Φαίη Ξυλά: «Ο Πάρης είναι ό,τι πιο όμορφο έχει συμβεί στη ζωή μου».

Παρασκευή, 12/01/2018

 

Στη σκηνή είναι η Κλαρίσα Ντάλογουεϊ και στη ζωή μια ευτυχισμένη μητέρα. Πώς ισορροπεί ανάμεσα στους δύο ρόλους η αγαπημένη ηθοποιός;

Όταν την συναντάς, το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι η ομορφιά της, που την κάνει να μοιάζει απόκοσμη. Μόλις τη γνωρίσεις, αυτό που σε κερδίζει είναι ότι πρόκειται για μια γλυκιά, προσγειωμένη γυναίκα, που δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να συζητήσεις τα πάντα μαζί της, οπότε η εσωτερική ομορφιά της υπερισχύει της εξωτερικής. Αυτή την περίοδο δουλεύει στο μέσο που αγαπά περισσότερο, το θέατρο, ερμηνεύοντας την Κυρία Ντάλογουεϊ της Βιρτζίνια Γουλφ, έναν χαρακτήρα που πολλοί μελετητές θεωρούν alter ego της συγγραφέως. Με γαλήνη και ένα χαμόγελο που δεν φεύγει από τα χείλη της, η Φαίη Ξυλά μιλά με πάθος για την παράσταση, την Κέρκυρα αλλά και τον μικρό Πάρη, που ήρθε να της αλλάξει τη ζωή.

 

Xyla_portrait

Πορτρέτο: Κική Παπαδοπούλου.

 

–Πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Η κυρία Ντάλογουεϊ». Μίλησέ μου γι’ αυτή.

Παρακολουθούμε την ήμερα της κυρίας Ντάλογουεϊ ενώ ετοιμάζει μία από τις αναρίθμητες δεξιώσεις της – έχει μεγάλο ταλέντο στο να διοργανώνει πολύ ωραίες δεξιώσεις και να προσκαλεί όλο το κοσμικό Λονδίνο. Μέσα σε αυτή την ημέρα, αρχίζει και έχει αναμνήσεις από το παρελθόν, έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Όλο το έργο είναι σαν ένας διάλογος με το εγώ της. Μέσα από αυτόν τον διάλογο βλέπουμε τις ανησυχίες της για τον έρωτα, τον θάνατο, το ανδρικό και γυναικείο φύλο, το φύλο που έχει ο έρωτας. Πιστεύω πως είναι ένα έργο που αφορά τους πάντες, γιατί καταπιάνεται με ερωτήματα που λίγο πολύ τα έχουν όλοι. Πρόκειται για υπαρξιακά προβλήματα και θέματα τα οποία ο άνθρωπος δεν έχει λύσει ακόμα. Βλέπουμε, επίσης, τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή, αλλά νομίζω έχει αρκετά μεγάλη αντιστοιχία και με το σήμερα.

 

–Ποια πιστεύεις ότι είναι η αντιστοιχία στη θέση της γυναίκας του τότε με το τώρα;

Αν και υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, πιστεύω πως η γυναίκα δεν έχει βρει ακόμα τον χώρο της, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Άλλωστε, ζούμε σε μια κοινωνία που είναι φτιαγμένη από άντρες. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο πολλές γυναίκες υφίστανται ακόμα μεγάλη καταπίεση σε κάποια κράτη και θρησκείες.

 

–Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες στον ρόλο της κυρίας Ντάλογουεϊ;

Πρόκειται για ένα κείμενο πάρα πολύ ωραίο, που όμως είναι μυθιστορηματικού χαρακτήρα, με πολλά ποιητικά στοιχεία, δηλαδή καθόλου θεατρικό. Η μεγαλύτερη χαρά και πρόκληση ήταν να προσπαθήσω να κάνω αυτό το κείμενο θεατρική πράξη και να ζωντανέψει πάνω στη σκηνή.

 

–Έχεις άγχος πριν από την πρεμιέρα;

Πάντα υπάρχει άγχος πριν από την πρεμιέρα, ίσως μέχρι και λίγα δευτερόλεπτα πριν από κάθε παράσταση, το οποίο με το που θα βγεις στη σκηνή αρχίζει και περνάει.

 

Xyla_02

  

–Μεγάλωσες στην Κέρκυρα και μένεις χρόνια στην Αθήνα. Σκέφτεσαι να γυρίσεις στον τόπο καταγωγής σου;

Φέτος πέρασα όλο το καλοκαίρι στην Κέρκυρα και πηγαινοερχόμουν για κάποια γυρίσματα στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι, μένοντας μεγάλο διάστημα εκεί, μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να γυρίσω πίσω μόνιμα. Σκεφτόμουν σε πόσο ωραίο μέρος μεγάλωσα. Έβλεπα και το παιδί που ήταν όλη μέρα έξω. Είναι μια υπέροχη πόλη, όπου ακούς συνέχεια μουσική παντού. Μπορώ να πω ότι άρχισα να νιώθω νοσταλγία. Όμως μου αρέσει και η Αθήνα. Μου αρέσουν οι μεγάλες πόλεις και θέλω πάντα να μένω στο κέντρο, ακόμα και όταν πηγαίνω για διακοπές.

 

–Κυκλοφορείς άνετα στο κέντρο της Αθήνας; Πώς διαχειρίζεσαι την αναγνωρισιμότητα;

Στην Αθήνα, σπάνια σου μιλάει πολύ ο κόσμος, και αν σου μιλήσουν είναι πάντα ευγενικοί, σου λένε κάτι ευχάριστο, ένα κομπλιμέντο για τη δουλειά σου, σου δίνουν αγάπη. Δεν έχει τύχει ποτέ να έρθω σε δύσκολη θέση.

 

–Είσαι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος, που φαίνεται να μην μπορεί να μείνει μακριά από τη δουλειά. Πώς σου φάνηκε το διάστημα που απείχες λόγω εγκυμοσύνης;

Σχεδόν δεν απείχα. Δούλευα μέχρι τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης και ξεκίνησα πάλι όταν ο γιος μου ήταν 5 μηνών. Νομίζω όμως ότι θα μπορούσα να μη δουλεύω καθόλου και να μη μου λείψει η δουλειά.

 

–Έπαιξε ρόλο ο γιος σου σε αυτό;

Όχι, και πριν ήμουν έτσι, δεν μου έλειπε ποτέ.

 

–Πώς και δεν έχεις κάνει κάποιο μεγάλο διάλειμμα;

Πάντα προέκυπτε κάτι που μου άρεσε πολύ και το έκανα. Βέβαια, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα. Δεν δουλεύεις μόνο για καλλιτεχνικούς λόγους.

 

–Δίνεις μεγαλύτερη βάση στο καλλιτεχνικό κομμάτι και στο να είσαι εσύ καλά σε μια δουλειά από ό,τι στον οικονομικό παράγοντα;

Σίγουρα, και όσο μεγαλώνω ακόμα περισσότερο. Από μικρή ήμουν επιλεκτική, αν και με άλλα κριτήρια τότε και άλλα τώρα. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πολύ σημαντικό για εμένα με ποιους συνεργάζομαι, γιατί η δουλειά μας δεν είναι σε ένα γραφείο μπροστά από έναν υπολογιστή, όπου μπορείς να πεις απλώς μια καλημέρα στον συνάδελφό σου. Έχει να κάνει πολύ με τον ανθρώπινο παράγοντα, με τη χημεία πάνω στη σκηνή, με το να σου αρέσει ο άλλος και να τον θαυμάζεις.

 

Xyla_01

 

–Πώς κατάφερες να βρεις ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και την επαγγελματική σου ζωή;

Πολύ δύσκολα. Όταν ξεκίνησα, προσπαθούσα να κάνω δουλειές που δεν απαιτούσαν να είμαι στο θέατρο από Τετάρτη ως Κυριακή. Προτιμούσα παραστάσεις που ανέβαιναν Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, ώστε να μπορώ να είμαι τις υπόλοιπες μέρες με το παιδί. Και τώρα αυτό προσπαθώ να κάνω. Το παιδί, δικαίως, θέλει όλο σου τον χρόνο, οπότε είναι λίγο δύσκολο. Κι ο γιος μου, όμως, προσαρμόστηκε πια στο γεγονός ότι θα λείπω κάποιες ώρες για να δουλέψω και όταν γυρίσω πίσω θα κοιμάται – ευτυχώς οι παραστάσεις είναι κάπως αργά. Στις πρόβες δυσκολευόμαστε ακόμα λίγο, ή όταν έχω γυρίσματα.

 

–Έβαλες περίπου 25 κιλά στην εγκυμοσύνη. Πώς κατάφερες να τα χάσεις;

Δεν ξέρω να σου απαντήσω, γιατί δεν έκανα κάτι. Όσο εύκολα ήρθανε, τόσο εύκολα φύγανε μόλις γέννησα. Βέβαια θήλασα για πάρα πολύ καιρό, και λένε ότι με τον θηλασμό το σώμα επανέρχεται πιο γρήγορα. Έχει να κάνει και με τον οργανισμό. Όταν τα πήρα, ήταν για όλους σοκ. Ακόμα και ο γιατρός μου πάθαινε σοκ κάθε φορά που με ζύγιζε. Εμένα μου φαίνονταν όλα φυσιολογικά.

 

–Γιατί επιλέξατε με τον άντρα σου, τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, να κρατήσετε τον γιο σας μακριά από τη δημοσιότητα;

Θεωρώ ότι το παιδί δεν είναι καλό να εκτίθεται, όπως και κανένα από τα συγγενικά μας πρόσωπα που δεν ανήκουν σε αυτόν τον χώρο και ενδεχομένως να μην τους αρέσει η δημοσιότητα. Αν αργότερα θελήσει να γίνει ηθοποιός και παίξουμε κάπου μαζί, πολύ ευχαρίστως φωτογραφηθούμε. Και με τον άντρα μου φωτογραφιζόμαστε όχι ως ζευγάρι, αλλά όταν δουλεύουμε κάπου μαζί, όπως και με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

 

–Πώς άλλαξε το παιδί την καθημερινότητά σου;

Στα πάντα προς το καλύτερο. Σίγουρα, είναι όλα πιο έντονα και ίσως λίγο πιο κουραστικά, αλλά είναι τόσο ωραία. Είναι τέτοια έμπνευση ο Πάρης, που το χαίρομαι πάρα πολύ. Είναι ό,τι πιο όμορφο έχει συμβεί στη ζωή μου.

 

–Έχεις συμμετάσχει σε πετυχημένες δουλειές, ξεχωρίζεις κάποια;

Κάθε φορά που ξεκινάω μια δουλειά, στην αρχή είμαι λίγο φειδωλή και μετά, όταν αρχίσω να δουλεύω με τον ρόλο, αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό. Πάντα γίνεται η ίδια διαδικασία, αφού οι φίλοι μου με κοροϊδεύουν. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Ίσως για συναισθηματικούς λόγους να έλεγα τον «Αμύντα», που είχαμε κάνει με τον Σπύρο Ευαγγελάτο. Ήταν ένας συγκλονιστικός άνθρωπος, άφησε τεράστια κληρονομιά στο ελληνικό θέατρο και είχε ακόμα πάρα πολλά να δώσει. Νιώθω πολύ τυχερή που τον γνώρισα. Ήταν για μένα μια συνάντηση σταθμός, που έχω να θυμάμαι και να επαναπροσδιορίζομαι από αυτήν.

 

–Κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο: Έχεις κάποια προτίμηση;

Το θέατρο. Όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, μόνο το θέατρο σκεφτόμουν. Ήμουν πολύ αρνητική με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Όταν άρχισα να τα γνωρίζω, όμως, μου άρεσαν πολύ. Είναι τελείως άλλη διαδικασία, χρησιμοποιείς διαφορετικά εκφραστικά μέσα, κάτι που είναι εξίσου γοητευτικό. Ωστόσο, στο θέατρο νιώθω ότι βρίσκομαι στον χώρο μου, αισθάνομαι πάντα πιο οικεία.

 

Xyla_03

 

Η «Κυρία Ντάλογουεϊ» παρουσιάζεται στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Oδού Κεφαλληνίας σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Πρωταγωνιστούν: Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα και Κατερίνα Φωτιάδη. Μαζί τους επί σκηνής ο Λόλεκ, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική της παράστασης, σε δική του σύνθεση.


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Έως 28 Ιανουαρίου: Παρασκευή,  Σάββατο, Κυριακή  21.00

Από 2 Φεβρουαρίου: Παρασκευή 21.00 και Σάββατο 18.00

 

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Συνέντευξη: Τζόγια Αδαμάκη

Tags: