Η Φένυ Μπούζα παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στο καλοκαίρι

Παρασκευή, 10/08/2018

 

Η ένταση των χρωμάτων είναι το κυρίαρχο στοιχείο των ζωγραφικών έργων της Φένυς Μπούζα, που παρουσιάζει στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών μια έκθεση με καλοκαιρινή αίσθηση

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή της, η ζωγραφική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της. «Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω τι θέλω να σπουδάσω, η Σχολή Καλών Τεχνών ήταν πρώτη στην επιλογή μου, αλλά λόγω οικογενειακής παράδοσης σπούδασα Νομική και έγινα δικηγόρος», εξομολογείται σήμερα η Φένυ Μπούζα. «Ασχολήθηκα με το επάγγελμα σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, για αρκετά χρόνια. Μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου με ώθησε να ξαναπιάσω τα πινέλα μου, στην αρχή ως έκφραση της εσωτερικής μου ανάγκης για δημιουργία και εκτόνωση των συναισθημάτων μου. Στην πορεία, μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίχθηκα ως άνθρωπος, άλλαξε η ψυχοσύνθεσή μου και στο τέλος η τέχνη έγινε για μένα τρόπος ζωής». Από το 2006 έως το 2013 έκανε εντατικά μαθήματα ζωγραφικής και ταξίδεψε ανά τον κόσμο για να επισκεφθεί τις πιο σημαντικές εκθέσεις τέχνης.

 

Bouza_1

 

Η πρώτη της ατομική έκθεση, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2014, είχε τίτλο «Αφηγήσεις/Narratives» και ακολούθησαν οι «Protecting the Legends» στην Κύπρο και «Fantasy Love» στις Σπέτσες τον Αύγουστο του 2017. Παράλληλα, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Bouza_02

 

Ως υλικό αγαπά το ακρυλικό, την εκφράζουν οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα έργα της προδίδουν μια έντονη επιρροή από την pop κουλτούρα. «Οτιδήποτε ταξιδεύει τον νου και την καρδιά μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μένα», εξηγεί η ίδια. «Καταπιάνομαι με την επανάληψη ενός θέματος για να εμβαθύνω εννοιολογικά και να αποκαλύψω τις όψεις του. Κάθε παραλλαγή του αποτελεί μια καινούρια εικαστική αφήγηση, μια ιστορία.

 

Bouza_03

 

Με γοητεύουν οι έννοιες που έχουν να κάνουν με το “ψεύτικο”, το “δυναμικό”, το “ακλόνητο”, ενώ παράλληλα εμπεριέχουν και το “αληθινό”. Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα από θέματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τα media, είναι σύμβολα του σύγχρονου τρόπου ζωής, σύγχρονα πρότυπα, εικόνες προς κατανάλωση». Με τη νέα της ατομική έκθεση με τίτλο L’été επανέρχεται στις Σπέτσες για να παρουσιάσει στην γκαλερί Ακρόπρωρο, στο Παλιό Λιμάνι, το δικό της καλοκαίρι, όχι ως εποχή, αλλά ως συναίσθημα, μέσα από εικόνες χαράς και απόλαυσης. «Στους πίνακές μου αποτυπώνονται καλοκαιρινές στιγμές μιας άλλης εποχής, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70, που δεν έχω ζήσει, αλλά θαυμάζω για το σοφιστικέ στυλ, τις μουσικές και την κοινωνική ζωή σε παραθαλάσσια resorts όπως η ιταλική Ριβιέρα, η Νότια Γαλλία και η Κυανή Ακτή». Ή, γιατί όχι, και οι Σπέτσες.

 

Bouza_04


—Από τις 10 Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, www.fenybouza.com

 

Bouza_05


Κείμενο: Στέλλα Παπαδάκη

Tags: