Διάσημοι σχεδιαστές μόδας όπως δεν τους έχετε ξαναδεί!

Παρασκευή, 25/05/2018

 

Τη δεκαετία του ’90, ο Γάλλος φωτογράφος και σκηνοθέτης Jean-Marie Périer φωτογράφισε τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 20ού αιώνα στους προσωπικούς τους χώρους, καταρτίζοντας ένα σπάνιο πορτφόλιο, που παρουσιάζεται σήμερα

Αυτή δεν ήταν η κανονική δουλειά του Jean-Marie Périer. Μετά από δέκα χρόνια στη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών και διαφημιστικών στις ΗΠΑ, η ιδέα να φωτογραφίσει τους σημαντικότερους σχεδιαστές του 20ού αιώνα αρχικά του φάνηκε αγγαρεία. Ένας από τους πιο εμβληματικούς Γάλλους φωτορεπόρτερ των ’60s πριν στραφεί στον κινηματογράφο, δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το ίδιο συναρπαστικό με μια συναυλία του Johnny Hallyday, που συγκέντρωνε 150.000 φαν στα γαλλικά στάδια. Η αδελφή του, Anne-Marie Périer, διευθύντρια σύνταξης στο γαλλικό Εlle, τον έπεισε ότι μόνο αυτός είχε το ταλέντο να δημιουργήσει κάτι φαντασμαγορικό. Για δύο χρόνια φωτογραφίζει σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent, ο Karl Lagerfeld, ο Kenzo Takada, o Azzedine Alaïa, o Jean Paul Gaultier και ο Valentino Garavani σε χώρους όπου δεν αποκτούσε κανείς εύκολα πρόσβαση, στήνοντας μεγαλοπρεπείς σκηνοθεσίες με τα πιο διάσημα μοντέλα της εποχής, από την Jerry Hall μέχρι την Carla Bruni και τη Naomi Campbell.

 

Perier_Karl-Lagerfeld,-Hambourg,-mai-1995-(c)-Jean-Marie-Perier-@Galerie-Photo-12-HD

Karl Lagerfeld, Αμβούργο, Μάιος 1995.

 

Όταν βλέπει το υλικό, συνειδητοποιεί ότι μπορεί να είναι τελικά το πρότζεκτ της ζωής του. «Tη δεκαετία του ’90 oι σχεδιαστές ήταν οι πραγματικοί σταρ. Οι ποδοσφαιριστές και οι ροκ αστέρες των ’60s είχαν αποσυρθεί και οι σχεδιαστές ήταν οι μόνοι που εφηύραν έναν μοντέρνο τρόπο ζωής», επισημαίνει ο Jean-Marie Périer. «Όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές είχαν ένα ταλέντο. Μετέτρεπαν αυτό που αγαπούσαν σε δουλειά και τη δουλειά τους σε πάθος. Ζούσαν πολλές παράλληλες ζωές με αυστηρή πειθαρχία και, κυρίως, πραγματική αβρότητα».

 

Perier_Kenzo-elephant,-Paris,-1992-(c)-Jean-Marie-Perier-@Galerie-Photo-12--HD

Kenzo, Παρίσι 1992.

 

Μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό, οι φωτογραφίες μένουν αρκετό καιρό στο συρτάρι. Το 2002 γίνεται η πρώτη αναδρομική έκθεσή του, όπου εντοπίζει το υλικό η Valérie-Anne Giscard d’ Estaing, κόρη του Γάλλου Προέδρου, η οποία είχε ξεκινήσει την Galerie Photo 12 με σκοπό την προώθηση της φωτογραφίας. Αντιπροσωπεύει τα δικαιώματά του, οργανώνει το πρώτο αφιέρωμα στο Λονδίνο και φέτος τις επαναφέρει στο Παρίσι παρουσιάζοντας την έκθεση Fashion Galaxy, η οποία συμπληρώνεται με ανέκδοτο υλικό. «Το ταλέντο του Périer είναι να δημιουργεί εικόνες», υποστηρίζει στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου της έκθεσης. «Να βλέπει αυτά που οι υπόλοιποι αναγνωρίζουμε στη συνέχεια».


—Έως 12/05, www.galerie-photo12.com

 

 

Perier_Vivienne-Westwood,-Londres,-Musee-de-la-Wallace-Collection,-Septembre-1994-(c)-Jean-Marie-Perier-@Galerie-Photo-12--HD

Vivienne Westwood, Λονδίνο, Σεπτέμβριος 1994.

 

Perier_Jean-Paul-Gaultier,-Paris,-septembre-1994-(c)-Jean-Marie-Perier-@Galerie-Photo-12-HD

Jean Paul Gaultier, Παρίσι, Σεπτέμβριος 1994.

 

Perier_Yves-Saint-Laurent,-Paris,-octobre-1995-(c)-Jean-Marie-Perier-@Galerie-Photo-12--HD

Yves Saint Laurent, Παρίσι, Οκτώβριος 1995. 

 

Φωτογραφίες: © Jean-Marie Périer @ Galerie Photo 12