Η ειδικός απαντά: Κάνει να ξυρίζουμε το πρόσωπό μας;

Παρασκευή, 14/09/2018

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αυξημένη τριχοφυΐα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει χιλιάδες γυναίκες. Οι ανεπιθύμητες τρίχες σε εμφανή σημεία όπως είναι το πρόσωπο και ο λαιμός αποτελούν έναν ανεξέλεγκτο εφιάλτη για τη γυναικεία φύση. Οι λύσεις; Πολλές και διαφορετικές. Κάποιες επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την τριχοφυΐα με αποτριχωτικές ταινίες ή μηχανή, άλλες με λέιζερ ενώ υπάρχει και εκείνη η μερίδα γυναικών που προτιμάει το ξυράφι. Όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, οι απόψεις σχετικά με το αν βλάπτουμε ή όχι την επιδερμίδα μας διίστανται.

 

Η Audrey Kunin, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιδρύτρια της DERMAdoctor απάντησε στο Brit+Co για το αν κάνει να ξυρίζουμε το πρόσωπό μας.

 

-Μπορούμε να ξυρίζουμε το πρόσωπό μας προκειμένου να απαλλαγούμε από τις ανεπιθύμητες τρίχες;

Πιστεύω ειλικρινά ότι πρόκειται για μια προσωπική απόφαση ως προς τη μορφή αποτρίχωσης που επιθυμεί η κάθε γυναίκα, αν και υποστηρίζω κάθε γυναίκα που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ξυραφάκι στο πρόσωπό της. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το ξυραφάκι συμβάλλει στο να φαίνoνται οι πόροι της επιδερμίδας μας μεγαλύτεροι, ταυτόχρονα η απολέπιση που γίνεται είναι πραγματικά ιδανική για το δέρμα μας. Ακόμα, το ξύρισμα βοηθά στην αποκατάσταση της λάμψης και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

 

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ξυραφάκι που χρησιμοποιούμε στο σώμα και στο πρόσωπο;

Η απάντηση είναι όχι. Οι μηχανές ξυρίσματος που είναι σχεδιασμένες για το ξύρισμα των ποδιών,  διαθέτουν  περισσότερες και πιο ισχυρές λεπίδες από εκείνες του προσώπου καθώς έχουν να καλύψουν μεγαλύτερη επιφάνεια. Οι ξυριστικές μηχανές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το πρόσωπο και συνήθως είναι για τους άνδρες, έχουν αρκετά μικρότερη επιφάνεια από εκείνες των ποδιών. Παρόλο που μια ξυριστική μηχανή απευθύνεται κυρίως στον άνδρα, μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο μιας γυναίκας. Γενικά, υπάρχει στην αγορά μια ποικιλία προϊόντων αποτρίχωσης που στοχεύουν στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου καθώς και στην απαλή επιδερμίδα.

 

 

-Υπάρχει κίνδυνος για το δέρμα μας όταν χρησιμοποιούμε ξυραφάκι;

Ο προφανής κίνδυνος του κοψίματος της επιδερμίδας. Κάθε κίνηση επιβάλλεται να είναι προσεκτική, ενώ πρέπει αυστηρά να αποφεύγουμε την περιοχή γύρω από τα μάτια.

 

 

-Ωστόσο, οι τρίχες μετά το ξύρισμα δεν θα βγαίνουν πιο άγριες και σαφώς πιο γρήγορα από ότι πριν;

Πρόκειται για ένα μύθο. Οι τρίχες που κόβονται στην άκρη βγαίνουν πιο έντονες επειδή αναπτύσσονται. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε κάποιο λαδάκι, σαπούνι ή αφρό κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος προκειμένου αφενός να μην τραυματιστεί το δέρμα και αφετέρου να είναι ήπιο το ξύρισμα. Δεν ξεχνάμε ποτέ την ενυδατική μας κρέμα.

 

 

-Οι αποτριχωτικές μηχανές είναι ασφαλείς για την αφαίρεση των τριχών από το πρόσωπό μας;

Οι αποτριχωτικές μηχανές έχουν ως στόχο τη διάσπαση των σχέσεων μεταξύ των κυττάρων και των τριχών. Συνεπώς, μπορούν να είναι αποτελεσματικές για όλο το σώμα.

 

 

-Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ερεθιστεί το δέρμα μας μετά την αποτρίχωση;

Όταν χρησιμοποιείτε μηχανές αποτρίχωσης καλό θα ήταν να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Για παράδειγμα μην επιμένετε σε συγκεκριμένα σημεία ή αν πρόκειται για κρέμες μην τις αφήνετε περισσότερη ώρα από εκείνη που επιτρέπεται. Ακόμη, όσον αφορά τις κρέμες πρέπει να είστε απολύτως προσεχτικές ως προς τα συστατικά που περιέχουν. Μια μικρή έρευνα κρίνεται απαραίτητη. Τέλος, το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση και πριν αλλά και μετά την αποτρίχωση.

 

 

-Τα λεπτά φρύδια είναι πια μια δεδομένη συνήθεια των γυναικών. Τι γίνεται όμως όταν χρησιμοποιούμε το τσιμπιδάκι φρυδιών και σε άλλα σημεία του προσώπου;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το τσιμπιδάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχουν τρίχες σε μήκος τέτοιο ώστε να μπορούν να τραβηχτούν. Για παράδειγμα, 1-2 χιλιοστά τρίχας είναι ότι χρειαζόμαστε.

 

 

-Πως μπορούμε να αποφύγουμε τους ερεθισμούς που μας αφήνει το τσιμπιδάκι φρυδιών;

Αρχικά, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το τσιμπιδάκι που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για το δέρμα σας. Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός καθαρισμός. Βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό προσώπου σας ταιριάζει και ικανοποιεί τις ανάγκες της επιδερμίδας σας σύμφωνα με τον αν μετά τη χρήση του έχετε απαλή και λαμπερή επιδερμίδα ή όχι. Το σωστό καθαριστικό προσώπου είναι απαραίτητο για την καθημερινή περιποίηση των γυναικών καθώς και για την πρόληψη των μικροβίων. Τέλος, συστηματική ενυδάτωση είναι το Α και το Ω στην διατήρηση της λάμψης της επιδερμίδας μας.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

 

Επιμέλεια: Άννα Καντζηλιέρη

Tags: