Γιατί θα μαυροφορεθούν οι διάσημοι στις Χρυσές Σφαίρες;

Κυριακή, 07/01/2018

 

Το κόκκινο χαλί θα μετατραπεί σε «μαύρη θάλασσα», ως ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Λίγους μήνες αφότου όλοι αρχίσαμε να παρακολουθούμε αλλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον λαμπερό κόσμο του Hollywood, 300 εξέχουσες γυναίκες –ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες και άλλες προσωπικότητες του θεάματος– αποφάσισαν να αντιδράσουν. Αποτέλεσμα: Η οργάνωση Time’s Up, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτεί την νομική υποστήριξη γυναικών και ανδρών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στον χώρο εργασίας τους.

 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και αλληλεγγύης στα θύματα, η οργάνωση έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις ηθοποιούς που θα παρευρεθούν στην αποψινή τελετή απονομής των 75ων Golden Globe Awards να φορέσουν μαύρα. «Πιστεύω είναι ένας μοναδικός τρόπος να αντιδράσεις στο κόκκινο χαλί. Αν δεις μiα θάλασσα από μαύρο, αυτό θα συνιστά δήλωση. Σημαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν και πως έρχεται ο θάνατος για ό,τι γνωρίζαμε πριν. Είμαστε σε μία καινούργια σελίδα», δήλωσε η 16χρονη Simone Garcia Johnson, κόρη του ηθοποιού Dwayne Johnson και πρέσβειρα των Χρυσών Σφαιρών – μία θέση που θεσπίστηκε φέτος.

 

simone-garcia-johnson

Η Simone Garcia Johnson.

  

Η ομάδα Time’s Up δεν έχει επικεφαλής και διευθύνεται από εθελοντές. Ωστόσο, σημαντικά ονόματα έχουν αναλάβει να βοηθήσουν, καθώς του ταμείο της θα ηγούνται οι Nina L. Shaw και η Tina Tchen, δικηγόρος και πρώην επικεφαλής του γραφείου της Michelle Obama. Το ταμείο έχει ως στόχο να συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια και έχει ήδη φτάσει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων. Η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα social media, με πολλούς αστέρες να κατακλύζουν τα προφίλ τους με μηνύματα αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής, το Time’s Up υποστηρίζεται από γνωστές διασημότητες, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Cate Blanchett, Reese Witherspoon και Meryl Streep, καθώς και τη φεμινίστρια συγγραφέα Gloria Steinem.

 

Η οργάνωση θα ξεκινήσει μία ακόμη εκστρατεία με τίτλο 50/50 by 2020, που θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει τη φυλετική ισότητα σε μισθούς, σε επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά και σε θέσεις εξουσίας στη βιομηχανία του θεάματος μέχρι το 2020. Παράλληλα, σχεδιάζει μία που θα είναι αφιερωμένη στις έγχρωμες γυναίκες και στην L.G.B.T.Q. κοινότητα.

 


times-up-reess

 

Στην κορυφή της σελίδας: Η Meryl Streep παραλαμβάνοντας Χρυσή Σφαίρα σε παλαιότερη απονομή.


Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: