Η συλλογή της Diane Venet με κοσμήματα κορυφαίων καλλιετχνών

Δευτέρα, 07/05/2018

 

H Diane Venet ξεκίνησε να συλλέγει κοσμήματα που έχουν δημιουργήσει κορυφαίοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα από προσωπική αφορμή. Σήμερα, η συλλογή της εκτίθεται στο Musée des Αrts Décoratifs στο Παρίσι, αναδεικνύοντας πώς η έμπνευση μπορεί να λειτουργήσει σε μικρή όσο και πολύτιμη κλίμακα. 

Πολλες φορες ήταν μόνο ρινίσματα, ελάσματα χρυσού, λίγο σμάλτο που έμενε από έργα που δούλευαν, και όλα αυτά τα μετέτρεπαν με τα χέρια τους σε κοσμήματα. Η Diane Venet, σύζυγος του γλύπτη Bernar Venet, λατρεύει το πρωτογενές στοιχείο της έμπνευσης και συλλέγει με εμμονή μερικά από τα ωραιότερα κοσμήματα που έχουν σχεδιάσει μεγάλοι δημιουργοί. «Θυμάμαι τη στιγμή που ο άντρας μου μου πέρασε τη βέρα των αρραβώνων μας. Πέρα από τη συγκίνηση, ήταν μια αποκάλυψη. Ένας άλλος κόσμος, όπου ένα κομμάτι μέταλλο μεταλλασσόταν σε τέχνη».

 

EkthesiKosmima_1

Από αριστερά: Καρφίτσα Μοdern Head του Roy Lichtenstein, 1968. Κρεμαστό Fogliaτου Giuseppe Penone, 2011. Διάτρητη χρυσή μάσκα του Man Ray, 1974. Δαχτυλίδι από ελάσματα χρυσού του Frank Stella, 2010.

 

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί δημιουργοί δούλευαν παράλληλα και κοσμήματα. Για ορισμένους ήταν έμπνευση της στιγμής, για άλλους διέξοδος όσο διαρκούσε η πνευματική οδύνη –με την κυριολεξία του όρου– για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου. Η Venet συγκέντρωσε μέσα σε 30 χρόνια περισσότερα από 230 κοσμήματα δημιουργών, από τον Alexander Calder, τον Marx Ernst, τον Picasso, τη Niki de Saint Phalle και τον Takis, μέχρι τον Jeff Koons. Όλα ξεχωρίζουν όχι μόνο λόγω της μοναδικότητάς τους, αλλά κυρίως γιατί αποτυπώνουν με τον τρόπο τους τα κινήματα της τέχνης του 20ού αιώνα. Η συλλογή της, μαζί με δάνεια από μουσεία και κληρονόμους των καλλιτεχνών, παρουσιάζεται στο Μusée des Arts Décoratifs με τίτλο De Calder à Koons και στο ομότιτλο λεύκωμα των εκδόσεων Flammarion. —Έως 08/07, www.madparis.fr

 

EkthesiKosmima_2

Από αριστερά: Καρφίτσα κουτάλι με ρολόι-χτένα του Dali, 1957. Tο «σπασμένο» ρολόι Ιnclusion του Αμερικανού γλύπτη Arman, 1972. Καρφίτσα του Robert Rauschenberg, 1990. Δαχτυλίδι Υes του Γάλλου μετρ του ντεκολάζ Villeglé, 2008.

 

Φωτογραφίες: Courtesy Didier Antiques Ltd, London. MAD Paris, Jean Tholance. Man Ray Trust. Damian Noszkowicz. Fundacio Gala-Salvador Dali. Sherry Griffin, Brooklyn, copyright Robert Rauschenberg/Adagp, Paris, 2018

Κείμενο: Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: