Βιβλία που μας ταξιδεύουν

Κυριακή, 07/01/2018

 

Προτάσεις με ήρωες που μας ταξιδεύουν στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας και στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. 

books01

Αντίστροφη μέτρηση

Τον Σεπτέμβριο του 1984 ένας εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετείται στο ξενοδοχείο Γκραντ στο Μπράιτον της Αγγλίας. Ήταν προγραμματισμένος να εκραγεί 24 μέρες αργότερα, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ θα διέμενε σε αυτό με σκοπό να συμμετάσχει στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος. Στην Κατάδυση, η πένα του Βρετανού Τζόναθαν Λη αναπλάθει την παράτολμη αυτή δολοφονική απόπειρα, συνδυάζοντας πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, κωμικά και τραγικά στοιχεία και μοναδικούς χαρακτήρες, όπως ο νεαρός Νταν, μέλος του Ι.R.Α., ο Μους, υποδιευθυντής του ξενοδοχείου, και η έφηβη κόρη του Φρέγια. Μέσα σε τέσσερες εβδομάδες η ζωή όλων θα αλλάξει ριζικά. (Εκδόσεις Καστανιώτη)

 

books02

Οι παλιές αγάπες

«Η ιδέα πως ήταν δώδεκα χρόνια μικρότερός μου είχε ενδιαφέρον. Δεν ήξερα αν είχα μετακινηθεί δώδεκα χρόνια προς τα πίσω για να είμαι μαζί του ή αν εκείνος προχωρούσε προς τα εμπρός για να είναι μαζί μου, αν εγώ ήμουν το μέλλον του ή εκείνος το παρελθόν μου». Μια μεσήλικη μεταφράστρια γνωρίζει έναν φοιτητή και όταν η σχέση τους τελειώνει με δική του πρωτοβουλία εκείνη αποφασίζει να ανασυνθέσει στο χαρτί τα πραγματικά περιστατικά και την ατμόσφαιρα αυτού του δεσμού, γράφοντας ένα μυθιστόρημα. Τι κρατάς και τι παραλείπεις σε μια προσωπική ιστορία; Στο μυθιστόρημα Το τέλος της ιστορίας, η βραβευμένη με Booker Lydia Davis μας θυμίζει με τρόπο άλλοτε μελαγχολικό και άλλοτε αστείο πως το πραγματικό τέλος ενός έρωτα έχει μεγάλη χρονική απόσταση από το γεγονός που σηματοδότησε τη λήξη του. (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

 

books04

Οικογενειακά μυστικά

«Είναι αδύνατον να είναι κανείς μόνο το παρελθόν του. Είμαι ό,τι είμαι τώρα. Έζησα όντως εδώ, αλλά ήταν “κάποτε”, άλλο “κάποτε” και άλλο “τώρα”. Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει και θα υπάρξει ποτέ. Είμαι τα όνειρά μου για το αύριο». Η 16χρονη Σόνια εγκαταλείπει τον μέθυσο και βίαιο πατέρα της και αναζητά την τύχη της στο Σύδνεϋ. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, επιστρέφει στην Τασμανία γυρεύοντας απαντήσεις. Μέσα από τις αναμνήσεις της αποκαλύπτεται η ζοφερή ιστορία των γονιών της, του Σλοβένου εργάτη Μπόγιαν Μπίλο, που ταξίδεψε στα μέσα του περασμένου αιώνα μαζί με τη Μαρία, τη γυναίκα του, και την τρίχρονη κόρη τους Σόνια, μέχρι την Αυστραλία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Ο ήχος του ενός χεριού, του Αυστραλού Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, βραβευμένου με Booker το 2014, είναι ένα σπαρακτικό μυθιστόρημα για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τις απογοητεύσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες στη νέα τους ζωή και τα ένοχα οικογενειακά μυστικά. (Εκδόσεις Ψυχογιός)

 

books03

Ιστορίες τρόμου

Ένα πορτοκάλι κομμένο σε οκτώ όγδοα για το πρώτο μάθημα πιάνου, ένα βάζο μαρμελάδα κρυμμένο στην ντουλάπα, μια χούφτα ρύζι βρασμένο σε καστανόζουμο, ένα αλάδωτο κουνουπίδι, μια φέτα ξερό ψωμί: ταπεινά λαχανικά και φρούτα, εδέσματα των οποίων η έλλειψη ή και η αναπάντεχη παρουσία σε ελληνικά σπίτια της πρωτεύουσας και της επαρχίας ξετυλίγουν ιστορίες από την περίοδο της ιταλογερμανικής Κατοχής. Στο βιβλίο Ο έτερος εχθρός, η Ελισάβετ Χρονοπούλου αναδεικνύει μέσα από 10 αριστοτεχνικά γραμμένα διηγήματα τα σημάδια που άφησε στην ψυχή των ανθρώπων η εμπειρία του πολέμου, το αίσθημα της απώλειας, της μοναξιάς, της στέρησης, του φόβου. Με όπλο τη γλώσσα της, μιλά για έναν τρόμο που κατηύθυνε συνειδήσεις, παρέλυε το σώμα, έκανε τα χέρια να δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προδίδοντας κρυψώνες, τα αυτιά να κωφεύουν σε επείγουσες εκκλήσεις, τα μάτια να χαμηλώνουν με ενοχή μπροστά στη θέα ενός άψυχου σώματος. (Εκδόσεις Πόλις)

Κείμενο: Ξένια Γεωργιάδου

Tags: