Η σχεδιάστρια Θεοδώρα Χριστοπούλου παντρεύει τη φινέτσα με την αναρχία και δημιουργεί το brand MEUF

Παρασκευή, 13/04/2018

 

 Η σχεδιάστρια Θεοδώρα Χριστοπούλου μετά από μια δεκαετή θητεία στο Atelier Loukia, συστήνεται στο κοινό με το δικό της brand, MEUF

Έπειτα από δεκαετή θητεία στο Atelier Loukia, η σχεδιάστρια Θεοδώρα Χριστοπούλου συστήνεται στο κοινό με το δικό της brand, MEUF. Με αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα, η πρώτη της συλλογή για τον περασμένο χειμώνα εξωτερίκευσε την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της, της γυναίκας που τολμάει τις συγκρούσεις με στόχο την ισορροπία. Η απόλυτη κυριαρχία του μαύρου και τα σκληρά υλικά έρχονταν σε αντιδιαστολή με τα ρομαντικά απλικέ λουλούδια και τις ρευστές γραμμές. Με αφορμή την παρουσίαση της νέας καλοκαιρινής της συλλογής, τη συναντήσαμε στο ατελιέ της στην Πλάκα, έναν χώρο λουσμένο στο αττικό φως, όπου μας μίλησε για τη δουλειά της και όσα την εμπνέουν.

 

kosmima_0306


–Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις το δικό σου brand, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά;

Χωρίς σκέψη, ενστικτωδώς. Τη στιγμή που πήρα αυτήν την απόφαση δεν σκεφτόμουν πόσο δύσκολη περίοδο διανύουμε. Με έναν τρόπο, όλο αυτό λειτούργησε μέσα μου ως φυσική συνέχεια των πραγμάτων.


–Υπάρχει κάτι που σε δίδαξε η Λουκία και το κουβαλάς ακόμα όταν δημιουργείς;

Την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, τον συνδυασμό διαφορετικών υφών, το τι σημαίνει στυλ, το πώς το ωραίο είναι κάτι που έχει μνήμη μέσα του και πολλά άλλα πράγματα που δεν μπορώ να περιγράψω. Από μικρή, το όνειρό μου ήταν να τη γνωρίσω και να δουλέψω μαζί της. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που συναντηθήκαμε.

 

–Είναι εύκολο για έναν σχεδιαστή που δουλεύει τόσα χρόνια σε έναν οίκο να απαλλαγεί από την προϋπάρχουσα αισθητική και να δημιουργήσει μια νέα;

Δεν υπάρχει λόγος να απαλλαγεί από μια αισθητική και να δημιουργήσει μια άλλη. Πιστεύω πως η αισθητική είναι κάτι που γεννιέται και διαμορφώνεται μέσα από τον χρόνο, τα βιώματα και τα ερεθίσματα που αποκτά κανείς από τους ανθρώπους που συναντά, από τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και πολλά άλλα. Αυτό που πρέπει να έχει σημασία για έναν σχεδιαστή είναι η αισθητική που δημιουργεί να έχει ταυτότητα.

 

kosmima_0198

 

Meuf στη γαλλική αργκό σημαίνει γυναίκα. Ποιο είναι το πρότυπο που χτίζεις μέσα από το brand;

Μια γυναίκα που είναι ταυτόχρονα κορίτσι και το αντίστροφο, που δεν την απασχολεί η ηλικία, που σπάει τα κλισέ. Μια γυναίκα ελεύθερη.


–Από την πρώτη σου συλλογή, που ήταν η απόλυτη μονοχρωμία του μαύρου, πέρασες σε χρωματικούς συνδυασμούς. Γιατί αυτή η τόσο μεγάλη αντίθεση;

Το μαύρο έχει όλα τα χρώματα μέσα του. Ήταν θέμα διάθεσης.


–Πώς οι νέοι σχεδιαστές που δεν έχουν μεγάλα budgets ανταποκρίνονται στον σύγχρονο ρυθμό της μόδας;

Με πολύ μεγάλη δυσκολία. Για έναν ανεξάρτητο σχεδιαστή, το να παρουσιάζει από δύο έως και έξι συλλογές τον χρόνο, προκειμένου να ακολουθήσει τον σύγχρονο ρυθμό της μόδας, είναι μια διαδικασία σχεδόν αδύνατη και, αν την ακολουθεί, τον μεταλλάσσει σε μια άψυχη παραγωγική μηχανή.


–Ακούς μουσική όταν δουλεύεις;

Ακούω συνέχεια μουσική, είτε δουλεύω είτε όχι, είναι η παρέα μου. Πολλές φορές βάζω μουσική για να κοιμηθώ.


–Πώς σου αρέσει να διασκεδάζεις;

Μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτες στην Αθήνα με φίλους κι έναν καφέ στο χέρι –είναι ωραία να περπατάς στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στα Αναφιώτικα–, να πηγαίνω μόνη μου σινεμά. Υπάρχουν περίοδοι που μένω στο σπίτι και περίοδοι που βγαίνω πραγματικά πολύ και το ρίχνω στον χορό. Αγαπημένα στέκια είναι το Blue Bird στον πεζόδρομο της Ηπίτου, όπου παίζει μουσική ο φίλος μου ο Στάθης, και το Galaxy στη στοά της Σταδίου.


–Αν η Spring/Summer 2018 συλλογή σου ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν;

Το Pur των Cocteau Twins.


–Τι σε τρομάζει περισσότερο;

Η απουσία ευαισθησίας και τρυφερότητας.


–Τι σημαίνουν τα MEUF για εσένα;

Αυτό που νιώθω.

 

Πορτρέτο: Bill Georgoussis / D-Tales

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

Συνέντευξη: Λάζαρος Τζοβάρας

Tags: