Πέντε εκθέσεις κι ένα βιβλίο που μας ταξιδεύουν

Πέμπτη, 05/04/2018

 

Μόδα, τέχνη και φωτογραφία συνθέτουν συναρπαστικούς κόσμους

Εκθέσεις και βιβλία που μας ταξιδεύουν και κάνουν τον Απρίλιο ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η μόδα, η τέχνη και η φωτογραφία συνθέτουν συναρπαστικούς κόσμους που μας καλούν να τους εξερευνήσουμε! 


Eν αρχή ην


10.EveningDress,Valentino,Spring2014

Evening Dress, Maria Grazia Chiuri and Pierpaolo Piccioli for Valentino, spring/summer 2014 haute couture; Courtesy of Valentino S.p.A. / Image courtesy of The Metropolitan Museum of Art, Digital Composite Scan by Katerina Jebb

 

09.BibleandBookofCommonPrayer,RobertBarker(Printer),ca.1607

Bible and Book of Common Prayer, British, ca. 1607 © Metropolitan Museum of Art

 

Η ετήσια έκθεση μόδας του Costume Institute στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει φέτος τίτλο Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination και διερευνά πώς η θρησκευτική τέχνη και τα παπικά ενδύματα έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει διαχρονικά τη μόδα. Δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών θα συνυπάρξουν με πολύτιμα εκθέματα από το Βατικανό, που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

—Από 10/05 έως 08/10, www.metmuseum.org 

 

 

Ταξιδιώτης στον Χρόνο


Tagliavini_Cover

© Christian Tagliavini, to be published by teNeues in March 2018, www.teneues.com, RITRATTO DI GIOVANE DONNA, 2010 (1503), Photo © 2018 Christian Tagliavini. All rights reserved. www.christiantagliavini.com

 

71085_4

 LA MATTA ROSSA, 2012 (CARTE), Photo © 2018 Christian Tagliavini. All rights reserved. 

 

Ο Ιταλοελβετός Christian Tagliavini σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά αφοσιώθηκε στη φωτογραφία. Εμπνέεται από την Αναγέννηση και στήνει αριστοτεχνικές σκηνοθεσίες αναπαριστώντας με εμμονή ερευνητή κάθε λεπτομέρεια. Το 2010 παρουσιάζει τη συλλογή πορτρέτων 1503, ακολουθεί η Carte με φιγούρες τράπουλας, τα Ασυνήθιστα ταξίδια εμπνευσμένα από το έργο του Βερν και τελευταία, το 1406. Η μονογραφία Christian Tagliavini (εκδ. teNeues) είναι ένα δείγμα της δημοφιλίας του, με τιμές ρεκόρ σε δημοπρασίες και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες η τρέχουσα στο Fotografiska της Στοκχόλμης.

—Έως 10/06, www.fotografiska.com 

 

In A Flash


96_117_27

Harold Edgerton (1903-1990), Dennie Shute, 1938. © 2010 MIT. Courtesy of MIT Museum

 

Edgerton_Card

Harold Edgerton (1903-1990), Cutting the Card Quickly, 1964, printed 1987. © 2010 MIT. Courtesy of MIT Museum

 

Καθηγητή ηλεκτρομηχανικής. Αυτό θεωρούσε τον εαυτό του ο Harold Edgerton, παρόλο που επηρέασε όσο λίγοι τη φωτογραφία. Με καριέρα στο ΜΙΤ, επινόησε τεχνικές φωτογράφισης υψηλής ταχύτητας συλλαμβάνοντας κινήσεις που δεν μπορεί να προλάβει το μάτι, όπως το χτύπημα ενός μπαστουνιού γκολφ ή μιας σταγόνας γάλα. Το έργο του καθόρισε τον 20ό αιώνα, αλλά παρέμεινε σχεδόν άγνωστο. Σήμερα, το μουσείο Whitney παρουσιάζει την έκθεση Flash, με 40 από τις 122 φωτογραφίες του Edgerton που βρίσκονται στη συλλογή του.

—Από 30/03, www.whitney.org 

 

Οι Γυναίκες είναι Όμορφες


Garry-Winogrand,-New-York,-ca

Garry Winogrand, New York, ca. 1972 © The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco


©Todd-Hido,-Untitled-#7373,-2009,-Courtesy-Alex-Daniels,-Reflex-Gallery,-Amsterdam

©Todd Hido, Untitled #7373, 2009, Courtesy Alex Daniels, Reflex Gallery, Amsterdam

 

Τη δεκαετία του ’60, ο Garry Winogrand τριγυρνάει στους δρόμους της Νέας Υόρκης και φωτογραφίζει ανώνυμες γυναίκες στις μικρές στιγμές της καθημερινότητάς τους. Το 1975, δημοσιεύει το βιβλίο Women are beautiful αφιερωμένο στις ηρωίδες του δικού του φεμινισμού. Το Musée des Beaux-Arts du Locle στην Ελβετία συνδέει σήμερα το έργο του με τους μεταγενέστερους Todd Hido, Thibaut Brunet, Guy Oberson, που καταγράφουν θραύσματα της δικής τους πραγματικότητας.

—Έως 27/05, www.mbal.ch 

 

Το αίνιγμα της τέχνης


de-Chirico_Muse-metafisiche

Muse metafisiche

 

«Για να μείνει αθάνατη η τέχνη πρέπει να ξεπεράσει τα ανθρώπινα. Να μπει στο βασίλειο του παιδιού και του ονείρου», έλεγε ο Giorgio de Chirico. Tο όνειρό του παρουσιάζεται στο Castello di Rivoli, στα περίχωρα του Τορίνο, με έργα από τη συλλογή του Francesco Federico Cerruti που έρχονται για πρώτη φορά στο φως.

—Έως 27/05, www.castellodirivoli.org 

 

Φυσική Επιλογή


Esme-Swimming-Parkroyal-on-Pickering-Singapore-C-Lucas-Foglia-Courtesy-of-Michael-Hoppen-Gallery

Esme Swimming, Parkroyal on Pickering, Singapore © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen Gallery

 

Το 2012, ο τυφώνας Σάντι σαρώνει τα πάντα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης. Ο βραβευμένος φωτογράφος Lucas Foglia, που έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια σε μια μικρή φάρμα, βλέπει το μέρος των αναμνήσεών του να εξαφανίζεται σε δευτερόλεπτα. Το θέαμα του φαίνεται αδιανόητο. Για μήνες ταξιδεύει στην Αμερική και στη συνέχεια στον κόσμο, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει ποια είναι η νέα θέση του ανθρώπου απέναντι στην οργισμένη φύση. Το πρόζεκτ του με τίτλο Human Nature παρουσιάζεται στο μουσείο Foam του Άμστερνταμ, σαν μια ανήσυχη εμμονή με το ποιος παίρνει τελικά την ευθύνη.

—Έως 15/04, www.foam.org 

 

Στην κορυφή της σελίδας: ©Todd Hido, Untitled #10552-C, 2011, Courtesy Alex Daniels, Reflex Gallery, Amsterdam

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: