7 ταινίες που είναι αφιερωμένες στη γυναίκα

Τετάρτη, 07/03/2018

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θυμόμαστε 7 ταινίες που φέρνουν σε πρώτο πλάνο τη γυναίκα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου): ζητώντας μια αύξηση μισθού, προσφέροντας μια δωρεά σε έναν οργανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας, απολαμβάνοντας μια βόλτα χωρίς υποχρέωσεις ή ακόμη γιορτάζοντας την εργασιακή επιτυχία μιας φίλης. Η γιορτή της γυναίκας είναι, εναλλακτικά, μια καλή ευκαιρία για μία κινηματογραφική προβολή που φέρνει σε πρώτο πλάνο το γυναικείο φύλο. Παρακάτω σου προτείνουμε 7 ταινίες με τη γυναίκα να βρίσκεται στο προσκήνιο:BELLE

H ταινία Belle αφηγείται την πραγματική ιστορία της Dido Elizabeth Belle, της μιγάδα και νόθα κόρης ενός ναυάρχου, η οποία παλεύει με τις διακρίσεις σε βάρος της στην αριστοκρατική κοινωνία της Αγγλίας του 18ου αιώνα. Η Belle είναι μια ασυνήθιστη κινηματογραφική ταινία για την περιθωριοποίηση που οφείλεται σε στερεότυπα. Παράλληλα, είναι μια ιδιαίτερα ρομαντική ταινία και η ερμηνεία της ηθοποιού Gugu Mbatha-Raw θα σε κάνει να την αγαπήσεις.

 


THE WIZARD OF OZ

Πιθανώς, με μια πρώτη ματιά να σου προκαλεί απορία το γεγονός οτι ο Μάγος του Οζ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις φεμινιστικές ταινίες, ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει και να γιατί:  Ο Μάγος του Οζ δεν είναι απλά μια ταινία για μια νεαρή κοπέλα που παίρνει στα χέρια της το δικό της πεπρωμένο και εγκαταλείπει την κόλαση του Οζ, στην οποία και έχει εγκλωβιστεί. Είναι και μια ταινία που περιγράφει, επιπλέον, την προσφορά της ηρωίδας Ντόροθι σε τρείς άνδρες όπου συναντάει τυχαία στον δρόμο της.

 


KILL BILL

Η πλοκή της ταινίας Kill Βill επικεντρώνεται σε μία γυναίκα η οποία έχει σαν στόχο της να εκδικηθεί τον άντρα που της κατέστεψε τη ζωή. H Uma Thurman καταφέρνει να αποδώσει στη κινηματογραφική μας οθόνη μια εμβληματική φεμινιστική ερμηνεία, που δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.


 


THELMA & LOUISE

Το φεμινιστικό αυτό road movie, μια ταινια ορόσημο του Ridley Scott είναι ίσως η σημαντικότερη ταινία για την αληθινή φιλία μεταξύ δύο γυναικών. Παρακολουθύστε τη με τις φίλες σας και στη συνέχεια αναλύστε την ταινία παρέα για μια επιπλέον δόση ευχαρίστησης. Και προς ενημέρωσιν σας, χάρη σε αυτή την ταινία γυναικείας υπόθεσης εκτόξευθηκε η καρίερα του Brad Pitt, που είχε σ' αυτή ένα μικρό ρόλο. Επομένως… δεν κάνει τίποτα Brad, Ευχαρίστηση μας!


 


MAD MAX: FURY ROAD

Εάν περιμένατε το Mad Max να είναι μια περιπέτεια ανδρικής υπόθεσης  γεμάτη τεσοστερόνη, δεν είστε οι μόνες. Παρ' όλα αυτά, η ίδια η εξέλιξη της ταινία μας διαψεύδει, καθώς αποτελεί μια από τις πιο φεμινιστικές κινηματογραφικές στιγμές στην ποπ κουλτούρα του 2015, με πρωταγωνίστρια τη Charlize Theron. Η τελευταία υποδύεται μια υπολοχαγό, η οποία διακινδυνεύει τη ζωή της για να σώσει μια ομάδα υποδουλωμένων γυναικών που βρίσκονται κάτω απο την κυριαρχία βίαιων άνδρων.


 


HIDDEN FIGURES

Πρόκειται για μια συναρπαστική ταινία που αφηγείται τη ζωτικής σημασίας ιστορία μιας ελίτ ομάδας Αφρο-Αμερικανών γυναικών μαθηματικών της NASA. Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζαν την ύπαρξη και την επιστημονική παρακαταθήκη των τριών αυτών γυναικών στην παγκόσμια ιστορία, πρωτού κυκλοφορήσει η ταινία. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πώς οι γυναίκες, και οι ιδίως οι έγχρωμες γυναίκες, παραλείπονται απο τα ιστορικά γεγονότα. 


 

WONDER WOMAN

Τι παραπάνω θα μπορούσε να ειπωθεί για αυτήν την ταινία, που να μην έχει ήδη ειπωθεί; Η αναπαράσταση του γυναικείου φύλου στην ταινία αυτή έφερε τα πάνω κάτω την κυριαρχία του ανδρικού φύλου, κατέρριψε όλα τα στερεότυπα και τα σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες υπερ-ηρωίδες, έσπασε ρεκόρ στα box office και ενθουσίασε εκατομμύρια νέα κορίτσια.


 

 Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας.