Πώς θα μαγειρέψετε μακαρονάδα σαν Ιταλίδα

Τρίτη, 13/03/2018

 

Το μυστικό για την τέλεια ιταλική pasta

Όσο και αν σας φαίνεται εύκολη η παρασκευή μιας μακαρονάδας, οι Ιταλοί, έχουν κάποια μικρά μυστικά για την τέλεια μακαρονάδα. Οι λάτρεις της συγκεκριμένου πιάτου, ίσως να γνωρίζουν ότι, η φαινομενικά απλή, διαδικασία παρασκευής της μακαρονάδας κρύβει παγίδες. Γιατί θέλει μαεστρία και τέχνη, για να πετύχεις τα αγαπημένα σε όλους μακαρόνια.

 

1ος κανόνας: Αλατίστε το νερό που θα βράσουν

Για να μαγειρέψετε σαν γνήσια Ιταλίδα αρχίστε από τη σωστή προετοιμασία. Στην κατσαρόλα με το νερό που θα βράσετε τα μακαρονία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κάνετε είναι να ρίξετε αλάτι. Το σωστά αλατισμένο νερό θα δώσει την επιθυμητή γεύση στα μακαρόνια. Για μια τυπική μερίδα, μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι είναι αρκετή.

 

2ος κανόνας: Υπολογίστε σωστά τα μακαρόνια που θα χρειαστείτε   

Για την τέλεια ποσότητα ζυμαρικών, θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά πόσα μακαρόνια χρειάζεστε. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάθε μερίδα και, αναλόγως την όρεξη, προσθέτετε ή αφαιρείτε.

 

3ος κανόνας: Διασκορπίστε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα

Μεγάλο λάθος αν πετάτε τα μακαρόνια απλά μέσα στο νερό και τα αφήνετε. Ρίξτε τα σταδιακά μέσα στην κατσαρόλα, με μια ελαφριά κίνηση του καρπού. Αυτό βοηθά στην ομοιόμορφη διανομή των ζυμαρικών μέσα στο σκεύος, να πάνε παντού, και εξασφαλίζει μια πιο σταθερή διαδικασία μαγειρέματος. Ιδανικότερα, θα πρέπει να έχετε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη, ώστε τα ζυμαρικά να μπορούν να βυθιστούν στο νερό αμέσως.

 

4ος κανόνας: Ανακατέψτε τα μακαρόνια

Το ό,τι τα βάλατε να βράζουν, δεν σημαίνει ότι κλείνετε και το καπάκι. Ενώ τα ζυμαρικά σας βράζουν, ανακατεύετε τα ζυμαρικά σας κάθε 2 λεπτά, για να μην κολλήσουν και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.

 

5ος κανόνας: Ψήστε τα ζυμαρικά al Dente

Τα ζυμαρικά δεν θα πρέπει να είναι λιωμένα. Ο ιδανικός χρόνος μαγειρέματος αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού. Για να μην ξεφύγετε από το χρονικό όριο τοποθετείστε ένα χρονόμετρο ώστε να μην τα παραβράσετε.

 

6ος κανόνας: Κρατήστε λίγο από το βρασμένο νερό

Πριν αποστραγγίσετε τα ζυμαρικά, κρατήστε λίγο νερό στην άκρη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, για να δώσετε υγρασία, αν τυχόν η μακαρονάδα σας έχει στεγνώσει. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το νερό του μαγειρέματος από το νερό της βρύσης, καθώς έχει ήδη όλα τα άμυλα από τα ζυμαρικά και το αλάτι που προσθέσατε νωρίτερα.

 

7ος κανόνας: Στραγγίστε τα και ξεπλύνετε με νερό

Στραγγίστε τα μακαρόνια και στη συνέχεια ρίξτε λίγο δροσερό νερό από πάνω. Αυτό όχι μόνο δροσίζει τα ζυμαρικά, αλλά σταματά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Πρέπει να ακολουθήσετε πιστά όλη τη διαδικασία για να πετύχετε μια τέλεια al dente μακαρονάδα.

 

8ος κανόνας: Προσθέστε σάλτσα και απολαύστε

Έφτασε η αγαπημένη στιγμή. Απολαύστε την ιταλική μακαρονάδα σας. Για να φτάσετε τη μαεστρία των Ιταλών, τυλίξτε μια μικρή ποσότητα ζυμαρικών στο πιρούνι σας, αφήνοντας στην άκρη το κουτάλι. Αποφύγετε να κόψετε τα ζυμαρικά σας.

 

 

 Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας.

Επιμέλεια: Βάλια Μανιδάκη

Tags: