6 εύκολοι τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος σας

Παρασκευή, 14/09/2018

 

Ήρθε η ώρα να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Το άγχος καλώς ή κακώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η απεριόριστη επιθυμία που μας διακατέχει να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να είμαστε σε όλους αρεστές, μας κάνει να βρισκόμαστε συνεχώς σε ένταση και πανικό. Αν το καλοσκεφτούμε όμως, το άγχος αποτελεί εμπόδιο στη ροή της ζωής μας καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που είναι εποικοδομητικό.

Ανακαλύψτε 6 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το άγχος από την καθημερινότητά σας:

 

1.Εντοπίστε το "κεντρικό σημείο"

Το σώμα μας διαθέτει αμέτρητα σημεία-κλειδιά που μπορούν να δώσουν λύσεις στα εκάστοτε προβλήματά μας αρκεί να τα αξιοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο. Ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του καρπού μας και ονομάζεται ''περικάρδιο 6''. Έρευνες έχουν δείξει πώς αν πιέσουμε με το δάχτυλό μας το συγκεκριμένο σημείο, το νευρικό μας σύστημα επέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας. Άνθρωποι που κάνουν βελονισμό υποστηρίζουν ότι η πίεση του συγκεκριμένου σημείου τονώνει την καρδιά και μας δίνει ενέργεια.

 

2.Ρυθμίστε την αναπνοή σας

Οι βαθιές και ταυτόχρονα αργές αναπνοές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης. Σύμφωνα με ειδικούς αν προσπαθήσουμε να πάρουμε 5 μικρές αλλά βαθιές ανάσες και έπειτα εκπνεύσουμε, θα αποβάλλουμε την ένταση που μας κυριαρχεί. Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή για ένα λεπτό κάθε βράδυ και η ποιότητα του ύπνου σας σταδιακά θα βελτιωθεί.

 

3.Εστιάστε στις δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενη

Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που του παρέχονται. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού και αγχωνόμαστε για το αν θα προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα είχαμε προγραμματίσει, ο εγκέφαλός μας εστιάζει στις αρνητικές σκέψεις δηλαδή σε αυτές που εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή μας. Αν θέλετε να αλλάξετε αυτό που σας συμβαίνει, καλό θα ήταν να αρχίσετε να εστιάζετε στα πράγματα της καθημερινότητας που σας κάνουν χαρούμενη και είστε υπερήφανες γι’ αυτά.

 

4.Χαρίστε στον εαυτό σας μια αγκαλιά

Ίσως η παραπάνω πρόταση να σας φαίνεται μεταφορική όμως δεν είναι. Όταν λέμε να χαρίσετε μια αγκαλιά στον εαυτό σας, το εννοούμε κυριολεκτικά. Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι στον αριστερό σας ώμο και και το αριστερό σας χέρι στην δεξιά πλευρά του σώματό σας. Στη συνέχεια πιέστε με τα χέρια σας το σώμα σας στα συγκεκριμένα σημεία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταυτόχρονη πίεση του σώματος  και από τις δύο πλευρές προκαλεί μια ψυχολογική χαλάρωση.

 

5.Αποφύγετε την ακαταστασία

Τα χαοτικά δωμάτια δημιουργούν περισσότερο άγχος σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ευεξίας. Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερό σας  χρόνο προκειμένου να τακτοποιήσετε τον προσωπικό σας χώρο. Έρευνες επιβεβαιώνουν, ότι τα συμμαζεμένα και οργανωμένα σπίτια είναι απόδειξη ενός έξυπνου ανθρώπου που έχει την τάση να ελέγχει ό,τι συμβαίνει γύρω του. Ακόμη, η εικόνα ενός τακτοποιημένου χώρου μας προκαλεί το αίσθημα της ανακούφισης ενώ ταυτόχρονα έχει και θεραπευτική επίδραση για τον εγκέφαλο. Σε περίπτωση που σας φαίνεται βουνό να καθαρίσετε τον χώρο σας, ξεκινήστε από το πιο απλό πράγμα όπως είναι π.χ το συμμάζεμα των ρούχων ή το πέταμα των σκουπιδιών.

 

6.Μην παραλείπετε να κάνετε συνεχώς θετικές σκέψεις

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση αδράνειας  ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να εστιάζει στα προβλήματα που μας απασχολούν και στις αρνητικές οπτικές οποιουδήποτε ζητήματος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι, δείτε ένα βίντεο ή χαζέψτε παλιότερα άλμπουμ φωτογραφιών.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

 

Επιμέλεια: Άννα Καντζηλιέρη

Tags: