Helmut Newton: Σπάνιες φωτογραφίες και πορτέτρα του θρυλικού φωτογράφου

Παρασκευή, 02/03/2018

 

Σπάνιες φωτογραφίες και πορτρέτα του Helmut Newton από ιδιωτική συλλογή έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στην έκθεση «Naked With a Fur Coat» στη Νέα Υόρκη.

Μάϊος του 2001. Ο Helmut Newton υποδέχεται μια δημοσιογράφο της Guardian στο γραφείο του στο Μόντε Κάρλο. Οι φωτογραφίες του από γυμνά μοντέλα γεμίζουν τους τοίχους. «Με κατηγορούν ως προκλητικό, μισογύνη, φετιχιστή, ηδονοβλεψία, σχεδόν πορνογράφο», απαντά στις κριτικές. «Το μόνο που έκανα όλη μου τη ζωή είναι να πιστεύω στον θρίαμβο των δυνατών γυναικών. Αντιπαθώ τους χαρακτηρισμούς που περιθωριοποιούν τις γυναίκες, γυναικεία φωτογραφία, γυναικεία λογοτεχνία. Στις φωτογραφίες μου είναι Αμαζόνες, κυρίαρχες, αποφασισμένες και αποφασιστικές».

 

Newton_1UntitledVogue1996
Φωτογραφία για τη Vogue, 1996. 

 

Επίμονος ρομαντικός, φεμινιστής με την κυριολεκτική έννοια του όρου, παρά το παράδοξο του χαρακτηρισμού, ο Newton κόντραρε τον συντηρητισμό και πρόσφερε δημιουργία, φαντασμαγορία, γκλάμουρ, ερωτισμό, αλλά πάνω από όλα πίστη στη γυναικεία δύναμη.

 

Newton_13PalomaPicassoInAKarlLagerfeldDressParis1978

 H Paloma Picasso με φόρεμα Karl Lagerfeld, 1978. 

«Αυτός είναι ο λόγος που ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρο το έργο του», δηλώνει ο Guy Regal, από τους πιο γνωστούς έμπορους τέχνης της Νέας Υόρκης. Για λογαριασμό συλλέκτη πελάτη του, επιμελείται στην γκαλερί του την έκθεση «Naked With a Fur Coat», αντιπροσωπευτική του θρυλικού φωτογράφου.

 

Newton_GianniVersaciHighRes

Ο Gianni Versace στη βίλα του στη λίμνη Κόμο, 1994.

 

«Ο Newton συνέλαβε μια συναρπαστική στιγμή βαθιών αλλαγών στην κοινωνία. Όταν ο κόσμος διεκδικούσε την ελευθερία της προσωπικής επιλογής, πιο ώριμος ίσως από ό,τι το κοινό τότε, προετοιμάζοντας για αυτά που θα ακολουθήσουν σε ένα μέλλον που έμοιαζε τόσο λαμπρό. Αυτή η συλλογή είναι μια βαθιά μελέτη πάνω στην προσωπική και δημιουργική διαδρομή του. Πάνω σε θέματα που καθόρισαν την εποχή του και επιστρέφουν ξανά κυρίαρχα σήμερα. Η γυναικεία αυτοδιάθεση, η ερωτική απελευθέρωση, η ελευθερία. Και ο Newton τα αποτυπώνει με δύναμη, αξιοπρέπεια και, κυρίως, απαράμιλλο θάρρος. O κόσμος του είναι ένας εκτυφλωτικός κόσμος μυστηρίου, ερωτισμού και ανατροπής κάθε νόρμας. Η χρήση της φωτοσκίασης στα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, ο τρόπος που προβάλλει τους πρωταγωνιστές του, είναι συγκλονιστικός. Όσο περνάς από τη μια φωτογραφία στην άλλη, αυτή η δύναμη αποτυπώνεται σε κάθε πλάνο».

 

Newton_29SelfPortraitatHome1980


Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό, σπάνια αυτοπορτρέτα του, φωτογραφίες των Gianni Versace, Paloma Picasso, Andy Warhol, Salvador Dali, Evelyn Rothschild, παραγγελίες για το περιοδικό Vogue και, βέβαια, τα περίφημα γυναικεία γυμνά του. Μια σειρά από εντυπωσιακά σκηνοθετημένες mise en scène κατά το χαρακτηριστικό ύφος του Newton, σε έναν προσωπικό ύμνο στη γυναικεία θηλυκότητα, τη δύναμη και την ελευθερία της επιλογής.

 

Newton_RopeToFeetHighRes

Λεπτομέρεια από φωτογράφιση για τη Vogue, 1985.  

 

«Οι εκθέσεις», έλεγε στη συνέντευξη της Guardian, αιρετικός όπως πάντα, «μου προκαλούν θλίψη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από το να βλέπεις μια προβολή του εαυτού σου. Χωρίς εξέλιξη είσαι ένα τίποτα. Καταλαβαίνω, όμως, ότι δεν μπορείς να απαρνηθείς το παρελθόν σου. Και δεν έμαθα ποτέ να σταματώ μπροστά στις ενοχλητικές αλήθειες».

 

Newton_27AndyWarholParis1975

Ο Andy Warhol στο Παρίσι, 1975.

 

Newton_Guy-Regal

Ο Guy Regal, που χαρακτηρίζει «μοναδική στιγμή για τους λάτρεις του Newton» την έκθεση στην γκαλερί του στη Nέα Υόρκη, με φωτογραφίες από τη συλλογή ιδιώτη.


—Διάρκεια έκθεσης: Έως 02/03, guyregalnyc.com

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: