4 μυθιστορήματα που φλερτάρουν με πραγματικά γεγονότα

Παρασκευή, 27/07/2018

 

Τέσσερις ιστορίες που χρωστούν μέρος της αφηγηματικής τους δύναμης σε αληθινούς χαρακτήρες και γεγονότα μάς ταξιδεύουν σε διαφορετικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας

Plouti


«Τα πλούτη μας», της Kaouther Adimi

Ο νεαρός μηχανικός Ρυάντ εντοπίζει τον αριθμό 2Β στην οδό Χαμανί, πρώην Σαρράς. Μέσα από τα ρολά ενός καταστήματος διαβάζει: «Ένας άνθρωπος που διαβάζει αξίζει για δύο». Η εκκαθάριση του ιστορικού βιβλιοπωλείου Τα Αληθινά Πλούτη στο Αλγέρι αποτελεί μέρος της πρακτικής του άσκησης. Οφείλει να παραδώσει τον χώρο κενό από έπιπλα και βιβλία και να βάψει τους τοίχους. Η γειτονιά, ωστόσο, αντιδρά. Χρώμα δεν βρίσκει πουθενά. Από το απέναντι πεζοδρόμιο, ο τελευταίος υπάλληλος της επιχείρησης τον παρακολουθεί με τα μάτια. Καθώς ο Ρυάντ περιεργάζεται τα σκονισμένα ράφια, ξεδιπλώνεται η ιστορία του Εντμόν Σαρλό, στενού φίλου και παράτολμου εκδότη του Αλμπέρ Καμύ που, τον Νοέμβριο του 1936, όντας μόνο 21 ετών, αποφάσισε να ανοίξει στην πόλη του την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο.

—Εκδόσεις Πόλις

 

MEGALEIO_ZWHS2

 

«Το μεγαλείο της ζωής», του Michael Kumpfmüller

Το καλοκαίρι του 1923, ο φυματικός Franz Kafka, που μόλις έχει κλείσει τα 40, επισκέπτεται την Elli, μια από τις αδελφές του, σε μια λουτρόπολη της Βαλτικής. Εκεί αντικρίζει για πρώτη φορά την 25χρονη Dora Diamant, εβραϊκής καταγωγής, και την ερωτεύεται. Μετά από έξι εβδομάδες μετακομίζουν μαζί στο Βερολίνο. Είναι η πρώτη φορά που ο τραγικός συγγραφέας συζεί με μια γυναίκα ενάντια στη γνώμη του πατέρα του και τις προγνώσεις για την ασθένειά του. Η κοινή τους ζωή θα διαρκέσει, ωστόσο, πολύ λίγο, καθώς εκείνος θα καταρρεύσει παραδομένος στην αρρώστια του 11 μήνες αργότερα, σε ένα σανατόριο κοντά στη Βιέννη. Ο στενός φίλος του Kafka, Max Brod αναφέρει πως «αν ο Franz είχε γνωρίσει την Dora νωρίτερα, η θέλησή του να ζήσει θα ήταν μεγαλύτερη». Η αλληλογραφία των δύο εραστών δεν έχει διασωθεί, ωστόσο ο Kumpfmüller κατορθώνει να ανασυνθέσει μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις τον τελευταίο, συγκλονιστικό έρωτα του διάσημου λογοτέχνη.

—Εκδόσεις Άγρα

 

dermatostiktis

 

«Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς», της Heather Morris

Ο Λάλε Σοκολόφ, ένας 24χρονος από το Κρόμπαχι της Σλοβακίας, παρουσιάζεται αυτοβούλως στις αρμόδιες αρχές της Πράγας υπακούοντας στις διαταγές του ναζιστικού καθεστώτος που ζητούσε από κάθε εβραϊκή οικογένεια να παραδώσει ένα μέλος της άνω των 18 ετών για να εργαστεί για τη γερμανική κυβέρνηση. Καταλήγει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Ένας ηλικιωμένος δερματοστίκτης, ο Πεπάν, τον παίρνει βοηθό του. Μαθαίνει να χαράζει νούμερα πάνω στα δέρματα, καταγράφει τρομαγμένα βλέμματα, βλέπει να ακυρώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη πίσω από τυχαίους αριθμούς. Η Heather Morris γνώρισε το 2003 έναν ηλικιωμένο κύριο που της ανέφερε ότι είχε μια ιστορία «που ίσως άξιζε να ειπωθεί».

—Εκδόσεις Ωκεανός

 

Finikas

 

«Ο Φοίνικας», του Χρήστου Χωμενίδη

Αντλώντας έμπνευση από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, ο Χ.Α. Χωμενίδης υφαίνει τη σχέση του Πάρη Κερκινού και της Αμερικανίδας Ήβης Σπρίνγκφιλντ. Ακολουθώντας τη ροή της ζωής τους, αναδεικνύει τη δύναμη και τον ενθουσιασμό του νεανικού έρωτα, σχολιάζει ζητήματα ταυτότητας, αναφέρεται στην έννοια της προδοσίας, μιλά για την πίστη σε ιδανικά, τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η κάθε ημέρα. Εκκινώντας από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας, τους Αρβανίτες, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική καταστροφή, την Αθήνα του μεσοπολέμου, τους Δελφούς, διατρέχει την ελληνική ιστορία από το 1860 έως το 1927. Ιστορικά πρόσωπα συνομιλούν ή επηρεάζουν τη δράση των κεντρικών χαρακτήρων, όπως ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, η Κυβέλη, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Μάρκος Βαμβακάρης.

—Εκδόσεις Πατάκη

Κείμενο: Ξένια Γεωργιάδου

Tags: