Μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία μεταφέρεται στο σινεμά

Πέμπτη, 01/02/2018

 

Ο συγκινητικός έρωτας μιας 55χρονης ντίβας του Hollywood με έναν 26χρονο ηθοποιό ζωντανεύει στην ταινία «Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ», με την Anette Bening και τον Jamie Bell

Στα τέλη του 1970, εκείνος ήταν ένας 26χρονος ανερχόμενος ηθοποιός κι εκείνη μία 55χρονη φημισμένη femme fatale του Hollywood, που έβλεπε σιγά σιγά το άστρο της να δύει. «Μεγάλο όνομα στις ασπρόμαυρες ταινίες, όχι και τόσο στα έγχρωμα», έλεγε χαρακτηριστικά η σπιτονοικοκυρά της. Παρά τα είκοσι εννέα χρόνια που τους χώριζαν, ο Peter Turner και η Gloria Grahame ερωτευτήκαν αμέσως με ειλικρινές πάθος. «Όταν την είδα για πρώτη φορά σκέφτηκα μία μόνο λέξη: σαγηνευτική», δηλώνει 40 χρόνια αργότερα εκείνος.

 

Liverpool_01 

 

Όταν γνωρίστηκαν, η Grahame έπαιζε στην παράσταση «Rain» στο θέατρο Watford Palace. «Με ρώτησε αν μπορεί να δανειστεί την μπλούζα μου», θυμάται ο Turner. «Μετά χρειαζόταν ένα πεντοδόλαρο. Τα πράγματα από εκεί και πέρα πήραν τον δρόμο τους». Το ζευγάρι ξεκίνησε μια σχέση on-off, που έμοιαζε να μην οδηγεί πουθενά – μέχρι το 1981. «Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ήξερα πως ήταν στην Αγγλία, αλλά δεν μου είχε τηλεφωνήσει», αφηγείται ο Turner. Τελικά, του τηλεφώνησε. Όπως αποκαλύφθηκε, ήθελε να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής στο σπίτι των γονιών του Turner, στο Liverpool. Βρισκόταν στο τελικό στάδιο καρκίνου του μαστού, αλλά είχε βρει την αγάπη και την κατανόηση που αναζητούσε χρόνια. Όταν δύο από τα παιδιά της, ο Timothy και η Paulette, πληροφορήθηκαν για την κατάσταση της μητέρας τους, ταξίδεψαν μέχρι το Λονδίνο με σκοπό να την φέρουν πίσω στην Αμερική. Το κατάφεραν παρά τις έντονες διαφωνίας του Turner και της οικογένειάς του, λίγες μέρες πριν εκείνη φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών.

 

Liverpool_02

 

Το 1986, ο Turner εξέδωσε τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο «Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ», μια συγκινητική και σκωπτική καταγραφή της σχέσης του με την Grahame. Εκεί βασίστηκε η ομότιτλη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Anette Bening και ο Jamie Bell, σε σκηνοθεσία του Paul McGuigan. Ο 65χρονος σήμερα Turner μίλησε με την Bening για να τη βοηθήσει να υποδυθεί την Grahame. «Ήθελε να μάθει απλά πράγματα για αυτήν», εξηγεί ο ίδιος. «Αν φορούσε βερνίκι νυχιών, πόσο ο καφέ έπινε…» Μία εβδομάδα αφού ξεκίνησαν τα γυρίσματα, η Bening του είπε: «Μπορεί να μην είμαι η Gloria που γνωρίζεις, αλλά θα είμαι η Gloria που γνώρισα μέσα από εσένα».

 

Liverpool_03


Για τον Turner, κίνητρο για τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του δεν ήταν μόνο να μιλήσει για την αγάπη του για την Grahame, αλλά και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει κατά κάποιο τρόπο τη μνήμη της. Το 1950 τής είχε γίνει πρόταση να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Born Yesterday». «Αλλά», λέει ο Turner, «δεν ήθελε να ανέβει ασυνόδευτη στην λιμουζίνα με τον ιδιοκτήτη της RKO Pictures, Howard Hughes. Έτσι, αποκλείστηκε από τον ρόλο». Η ηθοποιός είχε δεχτεί επίσης bullying για τις πλαστικές που είχε κάνει στο πρόσωπο της, ενώ μεγαλοδικηγόροι που χειρίζονταν τις υποθέσεις των διαζυγίων από τους συζύγους της τη δυσφημούσαν με χυδαίες ιστορίες. Ο Turner δέχτηκε με χαρά να γίνει το βιβλίο του ταινία, που θέτει στο επίκεντρο το ειδύλλιό του με την Grahame.

 

«Είναι μια φανταστική ιστορία και ένα πραγματικά μοναδικό βιβλίο», επισημαίνει ο Colin Vaines, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. «Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι τέτοιο. Ήταν μια αληθινά ασυνήθιστη ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, μια ιστορία που μιλά για την απίστευτη δύναμη της αγάπης».

 


Η ταινία «Tα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ» (Film Stars Don’t Die in Liverpool) θα ξεκινήσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, από την Odeon

Κείμενο: Αριλένα Δημητρίου

Tags: