Όταν οι διάσημες καυγαδίζουν: Γιατί είναι τόσο συναρπαστικό;

Τρίτη, 13/02/2018

 

Τι σκεφτόμαστε κάθε φορά που δύο γυναίκες τσακώνονται

Όταν η Joan Crawford έφυγε από τη ζωή το 1977, η μεγαλύτερη αντίπαλός της, η Bette Davis δήλωσε «Ποτέ δεν πρέπει να λες κακά πράγματα για τους νεκρούς, πρέπει μόνο να λες καλά. Η Joan Crawford είναι νεκρή. Καλό»!

 

Οταν οι διάσημες γυναίκες τσακώνονται, το κοινό-για κάποιο λόγο- ενθουσιάζεται, το συζητάει και το θεωρεί συναρπαστικό. Θυμάστε τα εξώφυλλα για την Jennifer Aniston με την Angelina Jolie, την ταινία «Mean Girls», τους καυγάδες γυναικών σε αμέτρητες ταινίες που κάνουν τα μάτια των ανρδρών να γουρλώνουν και φυσικά την πρόσφατη αντιπαράθεση της Sarah Jessica Parker με την Kim Cattrall.

 

Πέρα από τα σεξουαλικά υπονοούμενα που ορισμένοι θέλουν να αποδίδουν στους καυγάδες των γυναικών, αλλά και ορισμένους που θέλουν να επιβεβαιώνουν την άποψη τους ότι δεν υπάρχει γυναικεία φιλία, οι καυγάδες ανάμεσα στις γυναίκες- και ιδιαίτερα όταν αφορούν σε διάσημες γυναίκες που θεωρούνται πρότυπα- ξυπνούν μέσα μας κάτι καταπιεσμένο.

 

Οι ψυχολόγοι έχουν γράψει αμέτρητα άρθρα για το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουμε αναπτύξει ικανότητες άμυνας και επίθεσης που δεν περιλαμβάνουν σωματική βία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις (υποννοώντας ότι έπρεπε να επιβιώσουμε χωρίς βία για να γεννάμε παιδιά) ενώ και οι κοινωνιολόγοι θα συμφωνούσαν ότι η πατριαρχική κοινωνία μας έπεισε ότι ο θυμός δεν είναι γυναικείο χαρακτηριστικό όταν εκφράζεται βίαια.

 

Μήπως, λοιπόν, κάθε φορά που δύο γυναίκες τσακώνονται μας θυμίζει ότι στις σύγχρονες κοινωνίες μπορούμε και έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας όπως και οι άντρες; Κι ενώ την βία, την σωματική αλλά και την λεκτική, πολλοί εμίσησαν, κάθε φορά που μια γυναίκα έχει το θάρρος της γνώμης της και «επιτίθεται» με έξυπνο τρόπο σε μια άλλη γυναίκα αποδεικνύει, όχι μόνο ότι τα ξεσπάσματα δεν είναι προνόμιο των ανδρών (χωρίς να σε χαρακτηρίσουν συναισθηματική), αλλά κι ότι πλέον οι γυναίκες είναι τόσο επιτυχημένες, θαρραλέες αλλά και δυνατές όσο και οι άντρες. Φυσικά, υπάρχει και άλλη εξήγηση: Κάθε φορά που κάποιοι τσακώνονται, εμείς αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας. Ανθρώπινο είναι κι αυτό. Ούτε γυναικείο ούτε ανδρικό!