Λίνα Ρόκου, τι θα έλεγες στους ήρωες του μυθιστορήματός σου αν τους συναντούσες από κοντά;

Τρίτη, 29/05/2018

 

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Τέλος της Πείνας» δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι.

«Θα σου πουλήσω τον σπλήνα μου», λέει η Έμμα στον Σαν κι έτσι ξεκινά μια αλυσίδα από παράξενες συναλλαγές ανάμεσα στη νεαρή άνεργη και στον ιδιαίτερο παλιατζή που ενδιαφέρεται όχι για πλυντήρια αλλά για τους φρονιμίτες και την ερωτική αλληλογραφία της γυναίκας που τον καλεί στο σπίτι της. Ήδη από την περιγραφή του βιβλίου «Το Τέλος της Πείνας» αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε μ' ένα συνηθισμένο βιβλίο, πολύ περισσότερο με μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία. Ούτε η Λίνα Ρόκου, όμως, η δημοσιογράφος του popaganda.gr και συγγραφέας του μυθιστορήματος, είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι.

 

«Το Τέλος της Πείνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον με την ιδιαίτερη, σουρεαλιστική ματιά του. «Έγραψα αυτό το βιβλίο, γιατί αυτό υπήρχε μέσα μου», η Λίνα μοιράζεται μαζί μας ένα μέρος από τον εαυτό της και μας εξηγεί γιατί οι ήρωές της «αν και αναζητούν την αγάπη, δεν ξέρουν τι να την κάνουν».


Λίνα, πες μας ένα πράγμα για εσένα που θέλεις οπωσδήποτε να γνωρίζουμε.

Θα γράψω δύο πράγματα γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να διαλέξω: α) Είμαι εξαρτημένη από τους ανθρώπους μολονότι δεν τους αντέχω β) Οι λοβοί των αυτιών μου είναι απίστευτα ελαστικοί.


Πότε κατάλαβες ότι ήρθε η στιγμή να γράψεις ένα βιβλίο; Αυτό το βιβλίο;

Στην πραγματικότητα ποτέ. Ξεκίνησα να γράφω «Το τέλος της πείνας» ως διήγημα γιατί είχα καιρό να γράψω κάτι. Σταδιακά κατάλαβα ότι έχω περισσότερα να πω σχετικά με αυτή την ιστορία και συνέχισα να γράφω. Προέκυψε αυτό το βιβλίο γιατί αυτό υπήρχε μέσα μου.


Θα έλεγες ότι το βιβλίο σου είναι «φεμινιστικό»;

Έχει γραφτεί από γυναίκα και έχει βασική ηρωίδα μια γυναίκα. Αλλά θα ήθελα οι αναγνώστες όταν το διαβάζουν να μην τους αφορούν αυτά, θα ήθελα μόνο να τους συγκινεί. Είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες.


Πόσα στοιχεία από εσένα έχεις δανείσει στην ηρωίδα σου, την Έμμα;

Πολλά· όσοι με γνωρίζουν το καταλαβαίνουν. Όσοι όχι, ελπίζω να τους αρκεί η Έμμα.


Αν μπορούσες να τοποθετήσεις τον εαυτό σου, ως ένα τρίτο πρόσωπο, ως παρατηρητής, στη εξέλιξη της ιστορίας, τι θα συμβούλευες/ έλεγες στους ήρωες σου;

Ό,τι και να τους έλεγα, θα έκαναν αυτό που ήθελαν. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι ή έτσι θα έπρεπε να είμαστε. Ας ακούμε όσους εκτιμούμε αλλά στο τέλος ας κάνουμε αυτό που θέλουμε αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να τους ψιθύριζα στο αυτί ότι τους αγαπώ.


Ένας έρωτας στον υπερθετικό βαθμό, σαν αυτόν που περιγράφεις στο βιβλίο σου, μπορεί να έχει ποτέ μια ευτυχισμένη κατάληξη;

Τι είναι ευτυχισμένη κατάληξη σε έναν έρωτα; Η αγάπη; Εάν θεωρήσουμε αυτό ευτυχισμένη κατάληξη νομίζω ότι ο συγκεκριμένος έρωτας δεν θα είχε τέτοια τύχη. Όχι επειδή είναι έρωτας σε υπερθετικό βαθμό -άσε που δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό-, αλλά επειδή τα υποκείμενα του αν και αναζητούν την αγάπη δεν ξέρουν τι να την κάνουν, ούτε πώς να τη δεχτούν ούτε πώς να την προσφέρουν.


Τελικά, γράφουμε γιατί θέλουμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας ή γράφουμε για να μοιραστούμε τον εαυτό μας;

Μάλλον, θεωρούμε ότι εάν τον μοιραστούμε θα ανακουφιστούμε. Συμβαίνει αλλά κρατάει λίγο. Γι’ αυτό ξαναγράφουμε.


Αφιερώνεις το βιβλίο σου στην Κέρκυρα «που σε έκανε ό,τι είσαι». Ποια πράγματα πιστεύεις ότι μας κάνουν ό,τι είμαστε;

Όσα μας κυριεύουν.


Το επόμενο βιβλίο σου, αν δεν έχεις ήδη σκεφτεί τι θα είναι, τι ή ποιους θα ήθελες να αφορά;

Ουφ, μη με αγχώνετε.

 

*Την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19:30, οι εκδόσεις Ίκαρος και Το Λεξικοπωλείο (Στασίνου 13, Παγκράτι, Πλατεία Προσκόπων)  σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος της Λίνας Ρόκου «Το τέλος της πείνας».

rokou_to_telos_tis_peinas

 

Credit εξωφύλου: Νατάσα Πανταζοπούλου

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας


Δήμητρα Βγενοπούλου

Tags: