3 σύγχρονες χορογράφοι από τη Μεσόγειο ετοιμάζουν κάτι ενδιαφέρον στη Μονεμβασιά

Πέμπτη, 30/08/2018

 

Η Rachel Erdos, η Paula Quintana και η Ravid Abarbanel θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες στη Μονεμβασιά, όπου θα προετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν νέα έργα τους, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Ο «κοινός παρονομαστής» τους είναι η Μεσόγειος Θάλασσα και ο «καταλύτης» που τις φέρνει κοντά είναι ο πολιτιστικός οργανισμός Between the Seas, που, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη, θα συστήσει στο ελληνικό κοινό τρεις σύγχρονες, βραβευμένες χορογράφους: τη Rachel Erdos, η οποία γεννήθηκε στην Αγγλία και ζει στο Ισραήλ, την Paula Quintana, από τις Κανάριες Νήσους, και τη Ravid Abarbanel, που γεννήθηκε και ζει στο Ισραήλ. Οι τρεις του θα φιλοξενηθούν στη Μονεμβασιά για δύο εβδομάδες, από τις 2 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, και στις 8 και 15 του μήνα θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους σε δύο παραστάσεις ανοιχτές για το κοινό, με φόντο το μαγευτικό σκηνικό του Κάστρου. Εν αναμονή της άφιξής τους, καθεμιά απαντά σε δύο ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά της.

 

Rachel-erdos2-by-Dan-ben-Ari

Φωτογραφία: Dan ben Ari  

 

Rachel Erdos

 

–Η συνοπτική περιγραφή του έργου που θα παρουσιάσετε θέτει μια σειρά ερωτημάτων, όπως αν είναι τα σώματά μας ο τόπος μας και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ποια είναι η λειτουργία του χορού όσον αφορά προσωπικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα;

Οι δουλειές μου συνήθως προέρχονται από ένα προσωπικό ή κοινωνικό θέμα που με ενδιαφέρει να διερευνήσω. Αυτό αποτελεί συνήθως την αφετηρία, το εφαλτήριο από το οποίο ξεκινώ να δουλεύω. Ο χορός μπορεί να φωτίσει θέματα, να κάνει το κοινό να σκεφτεί, να προωθήσει τον διάλογο, αλλά ακόμα και να διακωμωδήσει κάποια ζητήματα. Η πολιτική καθαυτή μέχρι στιγμής δεν ενυπάρχει στη δουλειά μου, παρ’ όλα αυτά πολιτική και ταυτότητα είναι αλληλένδετες. Νιώθω λοιπόν ότι σε αυτή την καινούρια δουλειά που ξεκινά θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα, όπως πώς η ταυτότητά μου έχει διαμορφωθεί μέσα από τους διαφορετικούς τόπους στους οποίους έχω ζήσει. Πιστεύω ότι μέσω της τέχνης μπορεί κανείς, αν το επιλέξει, να κάνει ένα σχόλιο ευρύτερο για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

–Πώς η Μονεμβασιά, όπου θα δουλέψετε, θα καθορίσει τη χορογραφία;

Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί δεν έχω επισκεφτεί ξανά τον τόπο αυτό. Είμαι σίγουρη όμως ότι η ομορφιά και η ιστορία του μέρους θα έχουν ισχυρή επίδραση στη δουλειά μου και θα εμπνεύσουν και εμένα και τους συνεργάτες μου. Παρότι η δουλειά δεν θα είναι site specific, φτιαγμένη δηλαδή αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο χώρο, σίγουρα θα φέρει επιρροές από εκεί, οι οποίες θα παραμείνουν μέρος του έργου ακόμα και όταν επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και παρουσιάσουμε τη δουλειά σε διαφορετικά μέρη.

 

RAVID-PROTRAIT-1 

 

Ravid Abarbanel

 

–Πού νιώθετε περισσότερο σαν στο σπίτι σας και τι σημαίνει να δουλεύετε σε μια ξένη χώρα;

Δυσκολεύομαι να απαντήσω με σιγουριά... Αυτή είναι μία από τις βασικές αναζητήσεις στην παρούσα δουλειά μου, την οποία ελπίζω να απαντήσω μέσα από τη δημιουργική διαδικασία. Νομίζω ότι ΣΠΙΤΙ δεν είναι απαραιτήτως ένα συγκεκριμένο μέρος στον κόσμο. Το αίσθημα του «νιώθω σαν στο σπίτι μου» μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είμαι ταξιδευτής και έχω καταλάβει ότι όπου πάω φτιάχνω ένα προσωρινό «σπίτι». Από κάθε μέρος που επισκέπτομαι συγκεντρώνω αναμνήσεις –από ανθρώπους, μυρωδιές, μέρη– δημιουργώντας ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σπίτι που είναι ταυτόχρονα δικό μου προσωπικό και κοινό με άλλους. Το να δουλεύω στο εξωτερικό έχει επηρεάσει πολύ την έννοια του σπιτιού. Κάθε φορά λέω ότι τώρα φτιάχνω ένα σπίτι εκεί που είμαι – Ελλάδα, Ισραήλ, Ισπανία... Και ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα αυτό είναι το σπίτι μου, με ό,τι σημαίνει αυτό.

 

–Το σπίτι και η προσωπική ταυτότητα θα είναι κεντρικά θέματα στο έργο που θα παρουσιάσετε. Τι σας απασχολεί περισσότερο όσον αφορά τα ζητήματα αυτά;

Νομίζω ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που μεγαλώνει π.χ. στο Ισραήλ και σε έναν στην Ελλάδα ή την Ισπανία. Αυτό που με ενδιαφέρει να ερευνήσω είναι το πώς οι ρίζες του καθενός –η χώρα στην οποία μεγάλωσε– μπορούν να επηρεάσουν την έννοια ενός «κοινού σπιτιού». Πώς, για παράδειγμα, εμείς οι χορευτές από την Ισπανία και το Ισραήλ μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό σπίτι στην Ελλάδα και πώς θα επιδράσουν οι διαφορετικές μας ταυτότητες με το μέρος; Διότι πιστεύω ότι η κουλτούρα, η παιδεία, οι εμπειρίες του καθενός μας αλληλεπιδρούν με τις κοινές εμπειρίες που μοιραζόμαστε σε κάθε χώρα στην οποία διαμορφώνουμε ένα κοινό «σπίτι». Είμαι λοιπόν περίεργη και ανυπομονώ να ανακαλύψω πώς αυτό θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.

 

quintana

 

Paula Quintana

 

–Χορεύτρια, performer, χορογράφος: Πώς καθένας από αυτούς τους ρόλους καθορίζει τη φύση της δουλειάς σας;

Αυτό που πάντα προσπαθώ είναι να χτίσω μια ειλικρινή, συναισθηματική σχέση με κάθε μέλος του κοινού, μία σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης με τον άλλο σε όποια πλευρά της σκηνής και να βρίσκεται. Η δουλειά μου βασίζεται στην ενστικτώδη επικοινωνία, σαν ένας άνθρωπος με αισθήματα προς έναν άλλον. Έτσι, μορφή και περιεχόμενο αποτελούν ένα ενιαίο στοιχείο – κείμενο, σύγχρονος χορός, φλαμένκο, σωματικό θέατρο, βίντεο αλλά και χορευτής, ηθοποιός, χορογράφος... Όλα είναι στοιχεία και ιδιότητες που εναλλάσσονται, συνδιαλέγονται προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ενιαίο, προσωπικό ιδίωμα – το ιδίωμα που αυτό το συγκεκριμένο σώμα χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί. Η γλώσσα που αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος μιλάει.

 

–Τι περιμένετε από τη δουλειά σας στη Μονεμβασιά;

Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα οπτικοακουστικό έργο που θα συνδυάζει βίντεο και χορό, απευθείας εμπνευσμένο από αυτόν τον χώρο. Δεν θέλω να προσαρμόσω μια άλλη δουλειά στο χώρο της Μονεμβασιάς. Θέλω να δημιουργήσω κάτι εντελώς καινούριο και μοναδικό για εκεί.

 

 

* * * Τo πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

 

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου

 

Rachel Erdos - No Man's Land (προσωρινός τίτλος)

Ποιος είναι ο απροσδιόριστος χώρος μεταξύ μας; Μπορούμε να τον διαμορφώσουμε; Είναι ασφαλής; Πώς προστατεύουμε το χώρο μας  και πώς αλληλεπιδρούμε μέσα σε αυτόν;  Πόσο χώρο καταλαμβάνουμε  και κατά πόσο αυτό συμβαίνει πραγματικά; Ποιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις αυτού του χώρου; Είναι τα σώματά μας ο τόπος μας; Πώς κατοικούμε μέσα σε αυτά; Υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών;

 

Paula Quintana

Η χορογράφος που έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια προσωπική γλώσσα με επιρροές από τον σύγχρονο χορό, το φλαμένκο και το θέατρο, συνεργάζεται με τον κινηματογραφιστή Candida Armas για τη δημιουργία ενός πειραματικού φιλμ που συνδυάζει εικόνα και κίνηση εμπνευσμένη απευθείας από το χώρο της Μονεμβασίας.

 

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

 

Ravid Abarbanel - Wildhome

Σε συνεργασία με τους Ισπανούς καλλιτέχνες Mario G. Saez και Carmen Larraz, η Ravid Abarbanel εξερευνά την έννοια του σπιτιού στην υπαρξιακή αλλά και την υλική του διάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται σε σχέση με τις ποικίλες ταυτότητες που ο καθένας ενσωματώνει, καθώς και με την προσωπική και συλλογική του ιστορία.

 

Ανοιχτή πρόβα και masterclass

Παράλληλα με την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων η Ισραηλινή χορογράφος Rachel Erdos θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ένα τρίωρο masterclass και μία ανοιχτή πρόβα που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους. Το κόστος συμμετοχής για το masterclass είναι 80 ευρώ. Πληροφορίες/εγγραφές: betweentheseasfestival@gmail.com 

Κείμενο: Πάρης Κορμαρής

Tags: