Πώς να φυτέψετε λαχανικά τον κήπο σας χωρίς να ξοδευτείτε

Σάββατο, 05/05/2018

 

Ο τρόπος για να αποκτήσετε τον κήπο των ονείρων σας

Παλιότερα, η ασχολία με τον κήπο ήταν απλή και εύκολη. Επιλέγαμε τα αγαπημένα μας άνθη, φυτά και λαχανικά, ακόμα και δέντρα με φρούτα, τα φυτεύαμε, τα ποτίζαμε και έπειτα, κάποια απ' αυτά, τα γευόμασταν. Στις μέρες μας, αυτή η παραδοσιακή συνήθεια των παππούδων μας, που συντηρούσαν ένα πλούσιο κήπο στις αυλές τους, έχει αλλάξει.

 

Η ενασχόλησή μας με τον κήπο έχει μετατραπεί σε μία πολύπλοκη, δαπανηρή διαδικασία που συνδυάζεται με την αγορά προϊόντων από τα καταστήματα. Η παλιά συνήθεια των προγόνων μας έχει εξελιχθεί σε μία πολυτελή ανάγκη, που ελάχιστοι πια έχουν την οικονομική άνεση να υποστηρίξουν.

 

Ωστόσο, ο ιδανικός κήπος με λαχανικά για το σπίτι μας είναι μόλις μία προσπάθεια μακριά και δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε καθόλου χρήματα γι' αυτό. Ξεχάστε τις γλάστρες και φυτέψτε τους καρπούς σας στο έδαφος. Τα οφέλη που έχει το "φυσικό" χώμα για τα φυτά είναι πολλά, γεγονός που το κάνει αναντικατάστατο. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει να διαθέτετε αυλή με χώμα, κάτι που οι περισσότεροι διαθέτουμε στα εξοχικά μας ή στα σπίτια στο χωριό.


xvma

 

Βάλτε φόρμες, πάρτε φτυάρι και ξεκινήστε!


Οι περισσότεροι κήποι λαχανικών μπορούν να δημιουγηθούν σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.  Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα χόρτα από την περιοχή που έχετε ορίσει. Φροντίστε να υπάρχει ηλιοφάνεια σ' αυτή το μεγαλύτερο μέρος της μέρας ώστε να ευδοκιμήσουν οι καρποί σας. Στη συνέχεια, πάρτε το φτυάρι σας και ανακατέψτε το χώμα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και κουραστικό, όμως αν φωνάξετε τους φίλους σας και το κάνετε παρέα, θα δείτε ότι δεν είναι!


Όταν, λοιπόν, το έδαφος είναι έτοιμο, ρίξτε κάποιο προϊόν (φυσικό λίπασμα), όπως είναι η κοπριά, που θα βοηθήσει το χώμα να είναι πιο γόνιμο. Ωστόσο, φροντίστε να εμπλουτίσετε το χώμα σας με την κατάλληλη ποσότητα κοπριάς, διότι η υπερβολική δόση θα φέρει και αντίθετα αποτελέσματα. Καθώς ανακατεύετε το χώμα, αφαιρέστε τις πέτρες και τις ρίζες που έχουν απομείνει καθώς ο στόχος μας είναι μια καθαρή και λεία επιφάνεια, έτοιμη να υποδεχτεί τα φυτά και τα λαχανικά μας.


Αυτή η διαδικασία μπορεί να παίρνει κάποιο χρόνο, όμως το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό βήμα, είναι το πότισμα. Μην παραλείψετε να ποτίζετε καθημερινά το χώμα σας και αργότερα τους καρπούς σας.

Ποιους καρπούς θα επιλέξετε να φυτέψετε είναι καθαρά δικό σας θέμα. Προτιμήστε, ωστόσο, τα βιολογικά ποϊόντα που είναι απολύτως αβλαβή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το χώμα.


potisma

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας 

Επιμέλεια: Άννα Καντζηλιέρη

Tags: