Carlos Acosta, ο Κουβανός χορευτής που κατέκτησε την κορυφή

Παρασκευή, 14/09/2018

 

Ο παγκοσμίου φήμης χορευτής μπαλέτου Carlos Acosta, με αφορμή την εμφάνισή του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου μιλάει στη Γυναίκα για τη ζωή του, την καριέρα του και τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει και για το δικό του μπαλέτο, το Acosta Danza.

Ο Carlos Acosta αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι η ζωντανή απόδειξη του ότι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση μπορούν να βοηθήσουν όχι απλά στην κοινωνική ανέλιξη κάποιου αλλά και στο να κατακτήσει την κορυφή γράφοντας ιστορία.

 

Γεννημένος στην Αβάνα της Κούβας το 1973, ο Acosta ήταν το ενδέκατο παιδί μιας φτωχής οικογένειας και μεγάλωσε υπό αντίξοες συνθήκες. Ο πατέρας του, θέλοντας να δώσει στον γιο του μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, τον πίεσε να παρακολουθεί μαθήματα μπαλέτου για να αποκτήσει πειθαρχία και σωστές ηθικές αρχές, ενώ εκείνος το μόνο που ήθελε, σαν όλα τα αγόρια της ηλικίας του, ήταν να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής. Το μπαλέτο το αγάπησε και έγινε το πάθος του αφού είδε τον σπουδαίο Alberto Terrero να χορεύει. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, το όνειρο του να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής αντικαταστάθηκε με εκείνο του να γίνει ένας μεγάλος χορευτής μπαλέτου.

 

Με μεγάλη επιμονή, αυτοσυγκράτηση και σκληρή προπόνηση, ο Acosta κατάφερε να αφήσει την δική του προσωπική σφραγίδα στην ιστορία του μπαλέτου. Η καριέρα του συμπεριλαμβάνει σπουδαίους ρόλους με τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμο, όπως με τα μπαλέτα Μπολσόι και το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας. Τον έχουν συγκρίνει με θρύλους του μπαλέτου, όπως ο Mikhail Baryshnikov και ο Rudolph Nureyev, ενώ έχει κερδίσει  και αρκετά σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το χρυσό μετάλλιο στο Prix de Lausanne το 1990, ερμηνεύοντας από κάθε κλασικό μέχρι και τον πιο σύγχρονο ρόλο. 

 

Έχοντας χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χορευτές, ο Carlos Acosta έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τη χάρη του, τη μοναδική ποιότητα των κινήσεών του και για την ικανότητα του να μεταδίδει συναισθήματα στους θεατές φτάνοντας στην κορυφή του επαγγέλματός του και γνωρίζοντας διεθνή αναγνώριση.

 

Μετά από 17 χρόνια στο Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, έκανε ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του. Θέλοντας να μεταδώσει όλες τις γνώσεις του ως χορευτής σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, δημιούργησε τον δικό του θίασο, Acosta Danza, με βάση την πατρίδα του την Αβάνα, με τον οποίο έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

 

C. Johan Persson

Φωτογραφία: C. Johan Persson

 

Έχετε έρθει στην Ελλάδα στο παρελθόν;

Έχω έρθει στην Αθήνα μια φορά στο παρελθόν, κάποια χρόνια πριν, όταν χόρεψα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

 

Ξεκινήσατε να χορεύετε από πολύ νεαρή ηλικία, πώς αναπτύξατε ενδιαφέρον για τον χορό;

Ο πατέρας μου με έστειλε σε σχολή μπαλέτου όταν ήμουν 9 ετών, επειδή ανησυχούσε μήπως γινόμουν «αλητάκος».  Ήλπιζε η πειθαρχία του μπαλέτου να μου δώσει την ευκαιρία να κάνω καριέρα και να βελτιώσω την κοινωνική μου κατάσταση. Αρχικά το μισούσα, επειδή ήθελα πολύ να γίνω ποδοσφαιριστής όπως ο Pelé, στεκόμουν στο barre κοιτώντας επίμονα τα αγόρια που έπαιζαν ποδόσφαιρο έξω και ευχόμουν να ήμουν μαζί τους, αντί να πρέπει να κάνω  προπόνηση. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 13 ετών, είδα τον διάσημο χορευτή Alberto Terrero να δίνει παράσταση και να πετυχαίνει άλματα που αψηφούσαν την βαρύτητα, και βρήκα την έμπνευση την οποία χρειαζόμουν. Αυτό μου έδωσε την αποφασιστικότητα να μιμηθώ την ανδρεία αυτού του σπουδαίου ανθρώπου.

 

Πώς ήταν η ζωή στην Κούβα μεγαλώνοντας;

Η ζωή ήταν δύσκολη κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας. Ζούσαμε σε ένα προάστιο της Αβάνας και οι γονείς μου αγωνίστηκαν να μας παρέχουν τα απαραίτητα. Ωστόσο, αυτή η συνεχιζόμενη δυσκολία δημιούργησε έναν ισχυρό οικογενειακό δεσμό που εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα. Παρά τη φτώχεια ή ίσως εξαιτίας αυτής είχαμε όνειρα και φιλοδοξίες. Μέχρι που με έστειλαν στη σχολή μπαλέτου, είχα την ελευθερία να παίζω με τους φίλους μου στους δρόμους, να τρέχω σαν τρελός μέσα στο δάσος και να κολυμπώ στη δεξαμενή του δάσους. Αυτή η ξεγνοιασιά, και μερικές φορές η απροσεξία, ακόνιζε το ένστικτο επιβίωσής μου και την κατανόησή μου για την ανθρώπινη φύση προετοιμάζοντάς με για την ενηλικίωση.

 

Πώς σας επηρέασε ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής της Κούβας;

Ο πολιτισμός της Κούβας σίγουρα με έχει διαμορφώσει ως άνθρωπο και εξακολουθεί να επηρεάζει όλα όσα κάνω. Οι Κουβανοί είναι διάσημοι για τη μουσικότητά τους και αυτή είναι ίσως η πιο προφανής επιρροή αλλά, επιπλέον, νομίζω ότι η ανατροφή μου στην Κούβα έχει ενσταλάξει μέσα μου μια δύναμη χαρακτήρα, μια αποφασιστικότητα να επιτύχω ενάντια στις αντιξοότητες και,  το πιο σημαντικό ίσως, να εκτιμήσω την ανάγκη του να χρησιμοποιήσω τα δώρα μου για να βοηθήσω και να ωφελήσω τους άλλους.

 

Τι σημαίνει για εσάς ο χορός;

Αγαπώ το να χορεύω και συνεπώς έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο χορό. Με τα χρόνια, μου επέτρεψε να απολαύσω εμπειρίες και προνόμια που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ σε μικρή ηλικία. Με τον δικό μου θίασο, τον Acosta Danza και την Ακαδημία μου ελπίζω να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές νέων χορευτών να ακολουθήσουν τα βήματά μου.

 

Πώς είναι η ζωή ενός χορευτή του διαμετρήματός σας;

Όπως σε κάθε επάγγελμα, η εργασία σε ανώτατο επίπεδο συνεπάγεται την υποχρέωση να διατηρείς παραδειγματικά πρότυπα ανά πάσα στιγμή και από κάθε άποψη, αν θέλεις να διατηρήσεις τη φήμη σου. Σε όρους μπαλέτου, αυτό σημαίνει να φτάνεις στα όρια της φυσικής σου κατάστασης, τεράστια δέσμευση χρόνου και τον συνεχή κίνδυνο τραυματισμού. Τούτου λεχθέντος, από την άλλη πλευρά, κάποιος στη θέση μου έχει το προνόμιο να απολαμβάνει ταξίδια σε όλον τον κόσμο και να δίνει εκπληκτικές παραστάσεις με άλλους χορευτές παγκόσμιας κλάσης.

 

Τι θυσίες έπρεπε να κάνετε για να επιτύχετε ως χορευτής;

Στην αρχή κυρίως θυσίαζα τον χρόνο που περνούσα να παίζω με τους φίλους μου για να εξασκούμαι στον χορό. Όλοι οι επαγγελματίες χορευτές συνήθως παραιτούνται από κοινωνικές εκδηλώσεις και από μικρές απολαύσεις αναφορικά με το φαγητό και το ποτό, έτσι ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο φυσικής κατάστασης στο οποίο πρέπει να βρίσκονται και να είναι στην κορυφή. Σήμερα, ωστόσο, η κυριότερη θυσία την οποία κάνω είναι το ότι είμαι μακριά από την οικογένειά μου εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων.

 

Σας έχουν συγκρίνει με χορευτές όπως ο Mikhail Baryshnikov και ο Rudolph Nureyev και έχετε κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία. Σε ποια στιγμή συνειδητοποιήσατε ότι έχετε καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους  χορευτές της εποχής μας;

Ήταν η μέρα που είδα τον Mikhail Baryshnikov να κάθεται ανάμεσα στους θεατές.

 

Carlos Acosta 2 by Johan Persson

Φωτογραφία: Johan Persson

 

Ο επαγγελματικός χορός λέγεται ότι απαιτεί την πειθαρχία των αθλητών όσον αφορά την καθημερινότητά τους, σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό;

Αυτό είναι απολύτως αληθές! Όπως και στον επαγγελματικό αθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο, η πίεση που ασκείται στους χορευτές είναι τεράστια. Το κοινό βλέπει έναν χορό που εκτελείται κομψά και με φανερή ευκολία. Αυτό που δεν βλέπει το κοινό είναι η πειθαρχία και ο πόνος που έχουν επενδυθεί σε αυτή την παράσταση. Οι χορευτές σπρώχνουν τους εαυτούς τους στα όριά τους, κάνουν πολλές ώρες προπόνηση, δίνουν παραστάσεις και ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα. Η δύναμή τους και η φυσική τους κατάσταση χτίζεται και διατηρείται μέσω της συνεχούς προπόνησης, ενώ συχνά χορεύουν ενώ πονάνε με αξιοσημείωτη επιμονή. Οι χορευτές αντιμετωπίζουν τους ίδιους επαγγελματικούς κινδύνους με τους αθλητές και τα ποσοστά τραυματισμού τους είναι συγκρίσιμα.

 

Τι είναι ο Acosta Danza, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ταυτότητά του θιάσου;

Το 2016 ίδρυσα τον θίασο Acosta Danza στην Αβάνα, όπου εδρεύει. Ο θίασος αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους χορευτές της Κούβας: νέοι, παθιασμένοι και καταξιωμένοι χορευτές φαινομενικής ανδρείας, που κάνουν προπόνηση τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο μπαλέτο. Οι πρώτες παραστάσεις του θιάσου πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα πριν πάνε σε περιοδεία στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουμε χορέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Νέα Υόρκη, στο Χόνγκ Κόνγκ, τη Ρωσία, το Μεξικό και αλλού.

 

Τι θα δουν οι θεατές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 26 Σεπτεμβρίου;

Θα παρουσιάσουμε ένα συναρπαστικό και ποικίλο πρόγραμμα σχεδιασμένο για να προβάλλει την δεξιοτεχνία του θιάσου, με διάφορα είδη μουσικής, από τον Claude Debussy μέχρι και τους Rolling Stones.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αμέσως μετά την Αθήνα εμφανιζόμαστε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, όπου θα γιορτάσω 30 χρόνια χορού δίνοντας παράσταση με ένα μεικτό πρόγραμμα με τον Acosta Danza. Το 2019 θα κάνουμε περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε επάνω σε καινούργια κομμάτια με διεθνώς αναγνωρισμένους χορογράφους. Παράλληλα, θα ήθελα να συνεχίσω την ανάπτυξη της Ακαδημίας μου στην Αβάνα.

 

Το 25μελές μπαλέτο Acosta Danza με επικεφαλής τον Carlos Acosta θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο εμβληματικά του έργα στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση θα περιλαμβάνει εκτός από ένα σόλο έκπληξη του Carlos Acosta τις ελληνικές πρεμιέρες δύο έργων του σπουδαίου και πολύ αγαπητού στην Ελλάδα Βέλγου χορογράφου Sidi Larbi Cherkaoui. Μαζί τους θα παρουσιαστούν και άλλα έργα, όπως τα “Impronta” της Maria Rovira, “De Punto a Cabo” του Alexis Fernández, εμπνευσμένο από την Κούβα, και το “Rooster” του Christopher Bruce, σε μουσική μερικών από τα διασημότερα τραγούδια των Rolling Stones.

 

 Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

 Δείτε εδώ το instafeed του gynaikamagazine.gr

Από την Αφροδίτη Γερωνυμάκη

Tags: