Τι είναι το #freeperiods; Η «φτώχεια της περιόδου» που αντιμετωπίζουν πολλές νεαρές γυναίκες στην Μ.Βρετανία

Τρίτη, 13/03/2018

 

Ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν 1 στις 10 νεαρές γυναίκες στην Μεγάλη Βρετανία

«Μία στις 10 νεαρές γυναίκες ηλικιών 14 έως 21 στην Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν προϊόντα γυναικείας υγιεινής για τις ημέρες της έμμηνου ρύσης» γράφει στο πρόσφατο άρθρο της στην Vogue το διάσημο μοντέλο και ακτιβίστρια Adwoa Aboah, κάνοντας περισσότερο γνωστό το φαινόμενο «φτώχεια της περιόδου» που αντιμετωπίζουν αρκετές νεαρές γυναίκες στην Βρετανία.

 

Είναι σοκαριστικό: Σε μια χώρα όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν κορίτσια που δεν πηγαίνουν σχολείο τις ημέρες που έχουν περίοδο γιατί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ταμπόν ή σερβιέτες και δεν θέλουν να λερώσουν τις σχολικές φόρμες τους. Κάποιες χρησιμοποιούν κάλτσες, κάποιες άλλες εφημερίδες ή χαρτομάντηλα για να αντικαταστήσουν τα προιόντα γυναικείας υγιεινής, γράφει το μοντέλο που θέλησε να γίνει μέρος της καμπάνιας #freeperiod που δημιούργησε η Amika George αλλά και της φιλανθρωπικής εκστρατείας Freedom4Girls που βοηθά τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο παρέχοντας δωρεάν ταμπόν.

 

Το hastag #freeperiods ξεκίνησε από την 18χρονη Amika George όταν έμαθε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φτωχά κορίτσια στην χώρα της. Συγκέντρωσε πάνω από 83 χιλιάδες υπογραφές αλλά και την υποστήριξη διάσημων γυναικών και πολιτικών για να προωθήσει την ιδέα να παρέχονται στο σχολείο μαζί με το δωρεάν γεύμα και δωρεάν προιόντα γυναικείας υγιεινής.

 

Η καμπάνια FreePeriods δεν προσπαθεί μόνο να δώσει δωρεάν προιόντα στις γυναίκες που δεν έχουν χρήματα αλλά να γνωστοποιήσει το φαινόμενο και στους άντρες και σταδιακά να διαδώσει την ιδέα ότι η έμμηνος ρύση δεν είναι ένα θέμα ταμπού για το οποίο δεν πρέπει να μιλάμε. Η υγιεινή είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες και η έμμηνος ρύση είναι φυσιολογική, όπως και οι πόνοι. Οι γυναίκες που υποστηρίζουν την καμπάνια θέλουν να σταματήσουν την «ντροπή» που αισθάνονται πολλές νεαρές άπορες γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, εξάλλου, όπως αναφέρει η Amika σε συνέντευξή της στο περιοδικό Sister, πάνω από 137 χιλιάδες κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν τα προιόντα ενώ 6% των γονιών παραδέχτηκαν ότι αναγκάστηκαν να κλέψουν για τις κόρες τους. Πολλά κορίτσια αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ελπίδα, νιώθουν άγχος και ντρέπονται για αυτή την κατάσταση.

 

«Ένας από τους λόγους που η φτώχεια της περιόδου δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι είναι ένα γυναικείο θέμα και ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία» δηλώνει η Amika και τονίζει ότι «υπάρχει αυτή η ιδέα ότι μπορούμε να το βάλουμε κάτω από το χαλί γιατί είναι ένα θέμα ταμπού».

 

 

A post shared by GURLS TALK (@gurlstalk) onDec 22, 2017 at 8:30am PST

 

A post shared by Ginger Brown (@gingeandbrown) onMar 11, 2018 at 2:38pm PDT

 

A post shared by Anna• (@oh._.feminist) onJan 26, 2018 at 8:12am PST

 

Στην κεντρική φωτογραφία η Amika George @Instagram Sister Magazine

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας