισημαίνει η Νάγια. «Εδώ δεν υπάρχει αγγαρεία. Το κάνεις επειδή θέλεις». Και αυτό είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη. Το περπάτημα κάνει καλό, πολύ καλό, όχι μόνο για τα ευκόλως εννοούμενα. Χάνεις κιλά, κοιμάσαι καλύτερα (πιο ήρεμα), η καρδιά και οι πνεύμονες δουλεύουν ρολόι (ορισμένοι κόβουν και το τσιγάρο), έχεις μεγαλύτερη ευλυγισία, κρυολογείς λιγότερο και σηκώνεσαι πιο γρήγορα από το κρεβάτι, εξασκείς όλους τους μυς, ακόμα και την όραση, και κυρίως νιώθεις το σώμα σου να δουλεύει. Σε μια φύση όπου όλα είναι μαγικά –από το τελευταίο λουλούδι μέχρι τις πεταλούδες– και οι ανησυχίες για την καθημερινότητα μοιάζουν σαν να μην έχουν καμία σημασία. «Το hiking», επισημαίνει ο Νίκος Σεμερτζόγλου, «έχει ένα πλεονέκτημα. Ταιριάζει σε όλους. Όλοι μπορούν να κάνουν μια βόλτα στο βουνό και να επωφεληθούν από αυτό. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι μια διέξοδος να έρθεις σε επαφή με τη φύση έναντι ενός πολύ μικρού κόστους ή και δωρεάν για πολλές κοντινές διαδρομές, όπως το Τατόι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι διαδρομές είναι για όλους, γι’ αυτό πριν ξεκινήσουμε μια εκδρομή κάνουμε την ίδια διαδρομή μόνοι μας σημειώνοντας τα σημεία που χρειάζονται προσοχή. Ακόμα και μια βόλτα στον Υμηττό ή την Πάρνηθα είναι εξαιρετική μαζί με τα παιδιά για να έρθει κανείς σε επαφή με τη φύση και μετά να ξεκινήσει. Είναι σαν να πιάνουμε το νήμα από τις παλιές κυριακάτικες εκδρομές με την οικογένεια, που γίνονται πλέον εκδρομή με την παρέα και ο ένας φέρνει άλλον ή, για την ακρίβεια, άλλους».

 

hiking03

 

Τροφή για το μυαλό

Το hiking εκτός από φυσική άσκηση είναι επίσης άσκηση ηρεμίας, υπομονής και κυρίως stress management. «Νομίζω ότι με έσωσε, σε όλη την υπερβολή της δήλωσης, στην πιο κρίσιμη ώρα της ζωής μου», εξηγεί η Ελένη. «Περπατώ και όλα τα προβλήματα σβήνουν εκείνη τη στιγμή». Το hiking είναι ψυχοθεραπεία, δηλώνει και ο Γιάννης Χέλης. «Ψυχοθεραπεία για μια νέα εποχή, που έχει φορτιστεί πολύ, η πόλη σε πνίγει και η επιστροφή στο βουνό είναι παρηγοριά και δύναμη. Το παρατηρείς στην πορεία: γυναίκες που έρχονταν με δυσκολία στην αρχή τώρα προγραμματίζουν τις επόμενες προκλήσεις, αναβάσεις στον Όλυμπο, ορεινό τρέξιμο, μαραθώνιους στα βουνά». Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια ανάγκη επιστροφής στην comfort zone, αν μπορεί να το πει κανείς. Εκεί όπου ο αέρας είναι καθαρός, τα πράγματα απλά, η φύση λιτή και η επικοινωνία ουσιαστική. Εκεί όπου το άγχος, το επόμενο post στο Facebook, δεν έχουν καμία σημασία, αφού ανακαλύπτει κανείς ότι μπορεί να ζει και χωρίς αυτά. «Σκέφτεσαι», καταλήγει η Ελένη, «ότι αφού έχω ανέβει αυτό το βουνό μπορώ να ανέβω και τα άλλα βουνά – στη μεταφορική τους έννοια. Μια αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να γίνεις».

 

hiking04

 

Ποιο μονοπάτι να ακολουθήσω;

GPS ή χάρτης; Και τα δύο. Το σίγουρο είναι ότι στο βουνό δεν μπορεί να πάει κανείς χωρίς προετοιμασία. Οι παλιοί θα χρησιμοποιήσουν χάρτη. Οι νέοι πεζοπόροι GPS. H χρυσή τομή βρίσκεται στη μέση, αφού το ένα λειτουργεί συμπληρωματικά του άλλου, ειδικά σε σημεία όπου δεν υπάρχει σήμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν Ευρωπαϊκά Μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων που ξεκινούν από το Βόρειο Ακρωτήρι μέχρι την Κρήτη και από τα Καρπάθια μέχρι την Αλεξανδρούπολη, 19 Εθνικά Μονοπάτια από το Μέτσοβο και τον Όλυμπο μέχρι τη Μεθώνη, και Μονοπάτια Πολιτισμού από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Ελληνικού Πολιτισμού, στην Πάτμο, τη Σαντορίνη, την Αίγινα, τη Σίκινο, τον Μαραθώνα, τις Μικρές Κυκλάδες και την Επίδαυρο. Λόγω της δημοφιλίας της πεζοπορίας τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να χαρτογραφηθούν μονοπάτια σε πολλές περιοχές που ανακαλύπτουν ότι τα ορεινά σπορ είναι το μέλλον του χειμερινού τουρισμού, εγχώριου και εξωτερικού. Η Paths of Greece έχει χαρτογραφήσει 350 χιλιόμετρα μονοπατιών στην Ελλάδα, με αντίστοιχα app σε ορισμένα, που λειτουργούν, όπως εξηγεί ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, και εκτός δικτύου. Πρόκειται για 100 χλμ. μονοπάτια στη Σίφνο με δωρεάν εφαρμογή, τα Κύθηρα, Αντικύθηρα, το Φισκάρδο, τις Πρέσπες, τη Μονεμβασιά, και το «βρεγμένο νταμάρι», το μονοπάτι των πετράδων που πελεκούσαν το μάρμαρο, στους Ταξιάρχες Δράμας, ενώ ετοιμάζονται για Κάρπαθο, Τήνο, Ιθάκη, Κοζάνη, Πόρο, Ύδρα και Κάσο. Εξαιρετικό και το Μονοπάτι Μαίναλου, το πρώτο πιστοποιημένο στην Ελλάδα, με οκτώ διαδρομές 75 χλμ. από Δημητσάνα μέχρι Βαλτεσίνικο με app που λειτουργεί επίσης οff-line.

 

hiking05

 

Πού μπορείτε να πάρετe πληροφορίες;

O ΕΟΣ Αχαρνών οργανώνει συστηματικά πεζοπορικές εξορμήσεις γύρω από την Αττική αλλά και στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει και σχολές ορειβασίας, αναρρίχησης και σκι. Εξαιρετικό και το έργο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών με ιστορία από το 1933, όπως επίσης και πολλών Ορειβατικών Συλλόγων αλλά και τοπικών ομάδων ανά την Ελλάδα. Η Paths of Greece ξεκίνησε, τέλος, μια πρωτοβουλία για πιστοποίηση ξενώνων φιλικών προς την πεζοπορία (Hiker’s Friendly Hotels) που οργανώνουν τοπικές εκδρομές.

 

hiking06

 

Ι’m making a list!

Οι μεγαλύτερες διαδρομές hiking στoν κόσμο περιλαμβάνονται στον οδηγό Wanderlust - Hiking on Legendary Trails, που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις Gestalten, με φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα. Μυθικά μονοπάτια όπως το Καμινίτο ντελ Ρέι, το Μονοπάτι του Βασιλιά, στη Μάλαγα, το πιο επικίνδυνο πέρασμα της Ευρώπης, από τον Cam Honan, που έχει διασχίσει 55.000 μίλια σε 54 χώρες.

 

Φωτογραφίες: Νάγια Πουλτίδου. www.pathsofgreece.gr

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: