Φτιάχνουμε παπαρδέλες με σάλτσα μαύρης τρούφας

Πέμπτη, 19/07/2018

 

Μια πεντανόστιμη συνταγή από τη Μαρία Σακελλαρίδη του Sak Recipes

Μια γρήγορη και ιδίαιτερα γευστική μακαρονάδα με σάλτσα μαύρης τρούφας και μανιταρίων, ιδανική για μεσημεριανό ή βραδυνο γεύμα για δύο.

Τι είναι και τι μας προσφέρει η τρούφα πέρα από την υπέροχη γέυση και μυρωδιά στο φαγητό μας;

21985906_10155024194168105_419639699_o

Η τρούφα, είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων (βελανιδιά, λεύκα, φουντουκιά, ιτιά, οξιά κ.ά.) ή θάμνων.  Περιέχει μεγάλη ποσότητα και άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, νάτριο, αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).

Πρωτεΐνη: 19-27%

Λιπίδια: 3-7%

Υδατάνθρακες: 4-6%

Νερό: 75-80%

Φυτικές ίνες: 8-15%

 

Στο σπάνιο αυτό μανιτάρι, αποδίδονται θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης (λόγω του παντοθενικού οξέος).

Η μαύρη τρούφα τα τελεύταια χρόνια αν και σπάνια έχει γίνει πολύ διαδεδομένη, την προμηθευόμαστε από καταστήματα ντελικατέσεν συνήθως και από μερικά σουπερμάρκετ.

 

Συστατικά

250gr της παρπαδέλες

60 γραμμάρια μανιτάρια αποξηραμένα

Λίγο λευκό κρασι (για να βάλουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλίασουν)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

200 γρ. κρέμα γάλακτος (εγώ προτείμησα μια με χαμηλά λιπαρά)

40 γραμμάρια Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

20 γραμμάρια μαύρης τρούφας

Αλάτι, πιπέρι

 

 22050683_10155024194688105_2015519759_o

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε τα μανιτάρια μας σε ένα μπολ το οποίο γεμίζουμε με λευκό κρασι μέχρι την μέση περίπου για να μαλακώσουν ρα αποξηραμένα μανιτάρια μας και τα αφήνουμε εκεί για περίπου μισή με μια ώρα.

Κάψτε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τον ψιλοκομμένο κρεμμύδι.Προσθέστε το σκόρδο και τα μανιτάρια.Μαγειρέψτε για 4 λεπτά  προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και μαγειρέψτε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα μας.Τέλος προσθέστε την παρμεζάνα και την μάυρη τρούφα και ανακατέψτε πάλι.

Βάλτε τις παπαρδέλες σας να βράσουν για 6 λεπτά περίπου σε μπόλικο νερό που να κρατάνε ακόμη al dente. Σουρώστε τις,ανακατέψτε με σάλτσα για περίπου 1-2 λεπτά.

Σερβίρετε και ρίξτε από πάνω λίγη παρμεζάνα.

 

Tip:Η συνταγή βέβαια γίνετaι και με μανιτάρια φρέσκα αντί για αποξηραμένα

 

22015218_10155024194588105_1042397884_o

Καλή σας απόλαυση!

 

 

Ακολουθήστε τη Μαρία Σακελλαρίδη:

http://sakrecipes.blogspot.gr/

https://www.instagram.com/sakrecipes

https://www.instagram.com/maria_sakell

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας