Η minimal αισθητική του Δημήτρη Παρθένη

Δευτέρα, 12/02/2018

 

Ο σχεδιαστής που αγάπησε τον μινιμαλισμό στη μόδα κι έκανε το ελληνικό ρούχο διαχρονικό

«Μετά λύπης ανακοινώνουμε την απώλεια του ιδρυτή του οίκου Parthenis, Δημήτρη Παρθένη. O Δημήτρης Παρθένης θα συνεχίσει να αποτελεί την πηγή εμπνευσης του οίκου» αναφέρει η ιστοσελίδα του οίκου του σχεδιαστή μόδας που το περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

 

Το όνομα του Δημήτρη Παρθένη για πάνω από 45 χρόνια ήταν συνυφασμένο με την ελληνική κομψότητα,  τον μινιμαλισμό και την διαχρονικότητα στη μόδα. Για πολλούς το κατάστημα Parthenis στο Κολωνάκι θύμιζε τις καλές εποχές της Αθήνας, όταν η κομψότητα της Αθήνας συναντούσε τον «αέρα» των Κυκλάδων μέσα από τη δημιουργική μόδα που ο σπουδαίος σχεδιαστής εμπνεόταν από το ελληνικό θέατρο, την κίνηση, το μαύρο και το λευκό.

 

Ο Δημήτρης Παρθένης δημιούργησε mimimal ρούχα που αγκάλιαζαν την ελληνική παράδοση κι ήταν όμως διαχρονικά, μια παράδοση που συνεχίζει η κόρη του Ορσαλία Παρθένη. Όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη της στην ΓΥΝΑΙΚΑ «Ενώ πρόκειται για ένα παλιό brand, τα ρούχα μας δεν έχουν ηλικία. Υπάρχει κάτι διαχρονικό και ταυτόχρονα αιώνια νεανικό στο σχέδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει κομμάτια μας να περνούν από γιαγιά σε κόρη και μετά σε εγγονή. Πολλά νέα κορίτσια μάς εκμυστηρεύονται ότι έχουν κληρονομήσει τα αγαπημένα τους φορέματα από τη μαμά τους – και δείχνουν επάνω τους τόσο σημερινά!».

9746f025-bbc3-45f0-9c25-917337081ae7

Ορσαλία Παρθένη

 

2b420b2e-512b-4896-8053-b353ed3aedf7 (1)

Από τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017

Χυτά φορέματα, basic κομμάτια σε γήινους τόνους, σχέδια που ακολουθούν μια θεατρική κίνηση και loungewear σε λευκό, γκρι, μαύρο, οι συλλογές Parthenis είναι ο ορισμός της ελληνικής κομψότητας.

 

«Οι πιο κομψοί άνθρωποι που γνωρίζω ξεχωρίζουν με τον προσωπικό τους ενδυματολογικό κώδικα. Είναι άνθρωποι που μέσα στα χρόνια έχουν διυλίσει το στυλ τους και μένουν πιστοί σε αυτό», είχε τονίσει η Ορσαλία Παρθένη. Κι αυτό ακριβώς ήταν και ο Δημήτρης Παρθένης. Ένας κομψός άνθρωπος, ένας ταλαντούχος σχεδιαστής που έφτιαχνε ρούχα με προσωπικότητα και κατάφερε να μείνει στην ιστορία της μόδας για την προώθηση της ελληνικής, λιτής αισθητικής που «φώναζε» μέσα από τις σιωπηλές, υπέρκομψες δημιουργίες. 

 

Φωτογραφίες κας Ορσαλίας Παρθένη: Bill Georgoussis (D-Tales)

Επιµέλεια: Μυρτώ Κριτσωτάκη, Make Up & Hair: Efi Ramone (D-Tales)