Μια Ελληνίδα δημιουργεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προσβασιμότητας για ΑμΕΑ

Δευτέρα, 02/04/2018

 

Η Έφη Δασκαλοπούλου είναι μία από τους 15 νέους που έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά συμμετέχοντας στην κοινωνική δράση World of Difference του Ιδρύματος Vodafone

Η φωνή της Έφης Δασκαλοπούλου ηχεί ως μια παρότρυνση να αναλάβουμε δράση για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Η προσωπική της ευαισθησία την παρακινούσε ανέκαθεν προς αυτή την κατεύθυνση και το Πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone της δίνει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί στον Κόμβο Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης – InterMediaKT, στην Πάτρα, προκειμένου να αναπτύξει μια δωρεάν εφαρμογή μέσα από την οποία άτομα με κινητική αναπηρία θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καθημερινές έννοιες, όπως η μετακίνηση, τα ταξίδια, η ψυχαγωγία. Είναι η 8η χρονιά που το Πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone δίνει την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές τους. Φέτος, μάλιστα, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν από 10 σε 15 .

 

– Πώς πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία;

Μια από τις προσωπικές μου αξίες είναι να προσπαθώ κάθε μέρα να κάνω καλύτερη την επόμενη. Για μένα, το Πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone είναι αυτό ακριβώς: δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εργαστούν για έξι μήνες σε Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους και ανοίγει έτσι τον δρόμο για να κάνουμε καλύτερη την επόμενη μέρα συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

 

– Υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που σε παρακίνησε να δραστηριοποιηθείς σε κοινωνικά ζητήματα;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήμουν αρκετά ανήσυχο πνεύμα. Το 2007 ακολούθησα τον δρόμο της τεχνολογίας μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ παράλληλα αναζητούσα να βρω μια ιδέα που να αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και να εστιάζει στην βελτίωση της ζωής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Έτσι, ξεκίνησα μια σειρά από κοινωνικά έργα και δημιούργησα με την ομάδα μου τεχνολογικά εργαλεία για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Το 2014 ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα «Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων Εικόνων», όπου έφτιαχνα εφαρμογές για τετραπληγικά άτομα.

Η παρατήρηση ότι σε άλλες πόλεις του εξωτερικού κυκλοφορούσαν στους δρόμους και συμμετείχαν στην καθημερινότητα πολλοί άνθρωποι με αμαξίδια αποτέλεσε το έναυσμα να κάνουμε με την ομάδα μου την πιο απλή και αυτονόητη σκέψη: Στην Ελλάδα, πού είναι οι συνάνθρωποί μας με αμαξίδια; Πού απολαμβάνουν τον καφέ ή τη βόλτα τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι; Κάνοντας μια έρευνα διαπιστώσαμε ότι τα νούμερα ήταν υπερβολικά μεγάλα, πράγμα που μας γέμισε με πείσμα να ετοιμάσουμε ένα project για όλους όσους έχουν κάποια δυσκολία στις μετακινήσεις τους. Στη σκέψη ότι όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες στη μέρα μας και με όπλο μας την τεχνολογία φτιάξαμε μια ηλεκτρονική πυξίδα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο www.prosvasis.co με χαρτογραφημένες πληροφορίες για διάφορα σημεία, από καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία μέχρι παιδότοπους, η οποία παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης προορισμών και σχολιασμού τους. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνανθρώπων μου που το έχουν ανάγκη είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει μέχρι στιγμής στη ζωή μου και με γέμισε με πολλά εφόδια. 

 

–Ποιο ήταν το σημαντικότερο εφόδιο που πήρες από το διήμερο Workshop του Ιδρύματος Vodafone;

Η συναναστροφή μου με αρκετά αξιόλογους ανθρώπους που είχαν να μοιραστούν το δικό τους έργο και τις δικές τους εμπειρίες για να συμβάλλουμε όλοι μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο.

 

–Με ποια κριτήρια αναδείχθηκαν όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα;

Για την επιλογή των υποψηφίων αξιολογούνται τόσο οι ίδιοι όσο και τα προτεινόμενα έργα, με κριτήριο την ανθρωπιστική και κοινωφελή αξία τους, το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών, το αν το έργο βοηθάει στη βιωσιμότητα του οργανισμού καθώς και τα εκτιμώμενα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών για το κοινό καλό αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο ως απόρροια της φιλοσοφίας του Ιδρύματος Vodafone «Connecting for Good».

 

–Τι περιμένεις να κερδίσεις μέσα από τη δράση σου;

Σε προσωπικό επίπεδο, να καταφέρω να μοιράσω όλο και περισσότερα χαμόγελα σε συνανθρώπους μου που το έχουν ανάγκη και να τους βοηθήσω πραγματικά στον τρόπο μετακίνησής τους. Σε επαγγελματικό, σίγουρα είναι μια σοβαρή ευκαιρία να κάνω πράξη τα εργαλεία και τις δεξιότητες που έχω λάβει από το αντικείμενο των σπουδών μου.

 

–Με ποιον τρόπο φιλοδοξείς ότι θα κάνεις τη διαφορά;

Θα δημιουργηθεί μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά και tablets, που θα λειτουργεί σε συσκευές με Android αλλά και iOS, και θα καταγράφει διαδρομές προσβάσιμες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το αποτέλεσμα της καταγραφής θα προβάλλεται στην εφαρμογή καθώς και στο διαχειριζόμενο από την www.Prosvasis.co χάρτη. Με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μοιράζονται τη γνώση τους όσον αφορά την προσβασιμότητα, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων με κινητική αναπηρία που επωφελούνται.

 

–Πώς ακριβώς λειτουργεί η δωρεάν εφαρμογή που θα αναπτύξεις ώστε άτομα με κινητικές αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε καθημερινές δραστηριότητες;

Για όλες τις διαδρομές θα υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού και αξιολόγησης της διαδρομής που ανεβάζει κάποιος χρήστης. Η εφαρμογή συλλογής διαδρομών αποτελεί μια ηλεκτρονική πυξίδα η οποία δείχνει ποια διαδρομή εντός πόλης διαθέτει πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία, με γνώμονα παράλληλα τις κριτικές και γνώμες των χρηστών.

 

–Πώς βλέπεις γενικά τη στάση των νέων απέναντι σε παρόμοια κοινωνικά ζητήματα;

Πιστεύω ότι οι νέοι σήμερα προσπαθούν για την καλλιέργεια συλλογικής κοινωνικής συνείδησης περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Η διάθεσή τους να μάθουν και να στηρίξουν εθελοντικά παρόμοια ζητήματα είναι πραγματικά αξιέπαινη. Σίγουρα η αλλαγή στάσης και νοοτροπίας δεν επιτυγχάνεται γρήγορα ή με μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά ειδικά μέσω των νέων έχει γίνει μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

–Τι μήνυμα θα έστελνες σε κάποιον νέο για να τον κινητοποιήσεις να αναλάβει δράση;

Η κοινωνική δράση αναπτύσσει την προσωπικότητα του νέου, εμπλουτίζει τη ζωή του καθημερινά με υψηλές αξίες και η δράση του θα αποτελέσει ένα λιθαράκι μιας ευρύτερης κοινωνικής συνείδησης για ένα καλύτερο κόσμο που θα εμπεριέχει και τον ίδιο.

 

–Ποια είναι τα όνειρά σου για τον μέλλον;

Να είμαι μαζί με ανθρώπους που αγαπώ και να διατηρηθεί μέσα μου η ανάγκη για προσφορά και δημιουργία.

 

–Αν θα μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, τι θα ήταν αυτό;

Αν ζούμε με λιγότερο ατομισμό και ενδιαφερόμαστε για το χαμόγελο του άλλου, είναι σίγουρο ότι θα χαμογελάσουμε και εμείς περισσότερο!

 

Συνέντευξη: Βάλια Μανιδάκη

Tags: