Τα 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο

Τετάρτη, 11/07/2018

 

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που μπορεί να έχει κάποιος που μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στη πόλη είναι το αν μπορεί να φιλοξενήσει κάποιο κατοικίδιο. Πριν αποφασίσετε, λοιπόν, να υιοθετήσετε κάποιο ζώο, και συγκεκριμένα σκύλο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποιους σημαντικούς παράγοντες. Αρχικά, τα ζώα είναι ζωντανά όντα και έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους ανθρώπους. Συνεπώς, αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε βασικές ανάγκες καλό θα ήταν να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν αναλάβετε την ευθύνη του.


Οι απαντήσεις στα παρακάτω 5 ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα φέρετε το κατοικίδιο στο σπίτι σας: 


1.Υπάρχει αρκετός χώρος;

Ποιος χώρος θεωρείται αρκετός; Το διαμέρισμά σας θα πρέπει να διαθέτει  χώρο τόσο όσο να μην νιώθει το σκυλί περιορισμένο. Γενικά, καλό θα ήταν να φροντίσετε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να περιφέρεται άνετα καθώς και ένα μέρος αποκλειστικά για τον ύπνο του. Σε περίπτωση που το διαμέρισμά σας έχει πρόσβαση σε κήπο ή σε αυλή, τότε δεν υπάρχει λόγος να σας προβληματίσει αυτή η παράμετρος.


2.Έχετε την άδεια του ιδιοκτήτη του σπιτιού;

Αν το σπίτι που μένετε ανήκει σε κάποιον άλλον, χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρετε την άδειά του. Αν το συμβόλαιό σας δεν περιλαμβάνει όρο για κατοικίδια, τότε είστε σε καλό δρόμο. Ειδάλλως, θα πρέπει να εγκαταλείψετε την ιδέα της υιοθεσίας. Ή να αναζητήσετε άλλο διαμέρισμα. 


3.Είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη;

Η ζωή στη πόλη είναι γεμάτη από απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Αν ο χρόνος σας είναι πιεσμένος, θα χρειαστεί να σκεφτείτε ξανά και ξανά την πιθανότητα να αποκτήσετε κατοικίδιο. Κάποιες ράτσες σκύλων χρειάζονται περισσότερες βόλτες από κάποιες άλλες, συνεπώς θα πρέπει να σκεφτείτε περισσότερο την την επιλογή σας. Να θυμάστε ότι όλα τα κατοικίδια έχουν ανάγκη από αγάπη, φροντίδα και προσοχή.


4. Ποιον σκύλο να επιλέξετε; 

Όπως είναι λογικό δεν γίνεται όλα τα σκυλιά να ταιριάζουν σε όλους τους χώρους. Άλλα χρειάζονται περισσότερο χώρο άλλα λιγότερο, άλλα είναι φτιαγμένα για να ζουν δίπλα στη φύση, ενώ άλλα μέσα στο σπίτι. Συνεπώς, πριν πάρετε την τελική απόφαση για το ποιο σκυλί θα μείνει μαζί σας, πρέπει να ελέγξετε και αυτή την παράμετρο. Όπως και να έχει, αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα μικρό σκυλάκι ώστε να έχετε μια όμορφη και αρμονική συνύπαρξη.


5. Από πού θα το πάρετε;

Η τελευταία αλλά πιο σημαντική σκέψη που πρέπει να κάνετε είναι ο τόπος απ όπου θα προμηθευτείτε το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Σε μια εποχή όπου τα αδέσποτα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς είναι κρίμα να μην προσφέρετε μια καλύτερη ζωή σε ένα ζώο που ζει μόνο. Εξάλλου, δεν υιοθετούμε ένα σκυλί με κριτήριο το πόσο κοστίζει στο pet shop ή το πόσο όμορφο είναι αλλά το τι μας κάνει να νιώθουμε. Υπάρχουν δεκάδες φιλοζωικές εταιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το κατοικίδιο που ονειρευόσασταν.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

Επιμέλεια: Άννα Καντζηλιέρη

Tags: