Γιατί η Catherine Deneuve δεν υποστηρίζει το κίνημα #metoo;

Τετάρτη, 10/01/2018

 

Η ηθοποιός κατηγορεί το κίνημα για δημιουργία «ολοκληρωτικού» κλίματος

Η Catherine Deneuve είναι ανάμεσα στις 100 γυναίκες που υπέγραψαν ένα δημόσιο γράμμα που κατηγορεί το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #metoo για την δημιουργία ενός «ολοκληρωτικού» κλίματος που άδικα τιμωρεί τους άντρες που φλερτάρουν ενώ ταυτόχρονα καταπιέζει την σεξουαλική ελευθερία.

 

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, δείχνει μια άλλη γυναικεία οπτική στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση στη βιομηχανία του θεάματος, η οποία αντιτίθεται στον φεμινισμό και διεκδικεί το δικαίωμα των αντρών των φλερτάρουν «επίμονα ή αδέξια».

 

Όπως αναφέρει το άρθρο «ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το φλερτ είτε επίμονο είτε αδέξια δεν είναι έγκλημα» ενώ τονίζει ότι οι άντρες πρέπει να έχουν «την ελευθερία να ενοχλούν τις γυναίκες». Σύμφωνα με την Deneveuve το κίνημα που ξεκίνησε στο διαδίκτυο προωθεί τον πουριτανισμό ενώ έχει στιγματίσει τους "άντρες που το μόνο κακό που έκαναν ήταν να πιάσουν ένα γόνατο, να κλέψουν ένα φιλί ή να μιλήσουν για πιο προσωπικά πράγματα σε ενα επαγγελματιό ραντεβού".

 

Το γράμμα προκάλεσε τις αντιδράσεις των αναγνωστών, ανάμεσά τους και της Asia Argento, μία από τις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση: «Η Deneuve και οι υπόλοιπες αυτές γυναίκες λένε πως ο μισογυνισμός τους έχει κάνει λοβοτομή σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή».

 

Στον αντίλογο, οι γυναίκες που υπέγραψαν το άρθρο πιστεύουν ότι αυτό το κίνημα μπορεί να ξεκίνησε ως ελευθερία των γυναικών να μιλούν ελεύθερα, όμως κατέληξε να υπηρετεί τους σκοπούς αυτών που αντιτίθενται στην σεξουαλική ελευθερία, των εξτρεμιστών που πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι διαφορετικές –παιδιά με την εμφάνιση ενήλικα- που απαιτούν να προστατευτούν». 

 

Φωτογραφία: Instagram @catherinedeneuve_